Oldtimer exporteren

Handel van oldtimers gaat al snel over de Nederlandse grens en is vaak een proces dat voor velen nieuw is. Bij het uitvoeren van uw oldtimer naar het buitenland moet bij het RDW de registratie van het voertuig bij het RDW beëindigen. Het feitelijk laten vernietigen van uw kenteken. Na beëindiging hoeft u geen wegenbelasting te betalen, kunt u de verzekering stopzetten of is de (eventuele) APK-plicht vervallen.

Uw voertuig aanmelden voor uitvoer

U kunt de uitvoer regelen:

  • bij een RDW-keuringsstation
  • bij een RDW-balie
  • bij een door de RDW erkend bedrijf voor export. Zo’n bedrijf herkent u aan het RDW-muurschild plus erkenningssticker.

Zo voert u een voertuig met Nederlands kenteken uit:

  • U gaat naar een RDW-keuringsstation, naar een RDW-balie of naar een RDW-erkend bedrijf voor export. U hoeft hiervoor het voertuig dat u gaat uitvoeren niet mee te nemen. Informatie over benodigde documenten leest u onder het kopje “Documenten die u moet meenemen”.
  • U betaalt de kosten á € 9,54
  • De RDW meldt het voertuig af in kentekenregister.
  • U moet de kentekenplaten van uw voertuig inleveren.
  • U ontvangt van het RDW het vrijwaringsbewijs.
  • Voor meer informatie

Het verzekeren van de export met het exportkenteken

Zodra uw auto geen Nederlands kenteken meer heeft kunt u een uitvoerkenteken aanvragen. Dit kenteken moet u op witte platen (of wit karton) met zwarte cijfers en letters op het voertuig voeren en is alleen geldig in Nederland. In veel gevallen bestaat het kenteken uit het ‘oude kenteken’ en geven de witte platen aan dat het om uitvoerkenteken gaat.

Na aanmelding voor uitvoer mag een voertuig nog maximaal 14 dagen in Nederland op de openbare weg rijden, maar niet langer dan de APK geldig is. Als de APK niet meer geldig is mag u niet meer met het voertuig rijden.

Het verzekeren van het uw uitvoerkenteken kan via ons kantoor. De kosten hiervan bedrage € 116,77 incl. 21% assurantiebelasting. U heeft vervolgens 15 dagen lang een WA-dekking, een uitgebreidere dekking is niet mogelijk. Mocht in de buurt zijn van het GWK dan kunt u de groene kaart ook daar aanschaffen, de kosten bedragen bij hen € 74,- incl. 21% assurantiebelasting. Hiervoor geldt dezelfde dekking. Of via het VWE.