Beleggen in automerken

18 mei 2018

Verzekeren en financieel

Het aanschaffen van een oldtimer kan een gouden investering zijn, maar vraagt ook om veel onderhoud en brengt verplichtingen met zich mee. Zit u hier niet op te wachten, maar bent u wel zeer gecharmeerd van een specifiek automerk en zoekt u een investeringsproject? Neemt u dan eens een kijkje op de beurs!

Veel mensen schaffen een oldtimer niet alleen aan voor hobbymatige doeleinden, maar zien dit ook als een lucratieve investering. Oldtimers worden immers schaarser en wanneer zij goed worden onderhouden, kunt u ze vaak voor veel geld verkopen of laten veilen. Over de aankoop van een oldtimer moet men echter niet te licht denken, want er komt nogal wat bij kijken:

  • U moet uw oldtimer veilig kunnen stallen, beschermd tegen de weerselementen en diefstal.
  • Onderhoud is specialistisch werk en daarom kostbaar.
  • Uw oldtimer moet uiteraard goed verzekerd
  • U dient over voldoende kennis te beschikken als het gaat om de marktwaarde van oldtimers en het bijhouden van ontwikkelingen omtrent uw oldtimer.

In een eerder verschenen artikel zijn wij al dieper ingegaan op de mogelijkheid om van uw oldtimer een beleggingsobject te maken. Kunt of wilt u liever niet zelf in het bezit zijn van een oldtimer maar toch uw geld in de automotive markt investeren? Dan is het beleggen in automerken/fabrikanten wellicht een interessant alternatief. Wij hebben de belangrijkste beursgenoteerde merken/fabrikanten voor u op een rijtje gezet.

956

BMW

Dit geliefde Duitse automerk staat genoteerd aan de Duitse DAX index. Onder BMW vallen ook de merken Mini en Rolls-Royce. Op het moment van schrijven (15 mei 2018) staat de koers van het aandeel op ongeveer €91,50. Over het afgelopen jaar is de koers van het aandeel door de bank genomen gestegen, met een kleine dip eind maart. Het bedrijf keert dit jaar een dividend uit van €4,- per aandeel.

Volkswagen AG

Het volgende Duitse automerk dat natuurlijk niet mag ontbreken is Volkswagen. Dit is een van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Duitsland en staat op het moment van schrijven (15 mei 2018) op een koers van ongeveer €172,- per aandeel. Onder de Volkswagen Groep vallen naast Volkswagen ook merken als SEAT, Audi, Skoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini en Porsche. Ondanks de negatieve media-aandacht rond Volkswagen zelf vorig jaar is het aandeel sinds halverwege 2017 gestegen. Het bedrijf keert dit jaar een dividend uit van €3,96 per aandeel.

Daimler

Deze Duitse beursgenoteerde autofabrikant staat natuurlijk bekend om het merk Mercedes-Benz. Het aandeel staat genoteerd aan de Duitse DAX op koers van €66,80 (15 mei 2018). Over het afgelopen jaar schommelde de koers tussen de €60 en €75. Het bedrijf keert een dividend uit van €3,65 per aandeel.

Ferrari NV

Wie graag zijn geld wil investeren in het luxere autosegment is bij dit automerk natuurlijk aan het juiste adres! Het aandeel staat genoteerd aan de Italiaanse FTSE MIB index (Borsa Italiana). Ferrari is sinds begin 2016 beursgenoteerd en de koers is sindsdien explosief gestegen tot €114,- (15 mei 2018). Het bedrijf keert voor dit jaar een bescheiden dividend uit van €0,71 per aandeel.

Een ander automerk uit het hogere segment dat ook werkt aan een mogelijke beursgang is Aston Martin. Helaas is er op het moment van schrijven nog geen concrete datum voor de beursgang bekend.

General Motors

General Motors staat genoteerd in de Amerikaanse S&P 500 index. Deze autofabrikant is verantwoordelijk voor bekende merken als Chevrolet en Cadillac. De actuele koers staat op $37 per aandeel (18 mei 2018) en het bedrijf keert voor dit jaar een dividend uit van $1,52 per aandeel. De koers van het aandeel staat op jaarbasis licht lager.

PSA Peugeot Citroën

Dit aandeel is natuurlijk geschikt voor de liefhebbers van Franse automerken. De autofabrikant staat genoteerd aan de Franse CAC index. Inmiddels valt ook Opel onder het concern. De actuele koers bedraagt €20,19 (18 mei 2018) en het bedrijf keert voor dit jaar een dividend uit van €0,53 per aandeel. Het koersverloop van dit aandeel is het afgelopen jaar wel zeer grillig geweest.

Andere beursgenoteerde automerken

Naast deze automerken/fabrikanten zijn er ook nog andere beursgenoteerde bedrijven zoals Ford Motors, Tesla en Renault. Wij willen u er wel nog graag op wijzen dat beleggen natuurlijk altijd financiële risico’s met zich meebrengt en u hier niet aan moet beginnen zonder u zich goed te verdiepen in de materie!

18 mei 2018

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen