Wanneer bent u een geschikte oldtimereigenaar?

19 augustus 2019

Onderhoud en schade

Staat u op het punt om uw eerste oldtimer aan te schaffen of heeft u al een specifieke klassieker op het oog die bij uw wensen past? Vraag u dan eerst af of u als eigenaar ook bij deze oldtimer past!

Naast de vreugde van het bezit van een prachtige oldtimer kan dit ook de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Veel mensen onderschatten namelijk de verantwoordelijkheden die het bezit van een klassieker met zich meebrengen.

Om teleurstelling en frustratie te voorkomen geven wij u een aantal tips om een goede oldtimereigenaar te zijn.

Onderhoud oldtimer

De grootste uitdaging van een oldtimer is het onderhoud. Afhankelijk van de staat waarin u de auto koopt is regelmatig onderhoud een terugkerend thema.

Belangrijk is dat u de tijd en de kennis heeft om zelf aan uw auto te sleutelen, zodat u de onderhoudskosten onder controle houdt en u zelf acute problemen snel het hoofd kunt bieden.

Met name de kwetsbare onderdelen vragen om zorgvuldig onderhoud. Tel daarbij op dat losse onderdelen doorgaans moeilijker te verkrijgen zijn, doordat sommige auto’s al decennialang van de markt zijn. Dit zorgt ervoor dat regelmatig onderhoud van cruciaal belang is.

806

Oldtimerkosten

Het bezitten van een oldtimer is een kostbare hobby. Niet zozeer vanwege de aanschafprijs maar vooral door randzaken.

Denk aan de kosten voor onderhoud, onderdelen, verzekering, maar ook voor stalling. Wanneer u zelf handig bent in het uitvoeren van kleine reparaties kan dit u veel geld schelen.

Rijden

Met een oldtimer is ‘rijden’ nog daadwerkelijk een werkwoord. Lang niet elke automobilist is daarvoor geschikt.

Weet u bijvoorbeeld hoe u een ‘choke’ moet bedienen en heeft u wel eens gereden in een voertuig zonder stuurbekrachtiging? Maar ook handmatig schakelen in een oldtimer vraagt vaak extra rijvaardigheid.

Het idyllische plaatje van heerlijk cruisen in een klassieke cabrio kan voor de onervaren oldtimereigenaar al snel veranderen een nachtmerrie. De kans is bovendien groot dat u op de snelweg tussen de vrachtwagens moet rijden, omdat uw klassieker niet harder kan dan 100 km/u. Enige ervaring met het rijden in een oldtimer is daarom sterk aan te bevelen.

807

Milieuzones oldtimer

Wellicht een van de grootste frustraties voor oldtimereigenaren is op dit moment de opkomst van milieuzones in binnensteden.

In onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht mag u met uw oldtimer niet meer zomaar de binnenstad in. Alleen bij uitzondering wordt er soms een ontheffing afgegeven, maar als u woonachtig bent binnen zo’n milieuzone heeft u als oldtimereigenaar vaak een probleem.   

Oldtimerverzekering

Een goede oldtimereigenaar zorgt er natuurlijk voor dat zijn klassieker goed is verzekerd. Het afsluiten van een verzekering voor uw oldtimer vraagt echter om een stukje vooronderzoek.

De voorwaarden verschillen bijvoorbeeld aanzienlijk met die van moderne auto’s. Zo kan een verzekeraar eisen dat u naast uw oldtimer ook een alledaagse auto heeft en dat uw oldtimer een eigen stalling heeft.

Conclusie

Samengevat beschikt een oldtimereigenaar in ieder geval over de volgende eigenschappen:

  • Voldoende tijd en kennis om uw oldtimer goed te onderhouden
  • De extra financiële kosten voor onderhoud en stalling kunt u prima dragen
  • U bent in staat om een oldtimer te besturen en zelfverzekerd om de weg op te gaan
  • U woont niet binnen een milieuzone of kunt uw auto buiten de binnenstad veilig stallen
  • U kunt uw oldtimer goed verzekeren

Bovenal is het belangrijk dat u vooraf de juiste verwachtingen schept over het bezitten van een oldtimer voordat u aan dit avontuur begint.

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer, maar bent u niet tevreden over uw huidige oldtimerverzekering? Via onze website kunt eenvoudig uw huidige oldtimerverzekering vergelijken of direct uw premie berekenen.

19 augustus 2019

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen