Wat de gek ervoor geeft? Met een professionele taxatie weet u wat uw oldtimer écht waard is!

1 juni 2021

Verzekeren en financieel

De juiste waarde toekennen aan uw oldtimer is in meerdere opzichten belangrijk. Niet alleen wanneer u de oldtimer weer wilt verkopen, maar vooral om uw klassieker goed te kunnen verzekeren. Door middel van een professionele taxatie weet u wat de actuele waarde van uw oldtimer is. Wij vertellen u wanneer een taxatie of hertaxatie van uw oldtimer noodzakelijk is en hoe een taxatierapport tot stand komt.

In tegenstelling tot nieuwe auto’s is er bij oldtimers geen sprake meer van een (realistische) cataloguswaarde. Desondanks is het wel heel belangrijk om te weten wat uw oldtimer op dit moment waard is. Voor veel oldtimereigenaren die hun oldtimer vooral als hobby aanhouden en niet als belegging, heeft de waarde wellicht weinig prioriteit.

Toch kan dit voor vervelende situaties zorgen wanneer uw klassieker verloren gaat bij een ongeval of brand, of niet meer wordt teruggevonden na diefstal. De kans is groot dat de actuele waarde op dat moment niet meer achterhaald kan worden en de verzekering dus te weinig uitkeert.

987

Een (her)taxatie is belangrijk:

  • Voor het afsluiten van uw oldtimerverzekering;
  • Wanneer er grote veranderingen zijn gedaan aan uw oldtimer (restauratie);
  • Bij verkoop van uw oldtimer;
  • Voor beleggingsdoeleinden.

Waardebepaling van uw oldtimer

De actuele waarde van uw oldtimer kan worden bepaald aan de hand van de prijs die u bij aanschaf bent overeengekomen. Dit is een prima indicatie, maar zegt niet altijd alles over de actuele waarde van uw oldtimer.

Denk bijvoorbeeld aan iemand die een oldtimer heeft geërfd, maar er snel vanaf wil. Door deze tijdsdruk is iemand vaak sneller genoodzaakt om de prijs te laten zakken.

Ook kan de waarde van een oldtimer door de jaren heen veranderen, bijvoorbeeld door een grootschalige renovatie, het vervangen van onderdelen, door schade of simpelweg door marktwerking.

Zoals eerder genoemd kan een verkeerde waardebepaling vooral onder- of oververzekering tot gevolg hebben. Er zijn daarbij voor de (her)taxatie een aantal belangrijkste momenten van belang.

Taxatie voor uw oldtimerverzekering

Wanneer u een oldtimerverzekering wilt afsluiten heeft u een recent taxatierapport nodig. De verzekeraar kan op basis van de taxatiewaarde namelijk een polis en bijbehorende premie voor u samenstellen.

Als verzekeraar beschikken wij over een eigen netwerk van gespecialiseerde taxateurs, die op vakkundige wijze en met verstand van zaken uw oldtimer de juiste waarde toekennen.

Taxatie na restauratie of ingrijpende veranderingen aan uw oldtimer

Voor mening oldtimerliefhebber is het de ultieme uitdaging om een verwaarloosde oldtimer weer in ere te herstellen. Een uitgebreid restauratieproject kan echter jaren in beslag nemen én een significante impact hebben op de waarde van de oldtimer. Bovendien is uw oldtimer ook tijdens restauratie niet gevrijwaard van risico’s, zoals brand of diefstal. Speciaal voor dergelijke situaties is de restauratieverzekering in het leven geroepen.

Hoe zit het dan met de taxatie bij restauratie? Als verzekeraar raden wij u in dat geval aan om uw oldtimer twee keer te laten taxeren. De eerste taxatie vindt plaats voor aanvang van de restauratie en een volgende taxatie vindt plaats wanneer het project is afgerond. Hoewel uw oldtimer voor de restauratie minder waard is, houden zowel de taxateur als oldtimerverzekeraar al rekening met de potentiële waardevermeerdering wanneer uw oldtimer weer in topconditie verkeert.

Naast restauratie kan het helaas ook gebeuren dat uw oldtimer onherstelbare schade oploopt, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of brand. Dergelijke gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op de waarde van uw oldtimer, met name wanneer hierdoor originele onderdelen verloren gaan. Oldtimerbeleggers en -verzamelaars weten maar al te goed hoe belangrijk het begrip ‘matching numbers’ is.

Ook wanneer er dus sprake is van een waardedaling, kan een hertaxatie nuttig zijn om te voorkomen dat u een te hoge verzekeringspremie betaalt.

Taxatie bij verkoop(plannen)

Overweegt u om uw oldtimer te verkopen? Dan kan een professionele taxatie ervoor zorgen dat u een goede prijs ontvangt én het verkoopproces bespoedigen. Het is natuurlijk zonde wanneer u geld misloopt voor uw oldtimer of juist frustrerend wanneer uw oldtimer maar niet verkocht raakt door een te hoge prijs.

Een oldtimertaxateur kan u eventueel ook advies geven om de waarde van uw oldtimer eventueel te verhogen, door kleine reparaties uit te (laten) voeren.

In een eerder verschenen artikel geven wij meer nuttige tips voor het succesvol verkopen van uw oldtimer.

988

Taxatie bij marktwerking

Wie een oldtimer vooral als belegging aanhoudt, zal vooral de marktwerking en waardeontwikkeling van een oldtimer goed in de gaten houden. Op onze blogpagina treft u in ons ‘Hotlist katern’ geregeld klassiekers of toekomstige klassiekers waarvan de actuele waarde (naar verwachting) stijgt.

Sommige oldtimers worden bijvoorbeeld populair onder millennials (Generatie Y). Wist u bijvoorbeeld dat de eerste Tesla-modellen inmiddels ook onder het begrip ‘future classics’ vallen? Ook speciale uitvoeringen/edities van oldtimers of merken kunnen snel in waarde stijgen. Via websites als Hagerty.com of Bringatrailer.com kunt u eenvoudig zelf de actuele waardeontwikkeling van uw oldtimer in de gaten houden.

Waar let een taxateur op?

Een taxatie van uw oldtimer kan dus meerdere doelen dienen, maar hoe komt een taxatierapport tot stand en waar wordt onder andere op gelet? Dit zijn de belangrijkste onderdelen:

  • Bouwjaar
  • Merk, type, model en uitvoering
  • Aantal geregistreerde exemplaren
  • Onderhoudsgeschiedenis en huidige conditie
  • Aanwezigheid van originele onderdelen (matching numbers)
  • Marktwaarde of meest recente veilingprijs van vergelijkbare exemplaren

Gespecialiseerde oldtimertaxateurs zijn goed bekend met de marktontwikkelingen en kunnen daarom ook rekeninghouden met eventuele prijsstijgingen.

Laat uw oldtimer direct taxeren

Weet u wat de actuele waarde is van uw oldtimer of bent u nog zoekende naar een passende oldtimerverzekering? Wij beschikken over een uitgebreid netwerk aan deskundige taxateurs. Bovendien is het ook mogelijk om via ons uw restauratieproject of zelfs uw complete oldtimercollectie te laten taxeren.

1 juni 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen