Oldtimer taxatie

Bij het casco verzekeren van uw oldtimer is een oldtimer taxatie van belang. Vervolgens is het mogelijk om uw oldtimer beperkt casco of volledig casco te verzekeren op basis van deze waarde. In Nederland zijn er drie branche-verenigingen. De Nivre, VRT en de TMV. Sinds kort is er ook een nieuwe vereniging opgericht, de RETM. De FEHAC is geen brancheorganisatie maar geeft enkel een erkenning aan taxateurs af. Een FEHAC goedgekeurd taxatierapport is een rapport dat voldoet aan normen die zij stellen.

Verzekeren op taxatiewaarde

Bij het WA beperkt casco (WA+) of WA volledig casco (Allrisk) verzekeren wordt er verzekerd op basis van de taxatiewaarde. De beste oldtimerverzekeringen vermelden in hun polisvoorwaarden het artikel 7:960 BW. Dit verklaart dat bij totaalverlies de taxatiewaarde wordt uitgekeerd, zodat hier achteraf geen discussie over bestaat. Let op! Er zijn verzekeraars die dit artikel niet noemen in hun voorwaarden, waardoor het bij hen een verassing kan zijn welke schade er uiteindelijk wordt uitgekeerd.

Ook bij het WA verzekeren van uw oldtimer, is het verstandig om deze te laten taxeren. Mocht u dan ooit betrokken zijn bij een schade, dan kunt u altijd richting de tegenpartij aantonen wat de waarde is van uw oldtimer. Daarnaast is een extra bijkomstigheid dat u het taxatierapport kunt gebruiken als verkoopargument. Een onafhankelijke derde heeft tenslotte een verslag uitgebracht over de staat van de oldtimer.

Taxatierapporten en hun geldigheid

Over het algemeen is een taxatierapport 3 jaar geldig, sommige verzekeraars werken met een geldigheid van maximaal 2 jaar. Er is echter wel verwarring bij deze geldigheid. Verzekeraars accepteren namelijk enkel een taxatierapport dat maximaal een halfjaar oud is (bij uitzondering iets langer), overstappen van oldtimerverzekering kan er dan dus ook voor zorgen dat u in de knel komt met uw taxatierapport. Dit komt omdat oldtimerverzekeraars niet op de hoogte zijn van de geschiedenis van de oldtimer. De staat van de oldtimer kan bijvoorbeeld enorm zijn veranderd, in positieve of negatieve zin.

1033