Kwartregeling oldtimer

De kwartregeling oldtimer is bedoeld voor auto’s van 26 tot 40 jaar oud. Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de kwartregeling. Dit tarief bedraagt, zoals de naam al zegt een kwart van de normale wegenbelasting. Er is een maximum ingesteld van €138,- aan wegenbelasting per jaar. Een voorwaarde hiervoor is dat de auto gestald wordt gedurende de wintermaanden (december t/m februari).

Wilt u tijdens de wintermaanden uw auto op de openbare weg gebruiken of deze hier parkeren? Dan kunt u er voor kiezen om het hele jaar het standaard wegenbelasting tarief te betalen. Er zijn echter uitzonderingen waarvoor u wel de weg op mag tijdens de wintermaanden. Een uitzondering is een ritje naar het keuringsstation voor een APK-keuring. Ook mag u tijdens deze maanden 2 keer gebruik maken van de zogenaamde evenementenregeling. De evenementenregeling geldt voor liefhebbers met een auto die ouder is dan 15 jaar. Deze groep kan door deze regeling ondanks een schorsing toch naar een aangemeld evenement. Wilt u gebruik maken van deze regeling, moet de auto dus wel tijdelijk geschorst worden.

Voertuigen op diesel of LPG komen helaas niet in aanmerking voor de kwartregeling. Hiervoor moet dus het gewone tarief betaald worden tot de auto 40 jaar is. Oldtimers van 40 jaar of ouder zijn volledig vrijgesteld van de wegenbelasting. (Bussen en vrachtwagens op diesel of LPG komen echter wél in aanmerking voor de kwartregeling)

Kwartregeling of vrijstelling aanvragen

Wanneer de datum tenaamstelling van uw oldtimer vanaf 1 januari 2014 plaats vindt, komt u niet automatisch in aanmerking voor de overgangsregeling. Deze kunt u in dit geval aanvragen bij de belastingdienst. U kunt met dit formulier een verzoek indienen voor de kwartregeling.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de kwartregeling? Op de website van de belastingdienst kunt u een rekenhulp vinden, waarmee u in enkele stappen kunt zien of u in aanmerking komt voor de kwartregeling oldtimer. Deze rekenhulp vindt u hier.