Wegenbelasting en de Oldtimerregeling

Oldtimers kunnen vrijstelling krijgen van de wegenbelasting. Maar hoe zit het dan met auto’s die nog nét niet als oldtimer gezien worden? Voor de zogenaamde semi-oldtimer is een speciale overgangsregeling. Bereken via deze handige rekenhulp voor welke regeling u in aanmerking komt en check hieronder wat dit voor u inhoudt.

Ouder dan 40 jaar

Is uw motorrijtuig minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen (de datum 1e toelating op uw kentekenbewijs is dan minimaal 40 jaar geleden)? Of zet u een motorrijtuig van 40 jaar of ouder op uw naam? U krijgt dan automatisch vrijstelling. Klik op onderstaande button voor meer informatie over de vrijstelling van wegenbelasting voor uw klassieker.

Verzoek motorrijtuigen belasting vrijstelling

Tussen de 26 en 40 jaar oud

Voor semi-oldtimers geldt een overgangsregeling, ook wel de kwartregeling genoemd. Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? U hoeft voor deze auto’s minder wegenbelasting te betalen. Klik op onderstaande button voor meer informatie over de kwartregeling.

Overgangsregeling oldtimers

Jonger dan 26 jaar

Voor auto’s die in gebruik zijn genomen na 1 januari 1988, moet de normale wegenbelasting betaald worden tot deze 40 jaar oud zijn. Wilt u weten hoe hoog de wegenbelasting voor uw auto is? Klik dan op onderstaande button.

Wegenbelasting berekenen

Uitzonderingen

  • Geen overgangsregeling voor LPG en diesel:
    Voor personen- en bestelauto’s die op LPG of diesel rijden is er tegenwoordig géén overgangsregeling meer. Voor deze auto’s moet het volle tarief aan wegenbelasting betaald worden, inclusief brandstoftoeslag. LPG-auto’s kunnen eventueel omgebouwd en gekeurd worden naar benzine om voor de overgangsregeling in aanmerking te komen. (Bussen en vrachtwagens op diesel of LPG komen echter wél in aanmerking voor de kwartregeling)
  • Auto’s ouder dan 26 jaar, maar jonger dan 40 jaar, komen niet in aanmerking voor de vrijstelling. Voor deze auto’s geldt de kwartregeling. Auto’s van na 1 januari 1988 kunnen pas wanneer deze 40 jaar oud zijn vrijstelling krijgen en komen dan ook niet meer in aanmerking voor de overgangsregeling.
  • Wilt u in aanmerking komen voor vrijstelling van de wegenbelasting of de kwartregeling? Dan moet uw auto in de wintermaanden (december t/m februari) gestald worden.
  • Het kwarttarief is van toepassing per kalenderjaar. Schorsen is mogelijk, maar niet binnen het kalenderjaar waarin voor het kwarttarief is gekozen. Het is dus niet mogelijk om beide regelingen tegelijkertijd te benutten.

Aanvragen vrijstelling of kwartregeling

Normaal gesproken komt u automatisch in aanmerking voor vrijstelling of de overgangsregeling. Met dit formulier kunt u een verzoek indienen voor de overgangsregeling.

Rekenhulp overgangsregeling

Met deze rekenhulp kunt u berekenen of u in aanmerking komt voor de overgangsregeling wegenbelasting.

Rekenhulp overgangsregeling

Rekenhulp wegenbelasting

Met deze rekenhulp kunt u berekenen hoe hoog de wegenbelasting voor uw auto is.

Wegenbelasting berekenen

Contactgegevens

Telefoon 073-6924831

Email reus@vlc-partners.nl

Bezoekadres

Statenlaan 8, 5223LA ‘s-Hertogenbosch

Postadres

Postbus 1999, 5200 BZ ‘s-Hertogenbosch

Heeft u nog een vraag over wegenbelasting bij oldtimers?