Waarom juist nu een oldtimer bezitten?

30 juli 2020

Verzekeren en financieel

Met de ontwikkeling van de elektrische auto en strengere emissieregels lijkt het bezit van een oldtimer steeds complexer te worden. Maar niets is minder waar! De waardering voor prachtige oldtimers neemt alleen maar toe en ook op het gebied van regel- en wetgeving worden er belangrijke versoepelingen voor oldtimerbezitters doorgevoerd. Hoe ziet de toekomst voor oldtimers eruit en waarom wordt het bezit van een oldtimer juist nu aantrekkelijker?

Over de afgelopen jaren is het wagenpark van Nederland drastisch veranderd. De overheid heeft grote ambities om de CO2-uitstoot in Nederland aanzienlijk te verminderen en innovaties op het gebied van automotive volgen elkaar in rap tempo op.

Mede als gevolg van bepaalde financiële stimuleringsmaatregelen enerzijds en zwaarder wegende belastingen anderzijds schieten elektrische auto’s en laadpalen als paddenstoelen uit de grond, terwijl dieselauto’s in rap tempo uit het straatbeeld verdwijnen. Ook aan de benzinepomp veranderde de afgelopen jaren het nodige voor oldtimerbezitters. Logisch dat zij zorgen hebben over de toekomst van hun geliefde klassieker.

Mede dankzij inspanningen van belangenverenigingen zoals de FEHAC, ontstond tegelijkertijd het besef dat oldtimers juist het straatbeeld verrijken en een schat aan historische waarde bieden. Oldtimers zijn bijvoorbeeld niet voor niets zo populair als trouwauto bij een bruiloft.

Het gevolg is dat onder meer de overheid en gemeenten steeds vaker een uitzondering maken voor oldtimers als het op strengere wetgeving aan komt. Denk bijvoorbeeld aan een ontheffing voor milieuzones. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom het bezit van een oldtimer juist nu weer aantrekkelijker wordt.

Waarom juist nu een oldtimer:

  • Versoepeling en vrijstelling milieuzones
  • Geen APK-verplichting voor oldtimers vanaf 50 jaar
  • Steeds meer aandacht voor historische waarde van oldtimers
  • Genoeg alternatieven voor schadelijke E10 brandstof
  • Eerste mogelijkheden voor elektrificeren van oldtimers
  • Ideaal als belegging en goed alternatief op lage/negatieve spaarrentes
  • Dankzij goede oldtimerverzekering relatief weinig financiële risico’s
809

Wetgeving wordt langzaam versoepeld

Om de luchtvervuiling tegen te gaan kwam de overheid met plannen om vervuilende auto’s zwaarder te belasten en werden in met name grote steden milieuzones ingesteld. Vooral dat laatste zorgde voor veel frustratie en onzekerheid bij oldtimereigenaren, want een milieuzone zou betekenen dat zij niet meer de binnenstad in mochten met hun bolide. Bovendien ontstond er een wirwar aan regels die ook nog eens sterk per gemeente kon verschillen.

Gelukkig besloot de overheid eind vorig jaar om aan deze onduidelijkheid een einde te maken en met één landelijk milieuzone beleid voor alle gemeenten te komen. Dit nieuwe beleid zou tevens betekenen dat er per definitie een uitzondering voor oldtimers van 40 jaar en ouder gemaakt kan worden. Het nieuwe landelijke beleid zou in 2020 van kracht moeten worden, maar helaas heeft de coronacrisis de plannen op de lange baan geschoven. Op het moment van schrijven is nog niet bekend wanneer het nieuwe beleid daadwerkelijk in werking zal treden. De goede intenties zijn er dus, maar oldtimerbezitters moeten nog even geduld hebben.

APK-vrijstelling oldtimers

Een nieuwe wet die  er begin dit jaar gelukkig wel door kwam, is de APK-vrijstelling voor oldtimers vanaf 50 jaar. De APK-verplichting voor deze generatie oldtimers was voor veel mensen al langere tijd een doorn in het oog. De kosten, beperkte kennis van APK-monteurs en vooral de afwezige noodzaak voor deze klassiekers om gekeurd te worden, zorgde voor veel frustraties onder oldtimereigenaren.

Het is nu aan het RDW om de APK-vrijstelling door te voeren. Momenteel is nog onduidelijk wanneer dit gaat gebeuren.

Brandstof oldtimers

Zoals eerder genoemd hebben er ook een aantal grote veranderingen bij de benzinepomp plaatsgevonden. Helaas vallen deze veranderingen negatief uit voor oldtimers.

Sinds 1 oktober 2019 zijn alle benzinestations verplicht om de Euro95 brandstof te vervangen door de ‘schonere’ E10 brandstof. Mede daardoor verdween al de Competition 102 race brandstof uit het assortiment. Voor oldtimers is E10 brandstof juist schadelijk voor de motor en -onderdelen, vanwege het hoge percentage bio-ethanol dat erin zit.

Deze ontwikkeling zorgde wederom voor veel vragen en onzekerheid onder oldtimereigenaren. Gelukkig zijn er nog altijd veel benzinestations die meer geschikte alternatieve brandstoffen aanbieden zoals Shell V-power, BP Ultimate, Esso Synergy Supreme en Total Excellium. Hierdoor is de kans groot dat er ook bij u in de buurt een geschikt pompstation waar uw oldtimer fijn kan bijtanken!

810

Voor wie graag in een oldtimer rijdt maar ook met de nieuwste ontwikkelingen mee wil gaan, is het zelfs mogelijk om uw oldtimer om te laten bouwen tot elektrisch aangedreven auto. De techniek is helaas nog wel heel kostbaar en staat nog enigszins in de kinderschoenen.

Een ideale en veilige belegging

Naast het rijgenot bieden oldtimers voor eigenaren ook mooie beleggingskansen. De spaarrentes op vermogen zijn momenteel minimaal of zelfs negatief en de volatiele aandelenmarkten bezorgen menig belegger slapeloze nachten.

Door te investeren in zeldzame oldtimers heeft u kans daar later een mooi rendement uit te halen. Veel oldtimerverzamelingen bestaan dan ook uit oldtimers die voornamelijk als investeringsobject dienen.

Op onze blogpagina plaatsen wij regelmatig zogenaamde ‘hotlist items’. Dit zijn klassiekers waarvan verwacht wordt dat de waarde op korte of middellange termijn zal toenemen. Ook op bekende veilingwebsites als Hagerty.com, Bringatrailer.com of Catawiki kunt u eenvoudig de prijsontwikkeling van oldtimers volgen.

Veel plezier en weinig risico

Niet iedereen is geschikt als oldtimereigenaar, maar voor wie altijd al stiekem de wens heeft gehad om een oldtimer te bezitten is dit wellicht hét moment om die wens in vervulling te laten gaan.

Laat u daarbij niet tegenhouden als het gaat om zorgen over het risico op calamiteiten en daardoor geleden financiële schade. Met een goede oldtimerverzekering is uw bolide financieel gedekt bij schade door een ongeval, brand of bij diefstal.

Als specialist in het verzekeren van oldtimers denken wij graag met u mee wat de beste polis voor uw specifieke situatie is. Bovendien profiteert u van onze diensten als hulp bij pech onderweg en thuisbrengservice.

Er zijn genoeg redenen te vinden waarom u juist nú een oldtimer in uw garage kunt hebben staan. Maar bovenal zijn het vooral het plezier, rijgenot en ook de sociale verbintenis met andere oldtimerliefhebbers die het bezit van een oldtimer tot een unieke ervaring maken. Kortom, waar wacht u nog op?!

811

30 juli 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen