Volvo 740 Zweedse boegbeeld van robuustheid

1 juli 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

Het is 40 jaar geleden dat Volvo de 740 op de markt bracht en was voor de Zweedse autofabrikant een belangrijke mijlpaal. De 740 groeide in Nederland uit tot een zeer gewild model, die dankzij zijn betrouwbaarheid nu als oldtimer nog altijd een grote schare fans heeft. 

Volvo werd in de jaren 80 gezien als een van de meest betrouwbare automerken ter wereld. Een reputatie die de Zweden zorgvuldig hadden opgebouwd dankzij de introductie van verschillende innovaties om veiliger auto te rijden.

In 1959 ontwierp Volvo de driepunts veiligheidsgordel, die inmiddels als de standaard geldt binnen de auto-industrie. In 1972 lanceert Volvo een achterwaarts gericht kinderzitje en in 1978 de zittingverhoger, om kinderen meer bescherming in de auto te bieden. Deze veiligheidsmaatregelen kwamen terug in de modellen van Volvo die in de jaren 80 op de markt werden gebracht.

1194

Volvo 700-serie

Om te profiteren van de vraag naar luxe auto’s die comfort met prestaties combineren, introduceert Volvo in 1982 de 700-serie. Het eerste model in deze serie is de 760 sedan, voorzien van een V6-motor afkomstig uit de 260. 

Het hoekige design van de 700-serie komt van de hand van Volvo’s hoofdontwerper Jan Wilsgaard. Kenmerkend zijn naast de strakke lijnen de rechthoekige grille en koplampen. Het ontwerp wordt later doorgetrokken in alle varianten van de 700-serie en zorgt ervoor deze Volvo’s zeer praktisch zijn.

Om de veiligheid te onderstrepen heeft de 760 een versterkte carrosserie en speciale kreukelzones om de impact van een botsing beter te absorberen. Ook de deuren zijn versterkt om inzittenden beter te beschermen bij een zijdelingse botsing en de auto is voorzien van verschillende airbags.

1195

Introductie Volvo 740

In 1984 presenteert Volvo de 740, het kleinere broertje van de 760. Als eerste komt de 740 sedan op de markt, later introduceert Volvo de estate, een stationwagen die dankzij de grote functionele bagageruimte in combinatie met de veiligheid ideaal is voor gezinnen.

Ten opzichte van de 760 is de 740 iets minder luxe uitgerust en heeft de auto zoals de naam doet vermoeden een viercilinder benzinemotor onder de motorkap. De eerste motoren hadden een vermogen van 103 pk, later volgden sterkere varianten met een maximaal vermogen van 184 pk. De 2,4 dieselmotor in de 740 wordt gewaardeerd om zijn kracht en degelijkheid. 

Ook binnenin deze Volvo is alles zo praktisch mogelijk ingericht en is het interieur voorzien van mooie materialen. De luxere versies hebben daarbij elektrische raambediening en een elektrisch zonnedak.

Dankzij de veiligheid en degelijkheid verwierf de 740 al snel een status waarmee tandartsen, artsen en notarissen zich graag mee associeerden. Het zorgde ervoor dat de 740 voor Volvo een groot succes werd.

1 juli 2024

Besproken oldtimers

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen