Alfa Romeo verzekert mensen al meer dan honderd jaar rijgenot

16 november 2017

Besproken oldtimers

Een zeer gewild en geliefd oldtimermerk is Alfa Romeo. Zoals zoveel beroemde automerken begon Alfa Romeo in de racerij, om later uit te groeien tot een van de iconen van de Italiaanse auto-industrie. Wij lichten daarom graag een aantal prachtige oldtimerexemplaren van het merk uit.

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat Alfa Romeo Franse wortels heeft. Alaxandre Darracq richtte in 1896 het automerk Darracq op. Al snel breidde het bedrijf uit en werd onder meer in Italië een fabriek opgericht onder de naam SAID (Società Anonima Italiana Daracq). Dit Italiaanse automerk werd in 1910 omgedoopt tot Società Anonima Lombarda Fabrica Automobiel, kortweg ALFA. Vervolgens besloot Nicola Romeo, destijds producent van militair materieel, in 1916 ALFA over te nemen en om te dopen tot Alfa Romeo.

Zoals zoveel beroemde automerken begon Alfa Romeo in de racerij. Het raceteam van Alfa Romeo is uiteindelijk zelfs de inspiratie voor teamcaptain Enzo Ferrari geweest om zijn eigen automerk Ferrari te beginnen. Ondanks dat Alfa Romeo in 1986 na enkele financiële tegenslagen werd verkocht aan Fiat, hebben de automodellen gelukkig altijd hun unieke karakter behouden. Een aantal bijzondere exemplaren lichten wij voor u uit.

Alfa Romeo Giulietta 1954 tot 1962

De eerste uitvoering van de Giulietta die van de band rolde in 1954 was de Giulietta Sprint. Dit model was meteen populair en de productiecapaciteit moest van meet af aan flink worden opgeschroefd. De sportieve Giulietta Sprint heeft een 1.3 liter motor met een vermogen van maximaal 65 pk. Samen met de achterwielaandrijving kon deze auto een topsnelheid van 165 kilometer per uur bereiken.

In 1955 deed de opvolger Giulietta Spider haar intrede op de markt. Deze eveneens sportieve cabriolet is in veel opzichten gelijk aan de Sprint, maar bevat een kortere wielbasis.

Naast de Giulietta Saloon en Sprint Veloce kwamen in 1957 de Sprint Speciale en Zagato op de markt. Dit laatste model was dankzij 100 pk onder de motorkap een stuk sneller dan zijn voorganger en haalt een topsnelheid van 189 kilometer per uur.

902

Alfa Romeo Giulia 1962 tot 1978

Deze sedanreeks was de opvolger van de Giulietta. De Giulia onderscheidde zich van zijn voorganger door een betere wegligging en meer vermogen onder de motorkap. In 1962 kwam de eerste Giulia op de markt. Uniek was vooral de Weber carburateur met dubbele valstroom die zorgde voor een vermogen van 92 pk.

Een echt uniek exemplaar is de Giulia TI Super, die in 1963 werd geïntroduceerd. Dit was de eerste Giulia met schrijfremmen in plaats van trommelremmen. Met een vermogen van 112 pk haalt deze auto een topsnelheid van 184 kilometer per uur. Van dit model zijn uiteindelijk maar 500 exemplaren gebouwd.

In 1965 kwam de wegenbelastingvriendelijke Giulia 1300 op de markt, gevolgd door de snellere Giulia 1300 TI (topsnelheid 190 kilometer per uur) in 1966, de Giulia 1300 Super in 1970 en Giulia Nuova Super 1600 en 1300 in 1974.

903

Alfa Romeo Montreal 1971 tot 1977

De Montreal kan het beste worden omschreven als een pittige tweepersoons sportwagen. De krachtige V8 motor is goed voor maar liefst 200 pk en een topsnelheid van 220 kilometer per uur.

Doordat de Montreal destijds niet een van de populaire modellen van het merk wist te worden, zijn er ongeveer 3.950 exemplaren geproduceerd. Wie opzoek is naar een sportieve maar toch betaalbare oldtimer, kan deze bijzondere Alfa Romeo dan ook zeker in overweging nemen.

904

Alfa Romeo oldtimer verzekering

Bent u een groot fan van Alfa Romeo oldtimers, maar zoekt u nog een passende oldtimerverzekering? Dan kunt u via onze website eenvoudig en snel meerdere verzekeringen vergelijken of direct uw premie berekenen.

16 november 2017

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen