Zeven tips die het dieven moeilijker maken

7 augustus 2016

Inbraak en preventie

Hij was nog nooit zo waardevol en begeerd: de oldtimer. Helaas is de oldtimer ook populair bij criminele bendes die steeds vaker toeslaan, om de auto’s vervolgens in onderdelen te verkopen.
Gedurende de winter periode verdwijnen veel voertuigen die in een garage gestald staan. Vaak merkt de eigenaar de diefstal pas veel later op – soms zelfs tot het volgende voorjaar. 100% veiligheid bestaat niet, maar u kunt het leven moeilijker maken voor dieven, zodat uw geliefde klassieker gespaard blijft.

773
773

Onze aanbevelingen:

De stalling is belangrijk:

Het hoogste potentieel risico bestaat in ondergrondse parkeergarages met toegang van het publiek. Zodra de voertuigen eenmaal zijn geparkeerd zijn ze gemakkelijk herkenbaar. Een bijpassend merk auto cover met bijvoorbeeld het Ferrari logo trekt niet alleen de fans van het merk maar ook kwaadwillenden. Het voertuig moet bij voorkeur in een privé garagebox gestald worden. Extra goed beveiligd bent u wanneer de garage is beveiligd met een alarm.

Bij voertuigen die zijn geparkeerd in een loods, bijvoorbeeld wanneer je een verzameling hebt, is het raadzaam, om een slagboom te installeren. Zo maak je het voor dieven onmogelijk om stil de garage uit te rijden. Alarmsystemen met videobewaking zijn daarnaast zinvol en tegenwoordig aantrekkelijker geprijsd. Een dergelijk systeem detecteert en meldt een (poging tot) inbraak. Het systeem activeert een akoestisch alarm, en stuurt rechtstreeks een signaal naar de meldekamer. Deze waarschuwen op hun beurt de lokale politie om uw loods te controleren.

Stuur en pedaal klemmen:

Voor sommige gelegenheden een nuttige aanvulling op het deur en stuurslot. Hier zijn echter ook een aantal dingen om op te letten. Een klem aan het stuur en het pedaal is nutteloos in sommige oldtimers. Voorbeeld: Bij een Mercedes uit de jaren 1960 is het bakelieten stuurwiel vast geschroefd met slechts vijf moeren Zelfs met een Porsche 356, is een stuurwiel snel gedemonteerd. Een anti-diefstal apparaat is alleen zinvol wanneer het voertuig moet worden beveiligd tegen spontane diefstallen. Een wielklem voorkomt wegrijden, echter moeten de wielmoeren altijd worden afgedekt. Heeft een dief meer dan vijf minuten dan kunt u er vanuit gaan dat  het reservewiel wordt gemonteerd.

Startonderbreker

Een startonderbreker kan een heel effectief anti-diefstal apparaat zijn. Een startonderbreker kan het beste verborgen ingebouwd worden in de motor of interieur van de oldtimer, waardoor deze niet zichtbaar is op het eerste gezicht. Op te merken is dat in de winter vaak de accu wordt losgekoppeld; veel systemen zijn hierop niet ontworpen. Hetzelfde geldt voor een GSM-tracker in het voertuig. Deze kan functioneren wanneer de accu ook opgeladen is.

Versnellingspookklem:

Een andere optie is om de versnellingspook te blokkeren door middel van een versnellingspookklem. Deze is ingebouwd in het middenconsole en vergrendeld door een beveiligingssleutel. De sleutel blokkeert zowel de handrem als de versnellingspook in hun functie. Zo wordt voorkomen dat het voertuig onrechtmatig wordt verplaatst. Echter, de gecombineerde versie is niet geschikt voor elke klassieker!

GPS tracker:

Momenteel de duurste oplossing. Deze tracker verstuurt zowel de locatie via GPS, als naar je eigen mobiele telefoon. Hoewel een GPS tracker niet de diefstal zelf belet, helpt deze wel met het terugvinden van uw oldtimer. Verschillende leveranciers hebben zich gespecialiseerd in de lokalisatie van dure oldtimers. Een voertuig terugvinden is wereldwijd mogelijk. Zelfs het verlaten van een vooraf bepaald geografisch gebied ( “geo-fence”) kan ervoor zorgen dat het alarm afgaat. Ook de beweging van het voertuig op zich – het laden van de auto op een aanhangwagen bijvoorbeeld – kan zo een alarm af laten gaan.

Nadeel: de diefstal zelf kan niet voorkomen door een GPS-tracker. Bovendien worden sommige volgsystemen vrij gemakkelijk afgeschermd. Sommige dieven zetten hun gestolen goederen in een met met aluminiumfolie beklede truck. De folie zorgt voor een verstoring van het GPS-signaal en verhindert zo de exacte lokalisatie. Hogere kwaliteit apparaten zijn ongevoelig voor screeningsmethoden. Het is daarom aan te raden om te investeren in kwalitatief goede apparatuur.

Peilzender:

Een goedkoop en effectief alternatief voor een apparaat die de GPS data verstuurt, kan een zwarte doos (peilzender) zijn, die slechts een of twee signalen per dag stuurt. Een dergelijke peilzender is moeilijk te detecteren door dieven omdat deze slechts een seconde per dag een signaal stuurt. De peilzender heeft de grootte van een sigaret en is niet verbonden op de accu, en is daarom geschikt voor oldtimers waarvan de accu is losgekoppeld.

Last but not least:

Wij raden u aan om uw auto te kopen bij een expert, als u een klassieke auto wilt kopen en er zeker van wilt zijn dat u een originele auto koopt en geen namaak. Zelfs fraudeurs hebben gerealiseerd dat de klassieker scène de kunstmarkt benadert en dat steeds meer mensen het verzamelen van oldtimers niet als een passie, maar als een waardevolle investering zien. Het onderscheid tussen waarheid en leugen is vaak erg moeilijk.

Let op: De back-up opties die opgesomd worden vormen slechts een selectie aan toevoeging op de basic beveiliging. Laat wanneer u vertrekt waardevolle dingen niet (in het zicht) achter in uw auto. Het kan ook helpen om het klepje van de lege dashboardkast open te laten.

Waar velen niet aan denken: Diefstallen zijn niet altijd spontaan, door één dader uitgevoerd. Geplande diefstallen door grotere bendes worden steeds populairder. De meeste klassieke auto’s worden gestolen uit de werkplaats of in de garage, vervolgens opgesplitst in onderdelen en doorverkocht via online portals. Natuurlijk gelden de voorgestelde backup-opties ook in deze gevallen.

7 augustus 2016

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen