Overgangsregeling voor oldtimers

Sinds januari 2014 is de overgangsregeling voor oldtimers aangepast. Dit betekent dat vrijstelling op de wegenbelasting pas mogelijk is voor auto’s die ouder dan 40 jaar zijn. De overgangsregeling geldt voor auto’s die tussen de 26 en 40 jaar oud zijn. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van het zogenaamde ‘kwarttarief’. U hoeft dan minder wegenbelasting te betalen dan normaal.

Het kwarttarief houdt in dat er maar een kwart van de normale wegenbelasting betaald hoeft te worden. Dit tarief heeft een maximum van € 130,-. Is uw motorrijtuig voor het eerst in gebruik genomen vóór 1 januari 1988? En is de datum 1e toelating nog geen 40 jaar geleden? Dan kunt u misschien gebruikmaken van de overgangsregeling.  Met de ‘Rekenhulp overgangsregeling‘ op de website van de belastingdienst kunt u berekenen of u vrijstelling kunt krijgen of gebruik kunt maken van de overgangsregeling. Van de vrijstelling kunt u gebruik maken wanneer uw oldtimer meer dan 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik is genomen.

Er zijn echter uitzonderingen op het kwarttarief. Wanneer u een personenauto of bestelauto rijdt die niet uitsluitend bestemd is om op benzine te rijden, dan komt u niet in aanmerking voor de overgangsregeling. Ook mag u wanneer u gebruik maakt van de overgangsregeling tussen december en februari niet de weg op met uw oldtimer. Voor een APK-keuring in deze maanden, mag u met uw auto naar het keuringsstation rijden. Ook kunt u gedurende deze maanden maximaal 2 dagen gebruik maken van de evenementenregeling. Wilt u toch uw oldtimer op de openbare weg gebruiken of parkeren? Dan kunt u ervoor kiezen om het hele jaar het standaard tarief voor de wegenbelasting te betalen.

Wilt u gebruik maken van de overgangsregeling voor oldtimers? Dan kunt u op de website van de belastingdienst het formulier ‘Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief overgangsregeling oldtimers vinden.