Het belang van matching numbers voor de waarde van uw oldtimer

11 december 2020

Verzekeren en financieel

Wie zich verdiept in de wereld van oldtimers komt geregeld de term ‘matching numbers’ tegen. Wat betekent dit precies en waarom is dit vooral belangrijk voor beleggers in oldtimers? Welke invloed kan matching numbers bovendien hebben op uw oldtimerverzekering?

Wie investeert in een oldtimer wil natuurlijk het complete authentieke plaatje, inclusief alle originele onderdelen. Een oldtimer die op het oog origineel lijkt kan in het ergste geval toch een replica blijken te zijn, wat de nachtmerrie van elke oldtimerverzamelaar is.

Ook wanneer uw exemplaar geen replica is, wil dit niet betekenen dat uw oldtimer voor de volle 100% authentiek is. Voor wie een oldtimer aanhoudt als belegging kan dat gevolgen hebben voor de waardeontwikkeling van zijn klassieker en uiteindelijk voor zijn rendement. Dankzij matching numbers is het mogelijk om te achterhalen of de door u beoogde oldtimer daadwerkelijk al zijn originele onderdelen bevat voordat u deze aanschaft.

Originaliteit en waardebepaling

Oldtimers kennen logischerwijs een lange geschiedenis, waarbij sommige exemplaren aardig wat kilometers in hun leven hebben afgelegd. Wanneer u een oldtimer aanschaft is het daarom belangrijk om de onderhoudsgeschiedenis van het betreffende exemplaar zo volledig mogelijk in kaart te brengen. Beschikbare documentatie vertelt u bijvoorbeeld of een oldtimer goed is onderhouden en vooral welke onderdelen er eventueel zijn vervangen. Met name voor beleggers en oldtimerverzamelaars is dat laatste gegeven van groot belang.

Net als in de kunstwereld kan elke wijziging aan een object de waarde significant beïnvloeden, zo ook bij oldtimers. Een oldtimer waarvan bijvoorbeeld de versnellingsbak is vervangen door een nieuwe/andere, brengt op een veiling veel minder op dan wanneer de originele versnellingsbak aanwezig was geweest. Dit kan soms voor een dilemma zorgen wanneer een cruciaal onderdeel tijdens restauratie echt niet meer gerepareerd kan worden.

798

Matching numbers toepassen

Hoe kom je er als investeerder achter of jouw gewenste oldtimer nog alle originele onderdelen bevat? Dit is het moment dat de term matching numbers aan bod komt. Wanneer men spreekt over originele auto onderdelen, betekent dit dat de oldtimer in kwestie nog steeds dezelfde onderdelen bevat als toen deze de fabriek verliet. Maar hoe kun je dat controleren?

Elk onderdeel heeft een unieke cijfercode. In enkele gevallen betreft dit een datum, maar meestal is dit een generiek nummer. Bij de documentatie van de oldtimer zit doorgaans een boekje met een lijst van alle onderdelen en bijbehorende codes. De codes uit dit boekje moeten overeenkomen met de codes op de aanwezige onderdelen. Dit principe wordt dus matching numbers genoemd.

In sommige verkoopadvertenties wordt deze term al expliciet genoemd, omdat de verkopende partij weet hoe belangrijk dit is voor investeerders. Een oldtimer met matching numbers is uiteindelijk veel meer waard dan een oldtimer waarvan enkele originele onderdelen ontbreken.

Is er geen documentatie aanwezig van alle onderdelen met bijbehorende codes? Dan kunt u navraag doen bij het automerk of de fabrikant. Is deze cruciale informatie simpelweg niet meer te achterhalen? Dan kan dit helaas een negatieve impact op de waarde van de oldtimer hebben.

Restauratie en uw oldtimerverzekering

Is een oldtimer tussentijds gerestaureerd? Dan kan er nog steeds sprake zijn van matching numbers. In veel gevallen is het mogelijk om de originele onderdelen te repareren en weer terug te plaatsen.

Ook als u een oldtimer voor hobbymatig gebruik aanschaft en niet als belegging, kan het belangrijk zijn om te controleren of er sprake is van matching numbers. Zo kunt u er vrij eenvoudig achter komen of uw klassieker een replica is. Bovendien is dit ook belangrijk voor de taxatie van uw oldtimer. Zo krijgt u bij schade of calamiteiten de juiste waarde uitgekeerd.

11 december 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen