Wat u nog niet wist over de ruitenwissers van oldtimers

26 oktober 2022

Onderhoud en schade

Goedwerkende ruitenwissers zijn onmisbaar voor goed zicht op de weg en zodoende voor de verkeersveiligheid. Ook voor oldtimers zijn goede ruitenwissers cruciaal en juist daarom van belang om goed te onderhouden. Het mechanisme van de ruitenwissers kan zeker bij oldtimers kwetsbaar zijn en vergt zo nu en dan wat onderhoud. Hoe zorgt u voor goedwerkende ruitenwissers en hoe kunt u veelvoorkomende problemen zelf verhelpen?

Niets is zo frustrerend als slechtwerkende ruitenwissers. U krijgt strepen op uw vooruit of een vervelende waas. Het is ook gevaarlijk wanneer u door slechtwerkende ruitenwissers bij regen of opspattend water van medeweggebruikers geen goed zicht onderweg heeft. 

Daarom is het belangrijk om af en toe ook wat extra onderhoud aan de ruitenwissers van uw oldtimer te besteden en problemen zo snel mogelijk op te lossen. Hoe u dat het beste kunt doen, leest u in dit artikel. 

1126

Meest voorkomende problemen met (oldtimer) ruitenwissers

Als het aankomt op onderhoud, worden de ruitenwissers nog al eens vergeten. Maar slechtwerkende ruitenwissers kunnen serieuze gevolgen hebben. De meest voorkomende irritaties en problemen met ruitenwissers zijn:

  • Ze veroorzaken rubberstrepen of een witte waas op uw vooruit;
  • Ze maken krassen in uw vooruit;
  • Ze bewegen te traag of maken een stuiterende beweging met veel lawaai;
  • Ze werken helemaal niet meer.

In alle gevallen is het belangrijk dat u het probleem zo snel mogelijk oplost om verdere schade aan uw oldtimer te voorkomen. 

Problemen met uw oldtimer ruitenwissers oplossen

Om zo snel mogelijk de oorzaak van het probleem en zodoende de oplossing te vinden, leggen we eerst uit wat de belangrijkste onderdelen van de ruitenwisser zijn. Houdt daarbij rekening met het feit dat de ruitenwissers van oldtimers andere materialen bevatten en mechanisch anders in elkaar zitten dan bij moderne auto’s. 

Grofweg zijn er drie onderdelen nodig om de ruitenwissers goed te laten functioneren:

  • De wisserbladen (rubbers); 
  • De armen. Bij oldtimers zijn deze vaak nog van chroom;
  • Het aansturingsmechanisme waardoor de ruitenwissers bewegen.

Het zijn vooral de wisserbladen die voor problemen kunnen zorgen. Deze zijn namelijk gevoelig voor slijtage en moeten regelmatig worden vervangen. Merkt u strepen of zelfs krassen op uw vooruit, vervang dan direct de wisserbladen! 

De armen van de ruitenwissers kunnen beschadigd raken of afbreken tijdens een ongeval, vandalisme of tijdens werkzaamheden aan de auto. Uiteraard kunt u deze vervangen. Via (online) marktplaatsen of speciaalzaken kunt u vaak nog nieuwe ruitenwisserarmen vinden voor oldtimers. 

Bewegen de ruitenwissers te langzaam of helemaal niet meer, dan kan er iets aan de hand zijn met het aansturingsmechanisme. Bij de meeste oldtimers zit dit mechanisme achter het klokkenwerk in het dashboard. Wanneer u zelf handig bent, loont het om op onderzoek uit te gaan. Anders raden we u aan om het mechanisme door een professionele monteur te laten repareren. 

Wat kunt u zelf doen om problemen met uw ruitenwissers te voorkomen? 

Vervang vooral tijdig uw ruitenwisserbladen en verhelp defecten zo snel mogelijk. Ook kan het helpen om iets tussen de ruitenwissers en de vooruit te plaatsen wanneer uw oldtimer in de winterstalling staat. Zo voorkomt u dat deze kunnen vastplakken, met alle gevolgen van dien.

26 oktober 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen