12 juni 2020
Verzekeren en financieel
Een aantal jaar geleden besteedden wij al in een artikel aandacht aan het blauwe kenteken, waar veel oldtimerbezitters op reageerden met aanvullende vragen. Hoog tijd daarom voor een update waarin wij alles wat u moet weten over het blauwe kenteken op een rij hebben gezet.
Wanneer komt uw oldtimer in aanmerking voor een blauwe kentekenplaat?
De gele kentekenplaat werd na introductie in 1978 verplicht voor alle Nederlandse auto’s, waarmee abrupt een einde kwam aan de donkerblauwe kentekenplaat. Gelukkig is het inmiddels voor de meeste oldtimers weer toegestaan om met blauwe kentekenplaten rond te rijden.
Het RDW, dat de registratie van auto’s en kentekens verzorgt, stelt echter wel twee belangrijke voorwaarden om het blauwe kenteken te mogen voeren.
Allereerst moet de datum van eerste toelating van uw oldtimer vóór 1 januari 1978 liggen. Let op, het gaat hier dus niet om de productiedatum. Ligt de datum van eerste toelating ná de bovengenoemde peildatum? dan komt uw klassieker helaas niet in aanmerking voor blauwe kentekenplaten.
De tweede voorwaarde is dat het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers plus 1 groep van 2 letters, bijvoorbeeld: AB-12-34. Hierover kan nog weleens verwarring ontstaan, doordat sommige geïmporteerde oldtimers een kenteken met 2 groepen van letters en 1 groep van cijfers bevatten zoals AB-CD-12.
Blauwe kentekenplaten aanvragen
Zoals eerder genoemd kunt u uw verzoek voor blauwe kentekenplaten bij het RDW indienen. Zij maken daarbij onderscheid tussen twee situaties; uw oldtimer beschikt nog over de originele kentekencombinatie of uw oldtimer voert een moderne kentekencombinatie.
Wanneer uw oldtimer nog over de originele kentekencombinatie beschikt kunt u rechtstreeks bij een gecertificeerde kentekenplaatfabrikant uw donkerblauwe platen bestellen. Op de website van het RDW vindt u een lijst van geschikte fabrikanten.
Heeft uw oldtimer in de tussentijd een nieuw kenteken gekregen, dan kunt u deze in de meeste gevallen laten omwisselen voor het originele kenteken. Dit kan alleen als uw oldtimer niet drastisch is veranderd of ooit als bedrijfsauto is gebruikt. Nadat uw kenteken succesvol is omgewisseld naar het historische kenteken, kunt u uw donkerblauwe kentekenplaten bestellen bij de fabrikant. Op de website van het RDW leest u precies hoe u dit proces in gang kunt zetten en wat de kosten hiervoor zijn.
Wilt u een oldtimer vanuit het buitenland importeren met een datum van eerste toelating die vóór 1 januari 1978 ligt? Dan krijgt uw oldtimer automatisch het juiste kenteken toegekend door het RDW zodat u de donkerblauwe kentekenplaten kunt bestellen.
Staat u op het punt om uw kenteken om te laten wisselen voor een historisch kenteken? Vergeet dit dan ook niet zo snel mogelijk door te geven aan uw oldtimerverzekeraar!
Veelgestelde vragen over blauwe kentekenplaten
Naar aanleiding van ons eerder verschenen artikel over blauwe kentekenplaten kregen wij veel vragen over specifieke situaties. waarvan wij hieronder een aantal hebben uitgelicht.
Mijn oldtimer valt onder een leasecontract
Valt uw oldtimer onder een leasecontract? Dan moet u dit via de betreffende lease- of financieringsmaatschappij regelen.
Mijn blauwe kentekenplaat is beschadigd
In dat geval kunt u een nieuwe bestellen bij een erkende kentekenplaatfabrikant. Het is belangrijk dat u dit wel zo snel mogelijk doet. Voor rondrijden met een slecht leesbaar kenteken kunt u een boete krijgen.
Mijn blauwe kentekenplaten zijn gestolen
Bent u een blauwe kentekenplaat verloren? Dan kunt u bij een erkende fabrikant een nieuwe bestellen. Op de website van het RDW vindt u hier meer details over. Wanneer er sprake is van diefstal (vaak zijn beide platen dan weg) moet u naast het bestellen van nieuwe kentekenplaten natuurlijk ook aangifte doen bij de politie!
Oldtimerverzekering
Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.
Offerte aanvragen