Dagelijks gebruik en een oldtimerverzekering

Veel verzekeraars vereisen een dagelijkse auto naast uw oldtimer, om zo aan te tonen dat u uw auto daadwerkelijk hobbymatig gebruikt. Verzekeraars die geen dagelijkse auto verlangen werken in dit geval veelal met een maximaal aantal kilometers per jaar (3.000, 5.000 en 7.500). Bij overschrijding van het aantal kilometers heeft de verzekeraar het recht om niet tot uitkeren over te gaan bij een schade.

Voordelen oldtimerverzekering

Een oldtimerverzekering is stukken goedkoper in vergelijking tot een dagelijkse, normale autoverzekering. Verzekeraars zijn de laatste tijd niet ruimhartig met het toestaan van een oldtimer op het oldtimer-tarief. Veel verzekeraars zijn van mening dat sommige oldtimers geen oldtimer-status verdienen maar een gewone oude auto zijn. Vooral de Mercedes-Benz op diesel is een van de meest afgewezen aanvragen voor oldtimerverzekeringen. Bij deze strenge eisen kunt u aan het volgende denken:

  • Een auto in bezit voor dagelijks gebruik (boodschappen en woon-werkverkeer)
  • Een minimum- of maximumleeftijd van de verzekerde
  • Een beperkt aantal kilometers per jaar
  • Het verplicht stallen van de oldtimer in een garage of stallingbox
  • Alarmeisen voor duurdere oldtimers, bijvoorbeeld een SCM-Klasse III
  • Diesel/LPG-auto’s uitsluiten van oldtimerverzekeringen of hoge premies eisen.

Wie dagelijks in zijn oldtimer wil rijden heeft een zogenoemde semi-klassieker, semi-oldtimerverzekering of oldtimerverzekering voor dagelijks gebruik nodig. Deze is een stuk duurder dan een echte, hobbymatige oldtimerverzekering.

Hogere premies

De afgelopen tijd zijn er veel oldtimers op de weg gekomen. Met name Duitse auto’s zoals Mercedes-Benz, BMW en Volkswagen. Deze auto’s zijn dagelijks gebruikt terwijl de polis was afgesloten als hobbymatige verzekering. Omdat dit meer schade als gevolg had zijn verzekeraars strenger geworden in het toekennen van een oldtimerverzekering. Dit heeft er ook voor gezorgd dat de premies de afgelopen jaren zijn verhoogd (met name Diesel en LPG’s). Zo kunnen minder mensen de oldtimerverzekering gebruiken als een goedkope ‘oude-auto’-verzekering.