Tips voor het wassen van uw oldtimer

12 juli 2022

Onderhoud en schade

Uw klassieker weer laten stralen zoals op de eerste dag dat u uw ‘kindje’ kocht, dat is de wens van iedere oldtimerbezitter. Als trotse eigenaar van een oldtimer heeft u waarschijnlijk een aanzienlijke investering gedaan in uw klassieker. Het is daarom van groot belang om uw bolide in goede conditie te houden door hem regelmatig te wassen. Voor het wassen van een oldtimer zijn er diverse voorzorgsmaatregelen die u moet nemen om deze te laten blinken als nooit tevoren.

Dat u uw klassieker beter niet naar een gewone wasstraat kunt brengen wist u waarschijnlijk al. De wasstraten worden weliswaar steeds beter en geavanceerder, maar zijn vaak niet berekend op oldtimers en daardoor is de kans op schade zeker aanwezig. Daarom is het beter om zelf uw oldtimer te wassen. Om uw ‘kindje’ de aandacht te geven die het verdient raden wij aan om de auto één keer per week te wassen.

 

Er zijn een aantal tips voor het wassen van uw klassieker die van cruciaal belang voor elke oldtimereigenaar. Een regelmatige wasbeurt zorgt er namelijk voor dat uw kostbare bolide in topconditie blijft, schade wordt voorkomen en de waarde behouden blijft.

 

Vaak bestaan oldtimers uit metalen, chroom en andere kwetsbare materialen. Het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is daardoor absoluut noodzakelijk. Daarnaast vertegenwoordigt een oldtimer vaak meer waarde dan een gewone auto, zowel financieel als emotioneel. 

 

Of u nu meedoet aan een evenement of gewoon met uw klassieker wil toeren, wij geven u een aantal praktische tips voor het wassen van uw oldtimer die u moet weten om uw auto er op zijn best uit te laten zien.

1107

Voorbereidingen voor het schoonmaken van uw oldtimer

Voordat u kunt beginnen met het schoonmaken van uw klassieker, moet u eerst spullen verzamelen die nodig zijn voor een juiste reiniging. Een goede voorbereiding is immers het halve werk:
 

  1. De eerste stap naar een veilige en effectieve wasbeurt is ervoor zorgen dat u over het juiste schoonmaakmateriaal beschikt. Om te beginnen moet u een washandje of handdoek hebben om de buitenkant van de auto te wassen. Dit materiaal zorgt namelijk voor meer efficiëntie dan een spons of borstel. Daarnaast zal het zachte, hoogwaardige materiaal minder snel sporen achterlaten op het oppervlak. 
  2. Vervolgens moet u de juiste soort zeep kiezen. Maak uw auto niet schoon met afwasmiddel of een reinigingsmiddel van lage kwaliteit. Gebruik daarnaast alleen wasmiddelen zonder schuurmiddelen, anders verwijdert u langzaam de (originele) lak.
  3. Aan het einde van de wasbeurt heeft u een zachte doek nodig om uw auto af te drogen. Dit omdat een gewone handdoek krassen op het oppervlak kan veroorzaken.

De buitenkant van uw klassieker wassen

Nu u alle benodigde materialen heeft is het tijd om uw oldtimer te poetsen. Hieronder vindt u een aantal praktische tips om uw klassieke auto er weer gloednieuw uit te laten zien.

Zorg voor voldoende werkruimte

In een krappe ruimte is het moeilijk om bij alle plekken van uw oldtimer te komen. Daarnaast heeft u kans de lak te beschadigen wanneer u zich langs de oldtimer moet maneuvreren. 

Vermijd direct zonlicht

De beste tijd om uw oldtimer te wassen is doorgaans  in de ochtend. Dit heeft te maken met de zon. Een brandende zon kan de kans op vlekken en streepvorming namelijk vergroten. Daarom is het verstandig om de oldtimer in de schaduw te plaatsen voor u aan de slag gaat. Was de oldtimer ook niet als deze nog warm is na een lange autorit.  

Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen 

Schuurmiddel, bleek, schuursponsen, te harde borstels en andere agressieve chemicaliën moet u natuurlijk nooit gebruiken op de kwetsbare lak van uw oldtimer. 

Drogen van de auto

Zelfs water bevat kleine mineralen die sporen achter kunnen laten op uw auto. Om te voorkomen dat deze sporen uw lakwerk aantasten, gebruikt u een (hand)doek om de auto van boven naar beneden te drogen. Zorg ervoor dat u zelfs de moeilijkst bereikbare plaatsen droogt om roestvorming te voorkomen. 

Chromen onderdelen reinigen en roest verwijderen

Wanneer uw auto chromen onderdelen heeft, wilt u ervoor zorgen dat deze in topconditie blijven. Gebruik daarom een chroompoets van hoge kwaliteit wanneer u uw auto wast.

Haal vervuiling als vogelpoep direct weg

Vogelpoep is niet alleen ontzettend vies, maar ook schadelijk voor de lak van uw oldtimer. Verwijder dit daarom direct nadat u dit heeft ontdekt. 
 

Wat te doen bij (Sahara) zand?

Vuiligheid op uw oldtimer is nooit aangenaam, maar met zand moet u zeker oppassen bij het schoonmaken. Met name wanneer de weersverwachtingen duiden op de komst van Saharazand kunt u het beste uw oldtimer in een overdekte stalling plaatsen. Heeft u deze niet, dan kan een autohoes ook uitkomst bieden.

Het is ook mogelijk om het schoonmaken van een oldtimer uit te besteden. Doe dit bij voorkeur bij gespecialiseerde autowasstraten. Zij zorgen er dan voor dat uw bolide weer spik en span bij u wordt afgeleverd.

Werk van boven naar beneden

Hoe graag u ook uw oldtimer wast, niemand doet graag dubbel werk. Wanneer u eerst onderaan begint, komt het vuil en water van de bovenliggende delen weer op hetgeen u eerder heeft schoongemaakt terecht. Werk daarom van boven naar beneden.

Wielen als laatste

Nadat u het gelakte deel van uw auto heeft gewassen, is het tijd voor het vaak smerigste gedeelte van uw klassieker, de wielen. Aangezien er op de wielen meer aanslag zit, is het belangrijk om dit onderdeel als laatste te doen. Anders is uw (hand)doek al vies na het eerste onderdeel. In het meest ideale geval gebruikt u een nieuwe handdoek voor de wielen.

Schoon genoeg van uw huidige oldtimerverzekering? 

Aan de hand van bovenstaande tips bent u in staat om uw oldtimer in topconditie te brengen. Toch kunnen tijdens het wassen van uw oldtimer nog steeds ongemakken plaatsvinden. Denk aan een vervelende kras in de lak. Een goede oldtimerverzekering kan dan heel wat last van uw schouders af laten vallen.

Bent u trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

12 juli 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen