Unieke klassieker van Alfa Romeo krijgt spirituele opvolger

22 september 2023

Besproken oldtimers

Alfa Romeo onthulde in 2023 de Alfa Romeo 33 Stradale, een gelimiteerde supercar die in meerdere opzichten de spirituele opvolger is van een unieke oldtimer van het Italiaanse merk.

In augustus trok Alfa Romeo het doek van de 33 Stradale, de eerste supercar van het Italiaanse merk sinds de 8C Competizione. Een blik op het design maakt duidelijk dat dit een echte Alfa Romeo is en dat is niet zo verwonderlijk. De 33 Stradale is geïnspireerd op zijn gelijknamige voorvader, wat de eerste supercar was die de Italianen produceerden. Zowel de nieuwe als oude 33 Stradale straalt de kenmerkende authentieke Italiaanse flair en kracht uit.

Wat de nieuwe 33 Stradale onder andere bijzonder maakt zijn de vleugeldeuren, iets dat zijn gelijknamige voorganger ook had. Daarnaast is de carrosserie opgebouwd uit aluminium en koolfstofvezel. 

Bezitters van de nieuwe 33 Stradale hebben twee opties voor de aandrijving die achter hen ligt. Allereerst is er een 3,0-liter biturbo V6 die 620 pk naar de achterwielen brengt, waarmee de sportwagen binnen drie seconden van 0 naar 100 km/u snelt. Daarnaast is er ook de keuze uit een elektrische motor die 750 pk genereert. De afstelling van de sportwagen is door F1-coureur Valtteri Bottas gedaan. 

Het aantal paardenkrachten staat in schril contract met waarmee die de originele 33 Stradale wordt voortgestuwd. Deze auto werd gebouwd tussen 1967 en 1969 en was gebaseerd op de Tipo 33, een raceauto die meerdere wedstrijden won. In de oude 33 Stradale is een V8 gelepeld die 230 pk ophoest. Ook hier wordt het vermogen naar de achterwielen gestuurd. Samen met een aluminium buizenframe en het aerodynamische design zorgt het ervoor dat deze klassieker een topsnelheid bereikt van 260 km/u.  

Exclusieve Alfa Romeo Exclusieve Alfa Romeo

Er worden van de 33 Stradale slechts 33 exemplaren geproduceerd door Carrozzeria Touring Superleggera. Wat de sportwagen gaat kosten is niet bekendgemaakt, wel weten we dat bij de onthulling alle exemplaren al een eigenaar hadden gevonden.

Met 33 stuks is deze nieuwe 33 Stradale iets minder exclusief dan zijn voorganger. Daarvan werden er slechts 18 geproduceerd, waarvan 2 prototypes en zes chassis die dienden als voor concept cars van koetsontwerpers. Zo maakte Bertone op basis van het chassis van de 33 Stradale de Carabo en onthulde Pininfarina de P33 Roadster concept. 

Van de 10 exemplaren van de 33 Stradale die uiteindelijk zijn gebouwd, zijn er 9 rood en een blauw gespoten. Deze auto’s werden destijds verkocht voor omgerekend ongeveer €17.000, wat voor die tijd zes keer zoveel was als een gemiddelde auto en ook veel meer dan de prijs van sportieve leeftijdsgenoten als een Lamborghini Miura of Maserati Ghibli

Jarenlang was de unieke blauwe 33 Stradale onvindbaar, nadat de klassieker kortstondig in een Italiaans automuseum stond. Deze blauwe Alfa Romeo werd al snel daarna rood geverfd en kwam terecht in een Japanse autocollectie. Enkele jaren geleden dook de unieke 33 Stradale weer op in Europa. Een Zwitserse verzamelaar had de auto bemachtigd en liet deze terugbrengen naar zijn originele staat, inclusief de blauwe lakkleur. De restauratie nam 5.000 uur in beslag. Volgens kenners zou een originele 33 Stradale nu meer dan €10 miljoen waard zijn.

Bron: Alfaromeo.nl

Bron: Alfaromeo.nl

22 september 2023

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen