Wanneer is een oldtimerverzekering voor u interessant?

19 januari 2022

Verzekeren en financieel

Voor de wet mag een auto vanaf 40 jaar officieel als oldtimer bestempeld worden. Toch bieden veel verzekeraars van oldtimers ook voor jongere klassiekers een passende oldtimerverzekering, inclusief alle gunstige voorwaarden. Hoe werkt dat precies en wanneer kunt u ook voor uw jongere klassieker een oldtimerverzekering overwegen?

 

In de eerste plaats is een oldtimerverzekering natuurlijk relevant voor oldtimers, oftewel auto’s die minimaal 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen. Toch is er ook een grote groep klassiekers die nog niet deze leeftijdsgrens heeft bereikt, maar waarvoor er weldegelijk interessante mogelijkheden zijn wat betreft een oldtimerverzekering.

1078

Van youngtimer naar oldtimer

Wanneer een auto de leeftijd van 15 jaar bereikt, wordt deze een youngtimer genoemd. Vanaf dat moment kunt u al profiteren van onder andere een lagere bijtelling wanneer u ondernemer bent, maar u kunt dan ook een speciale youngtimer verzekering afsluiten.

Naarmate uw youngtimer ouder wordt, nadert deze op een zeker moment het oldtimersegment. Hoewel de overheid voor deze term een strikte leeftijdsgrens van 40 jaar hanteert, kijken verzekeraars van oldtimers hier anders naar. Wist u bijvoorbeeld dat een auto van 25 jaar of ouder al in aanmerking komt voor een oldtimerverzekering? In dat geval gaat het om een semi-oldtimer.

Semi-oldtimers versus oldtimers verzekeren

Een term die u wellicht vaker voorbij heeft zien komen is de semi-oldtimer, een benaming voor oldtimers die zich tussen de 25 en 40 jaar bevinden. Hoewel dit begrip soms voor verwarring zorgt, zijn er verzekeringstechnisch interessante mogelijkheden voor semi-oldtimers.

Dat geldt met name voor eigenaar van jonge oldtimers in de volgende situaties;

 • Uw klassieker is tussen de 25 en 40 jaar oud;
 • U houdt uw klassieker aan als beleggingsobject en verwacht een aanzienlijke waardestijging;
 • U gebruikt uw klassieker hobbymatig en rijdt er minder dan 5.000 km per jaar mee.

Een oldtimerverzekeraar verzekert uw klassieker op basis van de taxatiewaarde, waardoor u een aanzienlijk lagere premie betaalt dan voor een standaard autoverzekering. Wel krijgt u te maken met aangepaste verzekeringsvoorwaarden, waardoor een oldtimerverzekering misschien (nog) niet voor elke jonge oldtimer geschikt is.

Denk aan bijzondere voorwaarden zoals:

 • Verplichte winterstalling;
 • Bezit van een extra auto voor dagelijks gebruik als een vereist;
 • Dat de klassieker zeer weinig tot geen kilometers per jaar rijdt.

Maakt u nog steeds dagelijks gebruik van uw semi-oldtimer? Dan zijn er ook daarvoor passende verzekeringsoplossingen.

De belangrijkste kenmerken van een oldtimerverzekering voor jonge klassiekers/semi-oldtimers:

 • Voor klassiekers van 10 tot 25 jaar oud;
 • Lagere premie dan voor een standaard autoverzekering;
 • Verzekeren op basis van taxatiewaarde in plaats van dagwaarde;
 • WA, WA+ of All Risk verzekeringen;
 • Ook voor semi-oldtimers zonder of met slapend kenteken;
 • Ons team adviseert u graag over bijkomende zaken als beveiliging en stalling.

In tegenstelling tot oldtimers van 40 jaar en ouder, betaalt u over semi-oldtimers helaas wel het volle wegenbelastingtarief. Dankzij een oldtimerverzekering kunt u gelukkig besparen op uw verzekeringspremie.

Bent u de trotse eigenaar van een klassieker onder de 40 jaar en benieuwd welke verzekeringsmogelijkheden wij voor u kunnen bieden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

19 januari 2022

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen