Uw oldtimerverzekering en rallyritten

2 mei 2018

Verzekeren en financieel

Hoe zit het met uw oldtimerverzekering wanneer u deelneemt aan rallyritten met een snelheidselement. Is uw geliefde klassieker dan nog wel gedekt bij schade?

Onlangs schreven wij nog over het deelnemen aan toertochten en puzzeltochten met uw oldtimer. Hoewel niet alle verzekeraars hierin meegaan, bent u bij de meeste in dat geval gelukkig wel goed verzekerd.

Dit verandert echter wanneer u deelneemt aan evenementen met een snelheidselement. Logischerwijs nemen de risico’s op ongelukken namelijk toe, dus wat mag u in dat geval van uw verzekeraar verwachten?

Wedstrijd of race

De belangrijkste vraag die u zich op voorhand kunt stellen is of u van plan bent om deel te nemen aan een wedstrijd met een rijvaardigheidselement, of dat u daadwerkelijk een raceparcours rijdt. Dit kan namelijk een wereld van verschil betekenen voor uw verzekering.

796

Racen

Wanneer u daadwerkelijk de racebaan op gaat kunnen we heel kort en bondig zijn; u bent dan niet verzekerd. De risico’s op schade en ongelukken zijn zo groot dat geen enkele verzekeraar hier zijn vingers aan wil branden.

In principe zullen de meeste organisatoren van rallyraces u ook vooraf op dit risico wijzen. Wie met zijn klassieker aan een dergelijke race wil deelnemen zal dus tegen een financieel stootje moeten kunnen.

Oldtimerbezitters die hun klassieker puur voor de racerij gebruiken zullen daarom überhaupt geen verzekering hiervoor afsluiten. Daarom worden dergelijke auto’s vaak op een aanhanger over de openbare weg vervoerd, aangezien u niet met een onverzekerde auto de weg op mag.

Wedstrijden of rallyritten

Voor zowel oldtimerbezitters als verzekeraars zijn wedstrijden en rallyritten een enigszins grijs gebied.

Een toertocht heeft vaak een ontspannen sfeer, waarbij het vooral gaat om het genieten van de omgeving. Aangezien de risico’s tijdens een dergelijk evenement niet groter zijn dan tijdens een normale rit, bent u in dit geval bij de meeste verzekeraars gewoon verzekerd.

De risico’s nemen toe wanneer er een snelheidselement of wedstrijd van het evenement wordt gemaakt. Dan is het belangrijk om te weten of uw verzekeraar aanspraak maakt op de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen). Dit biedt verzekeraars namelijk de mogelijkheid om ritten met behendigheid, snelheid, regelmatigheid en wedstrijdelementen uit te sluiten van de WA en andere dekkingen. In dat geval draait u zelf op voor de kosten bij eventuele schade.

Doet u mee aan een evenement die onder het Nationaal Reglement Regelmatigheidsritten valt en waar de FEHAC toezicht houdt? Dan verzorgt de organisator de WA-verzekering of wordt er om een assurantieverklaring van uw verzekeraar gevraagd. Hierin verklaart uw verzekeraar dat uw WA gedekt is tijdens het evenement. Zonder deze verklaring mag u in veel gevallen niet eens deelnemen aan het evenement.

Tot slot is het ook belangrijk om na te gaan of de organisator van het rallyevenement een vergunning heeft aangevraagd. Racen op de openbare weg is immers wettelijk verboden.

Oldtimerverzekering

Controleer altijd eerst uw polis alvorens u meedoet aan een rallyrit. Bent u nog op zoek naar een geschikte oldtimerverzekering? Bij ons is uw klassieker ook tijdens toertochten en puzzelritten gewoon gedekt. Bereken hier direct uw premie!

2 mei 2018

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen