Uw oldtimer laten droogijsstralen

8 april 2019

Onderhoud en schade

Het grondig reinigen van uw oldtimer is natuurlijk van essentieel belang voor het behoud van uw geliefde klassieker. Een relatief nieuwe reinigingstechniek is droogijsstralen, dat zowel zeer effectief als milieuvriendelijk is en uitermate geschikt voor kwetsbare auto-onderdelen. Wij vertellen u hier graag meer over!

Het goed reinigen van uw oldtimer is ontzettend belangrijk om onder meer roestvorming tegen te gaan. Vooral het reinigen van oldtimers met kwetsbare onderdelen, zoals chroom of stoffen bekleding, vraagt om een speciale aanpak. Ook als onderdeel van een restauratieproject is reiniging vaak een uitdagende klus. Even de wasstraat door is dan vaak geen optie en bij lange na niet altijd effectief.

Als verzekeraar van oldtimers zijn wij natuurlijk altijd geïnteresseerd in de beste manieren van restauratie en onderhoud. De vrij nieuwe reinigingstechniek droogijsstralen brengen wij daarom graag bij u onder de aandacht.

Wat is droogijsstralen?

Door middel van een speciale droogijsstraalmachine worden er met grote kracht droogijskorrels op het vervuilde oppervlak gespoten. Deze droogijskorrels (ook wel ‘ijsparels’ genoemd) bestaan geheel uit CO2 en bevatten dus geen water.

761

Deze methode van straalreinigen is milieuvriendelijk, omdat er nadien geen resten achterblijven aangezien de korrels als het ware verdampen. Tijdens het droogijsstralen vinden er in principe drie processen plaats:

  • Inslag/hoge druk: De perslucht waarmee het droogijs naar buiten spuit haalt direct de eerste vuildeeltjes weg.
  • Thermoshock: Door het grote temperatuurverschil tussen het droogijs en het warme oppervlak ontstaan er extreem kleine scheurtjes in het vuiloppervlak, waardoor deze makkelijker los komt.
  • Micro-explosie: Dit klinkt vrij heftig, maar komt neer op een scheikundige reactie. Hierbij wordt de ijskorrel omgezet in gas zodra deze het vervuilde oppervlak raakt. Deze reactie wordt gezien als een kleine explosie, waardoor het vuil poreus wordt.

Toepassen

Droogijsstralen wordt inmiddels voor tal van reinigingsdoeleinden ingezet. Doordat er geen vocht aan te pas komt, is deze reinigingsmethode uitermate geschikt voor oldtimers.

762

Droogijsstralen kan zowel voor het exterieur als interieur worden toegepast. U loopt bijvoorbeeld geen risico dat eventueel aanwezige elektronica gaat eroderen door achtergebleven vocht of chemicaliën. Ook voor hardnekkig vuil op uw kwetsbare bekleding is droogijsstralen een veilige en effectieve reinigingsmethode.

Specialist

Droogijsstralen is niet iets dat u eenvoudig zelf kunt doen en wij raden aan dit uit te besteden aan een specialist. In veel gevallen kunnen zij dit op locatie of zelfs bij u thuis uitvoeren. Wanneer u kleine onderdelen of het onderstel van uw oldtimer wilt laten reinigen zal dit op een brug plaatsvinden.

Wanneer u uw oldtimer thuis laat reinigen is het belangrijk dat deze droog staat en het niet regent. Vocht kan anders tijdens het proces vastvriezen op uw auto.

Verder moet u er rekening mee houden dat de kosten voor droogijsstralen  hoger kunnen liggen ten opzichte van andere straalmethoden. Dit komt doordat de ijskorrels kostbaar zijn en op speciale wijze opgeslagen en vervoerd moeten worden.

Uw oldtimer verzekeren

Als verzekeraar van oldtimers en andere unieke auto’s staan wij zeer positief tegenover deze manier van reinigen. Bent u daarnaast nog op zoek naar een passende oldtimerverzekering? Vergelijk dan uw huidige verzekering eenvoudig via onze website of bereken direct online uw premie.   

8 april 2019

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen