Blauwe kentekenplaat voor geïmporteerde oldtimers begint voortaan met PM

10 september 2020

In het nieuws

Afgelopen zomer meldde de FEHAC dat de eerste blauwe kentekenplaat met de letters PM door het RDW is afgegeven. Het blauwe kenteken is dermate populair dat kentekenseries snel vol raken. Wat betekent dit voor toekomstige geïmporteerde oldtimers?

Wie investeert in een prachtige oldtimer wil natuurlijk het complete nostalgische plaatje. Een geel modern kenteken hoort daar niet bij. In eerder verschenen artikelen zijn wij al uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de blauwe kentekenplaat, die in 1978 zelfs definitief leek te verdwijnen. Gelukkig stak de belangenfederatie voor oldtimers FEHAC daar een stokje voor.

Het begon bij DE

Het gaat om de blauwe kentekenserie voor geïmporteerde oldtimers. De FEHAC heeft hard moeten werken om de uitgifte van blauwe platen voor geïmporteerde oldtimers weer mogelijk te maken. In 1988 werd hierin eindelijk succes geboekt. De eerste blauwe kentekenserie begon met de letters DE voor personenauto’s. Klassieke vrachtwagens kregen de letters BE mee.

Alle oldtimers met een datum van eerste toelating vóór 1972 konden de begeerde blauwe platen weer aanvragen. Voor voertuigen met een datum van eerste toelating tussen 1973 en 1977 werd later nog een aparte serie uitgebracht, met de letters YB in het midden.

Blauwe kentekenplaten onverminderd populair

Sinds de herintrede van het blauwe kenteken voor geïmporteerde oldtimers zijn er inmiddels al 11 series uitgegeven door het RDW. Iedere serie is goed voor zo’n 9.900 oldtimers. In de afgelopen 30 jaar zijn er dus meer dan 110.000 blauwe kentekenplaten uitgegeven.

Van al deze geïmporteerde oldtimers zijn er heel veel helaas weer uit het Nederlandse wagenpark verdwenen door verkoop, diefstal of richting de sloop. Toch geeft dit enorme aantal duidelijk weer dat oldtimers nog altijd ontzettend populair zijn in Nederland.

778

Van DZ naar PM

Tot op heden hebben bijna alle blauwe kentekenseries de letters A of D gekregen. De meest recente serie bevatten de letters DZ. Nu ook deze serie aan zijn limiet is gekomen, krijgen klassieke nieuwkomers de letters PM.

Het is niet duidelijk waarom er na zoveel jaar wordt afgeweken van de gebruikelijke letters D of A. Volgens de FEHAC is in juli jongstleden, het eerste blauwe kenteken met PM-00-01 door het RDW uitgegeven aan waarschijnlijk een grijze Datsun Coupé 240Z uit 1971.

Circa 40 nieuwe blauwe kentekens per week

Een andere trend die opvalt is de snelheid waarmee de voorgaande blauwe kenteken series vol raakten.

De meest recente DZ serie was na zo’n vijf jaar vol en ook de voorgaande AM en AR series waren al na vijf jaar vergeven. Volgens de FEHAC betekent dit dat er wekelijks zo’n 40 nieuwe blauwe kenteken platen door het RDW worden uitgegeven. Het is afwachten hoe snel de nieuwe PM serie ook aan zijn limiet zit.

Uw oldtimer met blauwe kenteken verzekeren

Voor uw oldtimerverzekering maakt de aanwezigheid van blauwe kentekenplaten niets uit. Raken uw blauwe platen beschadigd of zijn deze gestolen? In een eerder verschenen artikel vertellen wij u wat u in dat geval kunt doen.

10 september 2020

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen