Wat u moet weten over het restaureren van oldtimers

22 januari 2021

Verzekeren en financieel

Veel oldtimereigenaren dromen ervan om een verwaarloosde oldtimer door middel van een restauratie weer in ere te herstellen. Het restaureren van oldtimers kan echter veel tijd en geld in beslag nemen. Bovendien komen er veel randzaken bij kijken. Zo moet uw oldtimer ook tijdens restauratie goed verzekerd zijn en kan het verstandig zijn om uw oldtimer zowel voor als na restauratie te laten (her)taxeren. Wij geven u een aantal praktische tips.

Bent u de oldtimer van uw dromen tegengekomen, maar verkeerd deze helaas in slechte staat? Een grondige restauratie kan uw klassieker nieuw leven inblazen. Voor verzamelaars en beleggers is een restauratie bovendien een lucratieve manier om de waarde van met name zeer zeldzame oldtimers significant te verhogen.

Een restauratieproject neemt echter vaak maanden en soms zelfs jaren in beslag, terwijl uw oldtimer ook in deze periode niet volledig gevrijwaard is van risico’s. Terwijl de aandacht bij restauratie vooral uit gaat naar de technische uitvoering, willen wij u ook graag wijzen op andere belangrijke randzaken die hierbij komen kijken, zoals;

  • Het verzekeren van uw oldtimer tijdens restauratie
  • Het schorsen van uw oldtimer tijdens restauratie
  • Het (her)taxeren van uw oldtimer voor en na restauratie

Uw oldtimer goed verzekerd tijdens restauratie

Ongeacht of u de restauratie zelf doet of door een externe partij laat uitvoeren, in beide gevallen dient uw oldtimer goed verzekerd te zijn bij calamiteiten. Zo kan er tijdens restauratie brand ontstaan of kan uw oldtimer het slachtoffer worden van (partiële) diefstal. Met een goede oldtimerverzekering is uw oldtimer ook tijdens een restauratie gedekt bij dergelijke calamiteiten.

Een oldtimer verzekeren die wordt gerestaureerd kost veel minder dan een de verzekering voor een reguliere oldtimer. In de meeste gevallen volstaat het doorgeven van het chassisnummer aan de verzekeraar.

Verwacht u dat uw oldtimer in de komende maanden nog niet de weg op kan? Dan is een WA risicoverzekering tijdens restauratie niet noodzakelijk. Er is immers geen rijrisico en zonder geldige APK mag uw oldtimer niet de weg op. Op het moment dat u met uw gerestaureerde oldtimer langs het RDW gaat, kunt u een tijdelijke WA-verzekering afsluiten op het chassisnummer van de oldtimer. U krijgt dan een eendaags-kenteken, waarmee uw oldtimer tijdens de rit naar het RDW/keuringsstation verzekerd is.

847

Waar vindt de restauratie plaats?

Wordt uw oldtimer of onderdelen daarvan tijdens restauratie gestolen bij de betreffende garagehouder? Dan draait u zelf op voor de geleden schade, tenzij de garagehouder aantoonbaar nalatig is geweest. Controleer op voorhand daarom goed welke veiligheidsmaatregelen uw garagehouder treft om diefstal te voorkomen. In dit eerder verschenen blogartikel leest u alles over diefstal van een oldtimer of onderdelen tijdens restauratie.

Voert u de restauratie in uw eigen garage uit? Zorg er in ieder geval voor dat u een goede ruimte heeft om de restauratie uit te voeren. De ruimte moet tenminste twee keer zo groot zijn als uw oldtimer. Bij een eigen garage valt uw oldtimer onder uw inboedelverzekering. Losse spullen die uit uw oldtimer worden gestolen, zoals een zonnebril, vallen daar wel weer onder.

Heeft u geen eigen ruimte? Dan is het huren daarvan van een ruimte een reële optie. Maak in dat geval ook goede afspraken met de verhuurder. In ieder geval geldt net als bij een garagehouder dat wanneer uw oldtimer of onderdelen daarvan tijdens restauratie worden gestolen bij de betreffende garagehouder, u zelf opdraait voor de geleden schade. Tenzij uiteraard de verhuurder van de ruimte aantoonbaar nalatig is geweest.

Uw oldtimer schorsen tijdens restauratie

Verwacht u dat uw restauratieproject langer dan een jaar gaat duren? Dan kan het verstandig zijn om uw oldtimer voor langere tijd te laten schorsen.

Gedurende deze periode betaalt u geen wegenbelasting over deze auto mocht u die betalen, aangezien (sommige) oldtimers van veertig jaar of ouder hier al vrijstelling van hebben Daarnaast vervalt ook  (indien van toepassing) de verplichting voor een APK. Tot voor kort was het alleen mogelijk om een oldtimer voor één jaar te schorsen, maar sinds begin 2019 kunt u een oldtimer zelfs voor maximaal drie jaar laten schorsen.

Op de website van het RDW vindt u alle belangrijke informatie over het laten schorsen van uw oldtimer. Bovendien worden er voor het schorsen kosten in rekening gebracht. De belangrijkste voorwaarde van een schorsing is dat u niet met de betreffende oldtimer de weg op mag.

Uw oldtimer in restauratie laten taxeren

Tijdens restauratie van uw oldtimer kan de actuele waarde natuurlijk significant veranderen. Waarschijnlijk heeft u de oldtimer in slechte staat voor een relatief zacht prijsje gekocht. Door uw oldtimer weer in oude glorie te herstellen, is de kans groot dat ook de waarde flink toeneemt en daarmee de hoogte  van het bedrag dat bij schade wordt uitgekeerd.

Het is daarom aan te raden om uw oldtimer zowel voor als na de restauratie te laten taxeren door een vakkundig taxateur. Een taxateur kijkt bijvoorbeeld naar de actuele marktwaarde, maar ook of er sprake is van matching numbers (originele onderdelen). Let wel op dat losse onderdelen, zoals een audio-installatie of andere losse onderdelen, niet worden opgenomen in het taxatierapport. Een taxateur kijkt alleen naar onderdelen die vastzitten aan de oldtimer.

De taxaties zijn van belang voor het samenstellen van uw oldtimerverzekering. Zo voorkomt u over- of onderverzekering tijdens en na restauratie. Wij raden u aan om in ieder om de drie jaar een nieuwe taxatie te laten uitvoeren. Als u namelijk geen actueel taxatierapport heeft krijgt u slechts de dagwaarde van de oldtimer uitgekeerd.

Omdat het taxeren van oldtimers specialistisch werk is, werken wij met een eigen netwerk van taxateurs die gespecialiseerd zijn in het taxeren van oldtimers.

Na restauratie

Is uw oldtimer volledig gerestaureerd en bent u van plan om met uw klassieker binnenkort de weg op te gaan? Zorg er dan eerst voor dat uw oldtimer (indien van toepassing) APK gekeurd wordt en is aangemeld bij het RDW. Een eventuele schorsing op de oldtimer wordt dan opgeheven. Ook heeft u vanaf dat moment weer een WA risicoverzekering nodig.

Als specialist in het verzekeren van oldtimers denken wij graag met u mee over wat de best passende verzekering is voor uw specifieke situatie.

22 januari 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen