Wat u moet weten voordat u een oldtimer koopt

24 juni 2019

Onderhoud en schade

De zoektocht naar een oldtimer is vaak op zichzelf al een feestje, maar kan naderhand in teleurstelling eindigen als blijkt dat u een miskoop heeft gedaan. Goed voorwerk en onderzoek kan u een hoop ellende besparen, maar waar moet u dan precies op letten?

In een eerder verschenen artikel over replica’s schreven wij al over hoe u zeker weet dat u een origineel exemplaar aanschaft. Naast dit fenomeen kunt u met nog meer vervelende verrassingen geconfronteerd worden. Denk aan belangrijke technische mankementen, missende gegevens en de beschikbaarheid van losse onderdelen. Verder wilt u natuurlijk niet een onredelijk hoge prijs betalen.

Met de volgende tips staat u sterker tijdens onderhandelingen en voorkomt u teleurstelling of zelfs financiële schade achteraf.

Technische kenmerken oldtimer

In dit geval hangt het er natuurlijk van af waar u naar op zoek bent. Zoekt u een klassieker waar u zo mee de weg op kunt of juist naar een mooi restauratieproject?

In sommige gevallen bent u wellicht minder kritisch op deukjes en krasjes. Toch zijn er een aantal zaken waar u in ieder geval rekening mee moet houden.

Roestvorming

Een beetje roest kan tijdens een restauratieproject vaak nog wel worden weggewerkt. Als er echter teveel roest aanwezig is op cruciale onderdelen, zoals de bodemplaat, wordt het waarschijnlijk een gebed zonder einde.

Vergevorderde roest is zeer hardnekkig en kan zelfs na een grote opknapbeurt dan weer de kop opsteken. Wees daarom kritisch over aanwezige roestplekken.

969

Losse onderdelen

Ook wanneer een oldtimer in topconditie verkeert is het niet onwaarschijnlijk dat sommige onderdelen toch een keer vervangen moeten worden. Probeer daarom op voorhand uit te zoeken of losse onderdelen voor de auto in kwestie nog goed verkrijgbaar en betaalbaar zijn.

In het verlengde daarvan raden wij aan om uit te zoeken of er garages in de buurt zijn waar u eventueel terecht kunt met uw oldtimer, mocht u bepaalde reparaties of vervanging van onderdelen niet zelf kunnen uitvoeren.

Oldtimer voor een kleiner budget

Heeft u helaas geen oneindig groot budget? Dan wilt u natuurlijk alles uit dat budget halen! De eerste tip die wij u dan willen meegeven is dat u zich niet blind staart op het aantal kilometers op de teller.

In de regel betekent minder gereden kilometers een hogere vraagprijs. Een oldtimer met meer kilometers is echter niet altijd persé een slechtere auto . Als de auto zeer goed is onderhouden en in topconditie verkeerd, kan het u de mogelijkheid geven om tegen een relatief scherpe prijs in een prachtige Porsche klassieker te rijden.

De tweede tip op budgettair vlak is om kritisch te kijken naar eventueel extra opties die er op een klassieker zitten. Zaken zoals raambediening zijn fijn, maar doen verder niets voor de prestaties van de oldtimer. Toch kunnen dit soort extra’s de verkoopprijs flink opdrijven.

Informatie

Waar u verder op voorhand zeer kritisch naar moet kijken zijn het chassisnummer en het  voertuigenidentificatienummer (VIN).

Het geeft veel ellende als deze zaken achteraf niet blijken te kloppen of zelfs afwezig zijn. Neem bij twijfel contact op met het RDW. Zij kunnen vrij eenvoudig beide gegevens controleren.

Weet met wie u zaken doet

Wellicht is dit een open deur, maar ga alleen in zee met betrouwbare partijen. Er zijn helaas de nodige oplichters actief. Verifieer daarom eerst contact- en adresgegevens.

Ook kan het prettig zijn om iemand met verstand van oldtimers/auto’s mee te nemen wanneer u naar een auto gaat kijken.

Uw oldtimer verzekeren

Als laatste tip raden wij u ook aan om vóór de aanschaf van uw oldtimer alvast op zoek te gaan naar een oldtimerverzekering. Zo weet u direct waar u aan toe bent en wat de premie voor de betreffende klassieker wordt.

Bereken alvast uw premie via onze website of neem contact op met onze klantenservice als u vragen heeft.

24 juni 2019

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen