Voorkom (partiële) diefstal van uw oldtimer

29 september 2020

Inbraak en preventie

Het is de nachtmerrie van iedere oldtimer eigenaar om op een dag te ontdekken dat zijn of haar oldtimer niet meer in de garage staat. Met name zeldzame verzamelobjecten vallen regelmatig ten prooi aan criminelen. Dankzij optimale beveiliging van uw garage/stalling en andere preventieve maatregelen verkleint u de kans op diefstal van uw oldtimer aanzienlijk. Gaat het toch mis? Dan dekt uw oldtimerverzekering de financiële schade.

Oldtimers zijn nog altijd zeer populair onder liefhebbers, maar helaas ook onder criminelen. Soms worden er alleen losse onderdelen ontvreemd, maar in veel gevallen verdwijnt een voertuig in zijn geheel. Om gelegenheidsdieven op afstand te houden is het sowieso belangrijk dat u geen waardevolle spullen in uw oldtimer laat liggen.

Een goede oldtimerverzekering dekt gelukkig de financiële schade, maar de emotionele schade als gevolg van diefstal is minstens zo groot. Wellicht diende bijvoorbeeld de oldtimer als een beleggingsobject en is door de diefstal het toekomstige rendement ook ontnomen.

Kortom, voorkomen is altijd beter dan genezen. In dit artikel behandelen wij daarom de belangrijkste diefstalpreventietips voor uw oldtimer. Sommige preventieve maatregelen kunnen om extra investeringen vragen, maar de ellende die u hiermee kunt besparen maakt dat meer dan goed. Gaat het dan toch mis? Dan is het fijn als u op voorhand weet wat u van uw oldtimerverzekeraar kunt verwachten.

Optimaal beveiligde (winter)stalling

De meeste oldtimers brengen de winter door in een stalling en juist in deze periode vinden er relatief veel diefstallen plaats. Sommige eigenaren ontdekken pas dagen of zelfs weken later dat hun geliefde bolide is ontvreemd.

Uw oldtimer is echter ook buiten deze periode oldtimer helaas niet veilig voor het dievengilde. Onze eerste preventietips beginnen daarom bij het goed beveiligen van de garage/stalling voor uw oldtimer.

Goed hang- en sluitwerk

Gebruik voor ramen en deuren alleen sloten met een SKG (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) keurmerk, het liefst voorzien van drie sterren. Indien mogelijk kunt u ook dievenklauwen op deuren plaatsen.

864

Verlichting

Zorg dat de ingang van uw stalling/garage altijd goed verlicht is. Dieven staan niet graag in de schijnwerpers.

Elektronische beveiliging

De ontwikkeling van professionele elektronische beveiliging heeft de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt. Dankzij slimme camerasystemen heeft u via uw smartphone altijd zicht op wie er in de buurt van uw garage loopt, ook als u niet thuis bent.

Verder kunt u natuurlijk een goed alarmsysteem laten plaatsen dat afgaat zodra onbevoegden zich toegang willen verschaffen tot de ruimte. Veel alarmsystemen sturen bij het afgaan ook een automatisch signaal naar de meldkamer van de politie.

Omdat er zoveel keuze en mogelijkheden zijn omtrent elektronische beveiliging raden wij u aan om u door een specialist te laten informeren.

Hekwerk

Afhankelijk van uw woonsituatie en de stalling is het ook aan te raden om uw oprit af te sluiten met een afsluitbaar hek. Zo maakt u het inbrekers moeilijk om onopgemerkt weg te rijden met uw oldtimer.

Terughoudendheid social media

Logischerwijs bent u trots op uw prachtige oldtimer en wilt u dit met de wereld delen. Wij raden aan om daarmee toch enigszins terughoudend te zijn als het aan komt op bijvoorbeeld social media. U weet nooit wie er naast vrienden en familie nog meer meekijken. Geef criminelen geen aanleiding om langs te komen.

Beveiliging van de oldtimer zelf

Naast het beveiligen van uw eigen stalling of garage is het ook belangrijk dat u de oldtimer zelf optimaal beveiligt. Met name wanneer u regelmatig met uw oldtimer op pad gaat en gebruikmaakt van openbare parkeergelegenheden. Ook hiervoor hebben wij een aantal effectieve preventietips.

Een kleine kanttekening is dat niet alle beveiligingsmiddelen op alle type oldtimers toepasbaar zijn of nut hebben.

865

Deur- en stuurslot oldtimer

Kies ook in dit geval alleen voor hoge kwaliteit en gecertificeerde sloten. Verder zijn er speciale stuurklemmen voor uw oldtimer. Helaas zijn sommige stuurwielen vrij makkelijk te demonteren wanneer een dief meer tijd heeft. In ieder geval is het sterk aan te raden dat u kiest voor sloten met een ART keurmerk, voorzien van een hoge klasse.

Pedaal- en wielklem oldtimer

Met een pedaal- of wielklem maakt u het voor dieven een stuk moeilijker om zomaar weg te rijden met uw oldtimer. Belangrijk is wel dat u de moeren van de wielklem goed afdekt.

Versnellingspookklem oldtimer

Een versnellingspookklem is een effectief middel om uw oldtimer te beschermen tegen diefstal. De versnellingspookklem wordt ingebouwd in de middenconsole en vergrendeld met een beveiligingssleutel. De klem blokkeert zowel de versnellingspook als de handrem. Helaas is ook deze techniek niet op elke oldtimer toepasbaar.

Startonderbreker oldtimer

Wederom een ideaal preventiemiddel voor oldtimers is de startonderbreker. Deze kan het beste in het dashboard of in de motor onzichtbaar worden weggewerkt. Nadeel is dat de startonderbreker niet functioneert wanneer de accu wordt ontkoppeld.

GPS tracker oldtimer

Ook de GPS tracker kan subtiel worden weggewerkt en maakt het mogelijk om de oldtimer bij diefstal weer snel terug te vinden. Sommige GPS trackers geven tevens direct een alarmsignaal af als uw oldtimer in beweging komt. Helaas werkt ook dit systeem niet wanneer de accu is losgekoppeld.

Peilzender oldtimer

Een simpel maar goed alternatief voor de GPS tracker is de (zwarte doos) peilzender. Deze stuurt een- of tweemaal per dag een signaal. Ideaal voor oldtimers waarvan de accu is losgekoppeld. Bovendien is een peilzender vanwege het minimaal aantal verstuurde signalen moeilijker voor dieven om te detecteren.

Diefstal en uw oldtimerverzekering

Oldtimerverzekeraars kunnen minimale beveiligingseisen stellen voor het verzekeren van uw oldtimer. De aanwezigheid van bepaalde beveiligingssystemen kunnen zodoende invloed hebben op uw polis en premie.

Ook kan het zijn dat er een stallingsclausule is opgenomen in uw polis. Deze stelt dat uw oldtimer veilig gestald moet zijn wanneer u deze niet gebruikt.

De minimale beveiligingseisen kunnen niet alleen per verzekeraar verschillen, maar zijn ook afhankelijk van de te verzekeren oldtimer. Een Ferrari oldtimer is immers populairder onder dieven dan andere klassiekers.

Welke kosten zijn bij diefstal gedekt?

Is uw oldtimer ondanks alle goede maatregelen toch slachtoffer geworden van diefstal? Dan dekt uw verzekeraar op basis van de taxatiewaarde van uw oldtimer de financiële kosten. In sommige gevallen komen daar ook de kosten bij die u heeft gemaakt voor het tevergeefs terugvinden van uw oldtimer.

Bij partiële diefstal worden de kosten voor de te vervangen onderdelen vergoed, plus eventuele braakschade. De kosten voor braakschade aan uw stalling/garage vallen onder uw opstalverzekering.

Maatwerk oldtimerverzekering

Uiteindelijk is het verzekeren van oldtimers altijd maatwerk, van een enkele oldtimer tot een complete verzameling. Geen enkele situatie is hetzelfde en daarom bieden wij altijd een oldtimerverzekering op maat aan, met de beste voorwaarden tegen de laagste premie.

29 september 2020

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen