Waarom omkatten een gestolen voertuig onvindbaar maakt

24 augustus 2018

Onderhoud en schade

De diefstal van een prachtige klassieker is de nachtmerrie van iedere oldtimereigenaar. Zeker omdat de kans bestaat dat u deze niet snel of zelfs nooit meer terug zal terug zien. Dieven gebruiken steeds vaker de ‘omkatten’ methode om een gestolen auto gemakkelijker te verkopen en onvindbaar te maken voor de rechtmatige eigenaar en politie.

Recent was het helaas weer raak in Bussum. Daar werden maar liefst drie prachtige oldtimers uit een loods gestolen, waaronder een Mercedes-Benz 190 SL uit 1956. Het zijn vaak professionele bendes die precies weten hoe ze te werk moeten gaan.

Voor de politie en recherche is het vaak een race tegen de klok om de gestolen voertuigen weer terug te vinden. Vaak verdwijnen ze vrij snel naar het buitenland, maar wat de zoektocht nog moeilijker maakt is het omkatten van de oldtimer.

827

Wat is omkatten?

Kortgezegd komt het erop neer dat criminelen een gestolen auto door middel van een ander chassisnummer een nieuwe identiteit geven. In sommige gevallen wordt bijvoorbeeld het oude chassisnummer van een vergelijkbaar autowrak gebruikt.

Indien het de autoriteiten lukt om gestolen auto’s terug te vinden kan het daarom nog een hele klus zijn om de rechtmatige eigenaar te contacteren. Zo verscheen er onlangs nog een oproep van de politie om de eigenaren van zeven gestolen oldtimers op te sporen. Een aantal voertuigen was al bijna vijftien jaar geleden gestolen.

Diefstalpreventie

Helaas valt er tegen het omkatten weinig te doen. Het voordeel van veel klassiekers is wel dat deze dermate zeldzaam zijn dat bij diefstal een grotere kans is dat de auto wordt teruggevonden.

Gelukkig zijn er de nodige preventiemaatregelen die genomen kunnen worden om het criminelen lastiger te maken. Zo is een goed beveiligde garage of loods natuurlijk zeer belangrijk. Denk aan sterk en gecertificeerd hang- en sluitwerk, een degelijk alarmsysteem met voldoende camera’s en het liefst een spoorboom om het terrein af te sluiten. Laat u uw klassieker ergens anders stallen? Kijk dan zeer kritisch naar de inbraakpreventiemaatregelen van de betreffende loods of opslagruimte.

Bij sommige klassiekers is het ook mogelijk om een wielklem, stuurklem of versnellingspookklem te plaatsen. Dit is echter niet geschikt voor alle type oldtimers. Een duurdere oplossing is om een GPS-tracker in uw klassieker te laten bouwen. Dit voorkomt echter niet dat uw auto gestolen kan worden, maar maakt het terugvinden wel aanzienlijk eenvoudiger. Verder kunt u een startonderbreker bij de motor laten plaatsen. In een eerder verschenen artikel op onze website vindt u nog meer handige diefstalpreventietips.

Uw oldtimer verzekeren tegen diefstal

Om extra financiële schade bij autodiefstal te voorkomen is een passende oldtimerverzekering natuurlijk ook onmisbaar. Zo dekt onze verzekering niet alleen de taxatiewaarde plus eventuele overdekking, maar ook de kosten die u moet maken voor het terugvinden van uw klassieker (tot een bedrag van €10.000,-). Is uw klassieker in het buitenland tijdens bijvoorbeeld een vakantie gestolen? dan kan er dankzij de verzekering vervangend vervoer geregeld worden.

Via onze website kunt u eenvoudig meerdere oldtimerverzekeringen vergelijken of direct uw premie berekenen.

24 augustus 2018

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen