Wat te doen bij diefstal van uw oldtimer?

28 juli 2017

Inbraak en preventie

Het is helaas een feit dat oldtimers steeds vaker doelwit zijn van dieven. Vooral eigenaren van automerken uit het hoger segment worden steeds vaker slachtoffer van diefstal. U neemt natuurlijk de nodige voorzorgsmaatregelen, maar wat moet u doen als het dan toch een keer mis gaat?

In een eerder artikel gaven wij al de nodige preventietips waarmee u de kans op diefstal in ieder geval aanzienlijk kunt verkleinen. Helaas worden criminelen steeds slimmer en kunt u zich nooit helemaal 100% indekken tegen diefstal.

Mocht het toch gebeuren dat u op een dag ontdekt dat uw oldtimer weg is, dan is het goed om de volgende zaken te weten:

  • Welke stappen dient u direct te nemen na het ontdekken van de diefstal?
  • Wat kan uw oldtimerverzekeraar voor u doen en in hoeverre bent u gedekt tegen diefstal?
  • Hoe kunt u de kans op het terugkrijgen van uw oldtimer vergroten?
901

De eerste stappen bij oldtimer diefstal

De eerste en meest belangrijke stap is natuurlijk dat u aangifte doet bij de politie. De aangifte is namelijk ook belangrijk voor het verwerkingsproces van uw oldtimerverzekeraar en de politie kan u helpen bij het mogelijk terugvinden van de oldtimer. Vervolgens neemt u uiteraard ook zo snel mogelijk contact op met uw verzekeraar.

Het probleem is vaak dat dergelijke diefstallen niet altijd direct worden opgemerkt, doordat u bijvoorbeeld uw oldtimer in een winterstalling plaatst en pas in het voorjaar weer tevoorschijn wilt halen. Ook kan het gebeuren dat uw oldtimer wordt gestolen uit een garage waar uw oldtimer voor onderhoud staat.

Wat dekt uw oldtimerverzekering?

In principe dekt uw verzekeraar de taxatiewaarde van uw oldtimer, echter is het ook belangrijk om te weten of er sprake is van overdekking als uw oldtimer in de tussentijd meer waard is geworden.

De kans is ook groot dat u kosten maakt voor het terugvinden van uw oldtimer. Bijvoorbeeld door een recherchebureau in te schakelen, voor juridische kosten of het beschikbaar stellen van een vindersloon. Bij onze eigen verzekering bent u tot €10.000,- gedekt voor dergelijke kosten. Bij diefstal in het buitenland zorgen sommige verzekeraars ook voor vervangend vervoer.

Wat kunt u zelf doen?

Buiten de financiële schade wilt u natuurlijk vooral uw geliefde oldtimer terug. Naast het inschakelen van derden, kunt u zelf gelukkig ook acties ondernemen waarmee u uw oldtimer wellicht (sneller) terug krijgt:

  • Social media: Laat zoveel mogelijk mensen in uw omgeving weten dat uw oldtimer gestolen is. Dit kan wellicht tot belangrijke tips leiden
  • Oldtimerlost: Een grote online database voor gestolen oldtimers die ook internationaal opereert. Zo kunt u tips uit het buitenland krijgen als uw oldtimer bijvoorbeeld in België opduikt
  • Online marktplaatsen: Veel gestolen voorwerpen eindigen vaak op online marktplaatsen. Komt u kort na de diefstal uw oldtimer of onderdelen daarvan tegen, dan is het belangrijk dat u dit bij de politie meldt. Zeker wanneer u een zeldzaam exemplaar heeft is de kans groot dat er dan geen sprake is van toeval.

Uiteraard hopen wij dat u de bovenstaande tips nooit hoeft te gebruiken. Het geeft u bovendien veel rust als u weet dat u in ieder geval goed bent verzekerd mocht het toch onverhoopt mis gaan. Via onze website kunt u eenvoudig de belangrijkste oldtimerverzekeringen vergelijken.

28 juli 2017

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen