5 essentiële tips om de levensduur van uw oldtimer te verlengen

15 juli 2022

Onderhoud en schade

Wie het geluk heeft een oldtimer te bezitten, weet hoe belangrijk het is om deze regelmatig te verzorgen. Om oldtimers in perfect rijdende staat te houden is simpelweg toewijding vereist. Wij geven u 5 onderhoudstips om ervoor te zorgen dat u langer kunt genieten van uw oldtimer.

1. Controleer regelmatig de vloeistoffen

Het controleren van de vloeistoffen in uw oldtimer is een van de meest belangrijke stappen. Controleer daarom regelmatig uw oliepeil en koelvloeistof en ververs deze ook tijdig. Hiermee vermijdt u namelijk de problemen die door een te laag peil kunnen worden veroorzaakt en tot schade kunnen leiden.

 

2. Maak regelmatig een controle-rit

Hoewel u er waarschijnlijk alles aan doet om zo zorgvuldig mogelijk met uw oldtimer om te gaan, kunnen ongemakken nou eenmaal voor komen. Om uw klassieker op onderdelen te controleren zoals de remmen, maar ook rare geluiden te ontdekken, is het belangrijk om regelmatig een controle-rit te maken. Een ander voordeel is dat door regelmatig te rijden alle onderdelen van uw oldtimer in de juiste conditie blijven.

 

Zet tijdens de controle-rit uw radio even zachter en luister goed of u ongewone geluiden hoort. Een tikkend geluid kan bijvoorbeeld betekenen dat onderdeel moet worden vervangen, terwijl een sputterend of ratelend geluid kan wijzen op een gat in uw uitlaatsysteem. 

 

De enige manier om zeker te weten wat het mogelijke euvel is, is natuurlijk door uw monteur er naar te laten kijken. Dus als u iets ongewoons opmerkt bij het starten van uw motor, rijden, remmen of draaien, probeer het dan zo snel mogelijk te laten nakijken.

1108

3. Controleer uw banden

Uw banden zijn het enige onderdeel van uw oldtimer dat in contact komt met de weg. Banden kunnen tegen een stootje, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig te controleren. Elke band heeft namelijk een bepaalde houdbaarheidsdatum

 

Wanneer u uw banden regelmatig onderhoudt door deze op de juiste bandenspanning te houden en vuil te verwijderen, verkleint u de kans op ongemakken aanzienlijk en verlengt u  daarmee de levensduur van uw banden. Aangeraden wordt om de bandenspanning om de twee weken te controleren, omdat zachte banden sneller oververhit kunnen raken of zelfs kunnen doorbranden. 

 

Door uw banden daarnaast eens in de zoveel tijd te roteren, waarbij u de achterbanden naar de voorkant van de auto, of van de ene naar de andere kant verplaatst, kunt u ongelijkmatige en voortijdige bandenslijtage voorkomen.

 

4. Reinigen van uw oldtimer

Het is niet alleen belangrijk hoe u met uw oldtimer omgaat, maar ook om de manier waarop uw auto door de omgeving wordt beïnvloed. Zowel de weersomstandigheden als het soort wegen waar u zich over vervoert, kunnen extra belastend zijn voor uw oldtimer.

 

Uw klassieker regelmatig wassen kan een opeenhoping van vuil, roest en watervlekken op de lak helpen voorkomen. Allerlei factoren die een lange levensduur van uw oldtimer in de weg zouden kunnen staan. 

 

Wanneer u regelmatig op modderig of ruw terrein rijdt is het regelmatig reinigen van uw oldtimer voornamelijk van belang, maar zelfs tijdens de koudere maanden is het essentieel om uw auto een of twee keer per week te wassen of ten minste af te spoelen, omdat zoutresten van het wegdek zich kunnen ophopen op het oppervlak en het onderstel, waardoor de auto vatbaarder wordt voor roestschade. 

 

Hoe dan ook, uw oldtimer wassen is een onmisbare stap bij het onderhoud van uw klassieker.

 

5. De juiste stalling

Om uw oldtimer zo goed mogelijk te beschermen tegen schade, is het belangrijk om uw klassieker in een garage te houden en indien mogelijk daarbij een te hoes gebruiken om de klassieker zo goed mogelijk te beschermen. Veel oldtimers gaan in de winter niet de weg op, zorg daarom voor een veilige winterstallingsplaats voor uw klassieker.

 

Wanneer u niet beschikt over een garage, dan is een waterdichte auto cover een geschikte oplossing. Op deze manier is uw auto volledig droog aan de onderkant en volledig beschermd tegen de schadelijke invloed van water en/of andere stoffen. 

 

Wanneer u deze tips zo goed mogelijk probeert na te leven zal dat een positief effect hebben op de levensduur van uw oldtimer. Ook is het aan te bevelen om regelmatig de verzekering van uw oldtimer te controleren, zodat u zorgeloos de weg op kan.

15 juli 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen