Waarom ook oldtimers met hun tijd meegaan

15 april 2022

Onderhoud en schade

Steeds meer oldtimereigenaren maken zich zorgen over de toekomst van hun klassieker. Dit komt onder meer door aangepaste wetgeving voor de brandstofauto en de opkomst van elektrische auto’s. Toch zijn deze zorgen lang niet altijd terecht, want zelfs oldtimers gaan gewoon met hun tijd mee!

Het lijkt nog zo kortgeleden dat de eerste elektrische auto’s in Nederland verschenen. Inmiddels wordt ons wegennet steeds meer aangepast op het elektrisch rijden en beschikken de meeste pompstations over laadpalen. Begin 2022 waren er bijna 400.000 volledige elektrische auto’s in Nederland geregistreerd.

Als het aan de Nederlandse overheid ligt wordt elektrisch rijden binnen circa tien jaar de norm en moeten auto’s die door fossiele brandstoffen worden aangedreven langzaam uit het straatbeeld verdwijnen. Dergelijke grote veranderingen brengen echter ook problemen met zich mee, want hoe moet dat dan met alle prachtige oldtimers die ons land rijk is?

Hoog tijd om alle interessante en opvallende ontwikkelingen rondom de “modernisering” van oldtimers uit te lichten.

783

Alternatieve brandstoffen voor oldtimers

Tanken wordt voor steeds meer eigenaren van klassiekers een uitdaging. Het hoge percentage (10%) ethanol in de relatief nieuwe E10 benzine is voor de meeste oldtimers schadelijk, terwijl de gewenste Euro97 en 98 moeilijker te verkrijgen zijn en bovendien aanzienlijk kostbaarder. Toch zullen deze “exclusieve” benzine varianten onder namen als Shell V-power en Total Excellium voorlopig beschikbaar blijven.

Ook voor dieseloldtimers wordt er druk gezocht naar alternatieven. In dit geval zou GTL (Gas-to-Liquids) uitkomst kunnen bieden. Het is beter voor het milieu, gaat langer mee en heeft voor zover bekend geen nadelige gevolgen voor de onderdelen van dieseloldtimers. Nadeel is dat het nog bij weinig tankstations verkrijgbaar is en relatief kostbaar.

Een ander alternatief waar momenteel nog veel onderzoek naar wordt gedaan is rijden op (groene) waterstof. Op dit moment richt dit onderzoek zich vooral op toepassing in moderne auto’s, maar wellicht dat dit in de toekomst ook voor oldtimers een oplossing kan zijn. De Nederlandse overheid wil in ieder geval de komende jaren vol inzetten op de productie van groene waterstof. Wel zijn er in Nederland nog relatief weinig tankstations waar u waterstof kunt tanken.

Elektrificatie van oldtimers

Een andere interessante en inmiddels meer concrete ontwikkeling is het elektrificeren van oldtimers. Onder het mom “if you can’t beat them, join them”, laten steeds meer eigenaren hun oldtimer ombouwen tot een elektrische auto.

Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen, maar er verschijnen steeds meer bedrijven en garages die de mogelijkheid aanbieden om een oldtimer om te bouwen. Het proces is wel omvangrijk en zeer kostbaar, denk aan een investering van minstens €40.000.

Niet alleen moet de brandstofmotor van de oldtimer vervangen worden door een elektrische motor en accu, ook andere onderdelen moeten aangepast worden. Een normale autoaccu is bijvoorbeeld veel te krachtig voor de meeste oldtimers, dus het aantal pk’s moet drastisch tot een iets acceptabeler niveau worden teruggeschroefd.

Ook moeten er grotere remschijven worden gemonteerd, doorgaans met bredere banden. Verder dient al het leidingwerk en het complete aandrijvingsmechanisme te worden aangepast. Alles om ervoor te zorgen dat u op een veilige manier de weg op kan met uw elektrisch aangedreven oldtimer.

Aangezien uw oldtimer na het ombouwen zich anders op de weg zal gedragen, moet deze ook eerst door het RDW opnieuw gekeurd worden.

Wie zich zorgen maakt dat rijden in een elektrische oldtimer saai wordt, heeft het mis. Zo beschikken veel oldtimers na het ombouwen nog altijd niet over stuurbekrachtiging, ABS of andere moderne gemakken. Daardoor blijft het ook in een elektrische aangedreven oldtimer ‘hard’ werken.

Bent u al klaar voor de toekomst?

Hoewel er dus steeds meer mogelijkheden zijn om oldtimers te moderniseren, rijst tegelijkertijd de vraag of daarmee niet de ziel van een oldtimer verloren gaat.

De tijd zal het leren hoe de toekomst er voor oldtimers uit ziet, maar gezien de historische waarde kunnen wij u verzekeren dat deze klassiekers nooit zullen verdwijnen.

15 april 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen