Voorkom schade aan uw oldtimer door strooizout en pekel

18 december 2017

Onderhoud en schade

De sneeuwval van afgelopen periode zal u ongetwijfeld niet zijn ontgaan. Strooiwagens trokken er daarom massaal op uit om de wegen begaanbaar te maken. Hoewel het natuurlijk fijn is dat op deze manier de gladheid op de wegen wordt tegengegaan, kan strooizout veel schade toebrengen aan uw oldtimer. Wij geven u daarom een aantal tips hoe u deze schade zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Strooizout (ook wel pekel genoemd) wordt natuurlijk niet alleen tijdens extreme sneeuwbuien gestrooid, maar ook onder mildere weersomstandigheden. Zodra het kwik rond het nulpunt daalt stuurt Rijkswaterstaat direct de eerste strooiwagens de weg op. Vooral bruggen en viaducten kunnen in korte tijd glad worden en dus kunt u zelfs tijdens de mildste winters over bestrooide wegen rijden. Toch is lang niet iedereen hier blij mee…

Strooizout slecht voor uw oldtimer

Hoewel het een prettig gegeven is dat strooizout glijpartijen voorkomt, kan het op meerdere manieren uw oldtimer beschadigen:

  • De lak: Strooizout of pekel kan voor lelijke krassen zorgen en de lak zelfs wegvreten.
  • Carrosserie: Het effect van strooizout stopt niet alleen bij de lak. Vooral op kwetsbare plekken kan het zelfs de carrosserie aantasten.
  • Velgen: Heeft u mooie glimmende velgen onder auto? Dan kunnen deze beschadigd raken door strooizout.
  • Autoruiten: Tot slot zijn ook uw autoruiten en zelfs ruitenwissers niet veilig voor de gevolgen van strooizout.
869

De mate van mogelijke schade aan uw oldtimer door strooizout hangt natuurlijk van verschillende (weers)factoren af. U kunt gelukkig zelf ook maatregelen nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken, waarbij het vooral belangrijk is dat u snel handelt!

Poetsen en boenen

Om schade aan de lak, carrosserie en velgen te voorkomen is het belangrijk om uw oldtimer tijdens de wintermaanden regelmatig goed schoon te maken. Voorkom daarbij in ieder geval dat het strooizout te lang op uw auto blijft zitten.

Tijdens het schoonmaken kunt u het beste de zoutresten er eerst afspoelen met bijvoorbeeld een tuinslang. Daarnaast raden wij u af om direct met een doek of spons te gaan boenen. Dit vergroot namelijk de kans dat u uw oldtimer een ‘scrub beurt’ geeft, wat onder meer leidt tot krassen in uw lak.

Let er ook op dat u de onderkant van uw oldtimer goed schoonspuit. Hier kunnen zich namelijk ook zoutresten verzamelen en uw oldtimer aantasten.

De autoruiten

Uiteraard dient u ook uw autoruiten geregeld goed schoon te maken, maar de belangrijkste tip is het gebruik van ruitenwisservloeistof. Rijdt u over wegen waar net gestrooid is en zet u de ruitenwissers aan zonder gebruik van vloeistof? Dan kunnen zowel uw vooruit als de ruitenwissers beschadigd raken. Controleer dus regelmatig de ruitenwisservloeistof.

Overigens zijn alle oldtimers gebouwd na 30 september 1970 verplicht om ruitensproeiers te hebben.

Uw oldtimer verzekeren

Voor de meeste oldtimers zijn de wintermaanden niet ideaal en het beste is om uw geliefde oldtimer te laten overwinteren in een geschikte winterstalling.

Mocht u onverhoopt toch schade oplopen, dan kan een goede oldtimerverzekering u veel financieel leed besparen. Vergelijk eenvoudig meerdere oldtimerverzekeraars via onze website of bereken direct uw premie.

18 december 2017

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen