De kosten van oldtimerbezit

30 mei 2017

Onderhoud en schade

Bent u zich aan het oriƫnteren op de aankoop van een oldtimer? Denk dan ook aan de financiƫle verplichtingen die dit met zich meebrengt!

Bij de oriëntatie voor de aankoop van een oldtimer heeft u zich ongetwijfeld al verdiept in de vele merken en modellen die er op de markt te vinden zijn. Wellicht heeft u ook een budget in gedachte.

Echter, na de aanschaf is het ook belangrijk om te weten welke financiële verplichtingen een oldtimer met zich meebrengt. Het kan hierbij gaan om zowel eenmalige als terugkerende kosten waar u wellicht nog niet bij stil heeft gestaan. Het kostenplaatje van een oldtimer kan er immers anders uit zien dan dat van een reguliere auto.

 

Om u hier beter inzicht in te geven hebben wij een overzicht gemaakt van mogelijke kostenposten waar u als oldtimerbezitter rekening mee moet houden.

Oldtimer stalling

U wilt natuurlijk zuinig zijn op uw oldtimer. Dan ontkomt u niet aan een stalling of garage voor uw auto. Wellicht beschikt u over een eigen garage met genoeg ruimte, maar indien dit niet het geval is zal u een ruimte moeten huren.

Naast het feit dat een stalling uw oldtimer beschermt tegen diefstal en de weerselementen, hanteren veel oldtimerverzekeraars een stallingsverplichting. U moet daarom rekening houden met de eventuele huur of bouw/aanschaf van een stalling.

Beschikt u al over een eigen garage? Bekijk dan goed of deze ook aan alle voorwaarden voldoet van uw verzekeraar. Anders dient u alsnog de nodige aanpassingen te verrichten.

Oldtimer verzekeringen

Uiteraard bent u verplicht om een WA verzekering af te sluiten die schade dekt veroorzaakt door uw oldtimer bij anderen. Daar bovenop kunt u ook een speciale oldtimerverzekering afsluiten waarmee uw oldtimer is verzekerd bij schade of diefstal.

Houdt u er rekening mee dat er andere voorwaarden gelden voor oldtimerverzekeringen dan reguliere autoverzekeringen. Bereken hier direct waar uw premie op uit zou kunnen komen.

Oldtimer belastingen

Voor oldtimers gelden er andere belastingregels dan voor reguliere auto’s. Is uw oldtimer bijvoorbeeld ouder dan 40 jaar? Dan krijgt uw oldtimer vrijstelling van MRB (Motor Rijtuigen Belasting). Is uw oldtimer tussen de 26 en 40 jaar oud? Dan betaalt u een aangepast tarief. En bent u ondernemer? Bekijk dan onze pagina over fiscale bijtelling.

Oldtimer onderhoud en reparaties

Het onderhoud en eventuele reparaties zijn kostenposten die vooral bij oldtimers behoorlijk in de papieren kunnen lopen. Ten eerste omdat simpelweg veel oldtimers onderhoudsgevoelig zijn. Ten tweede omdat de vervanging van losse onderdelen zeer kostbaar kan zijn. Afhankelijk van het model en type zijn onderdelen schaars en zodoende duur. Vaak vragen reparaties en onderhoudswerkzaamheden specialistisch vakmanschap wat u ook op de factuur terug zal zien.

Wat betreft de APK gelden er voor oldtimers eveneens andere regels. Voor oldtimers tussen de 30 en 50 jaar oud geldt een tweejaarlijkse verplichting. Oldtimers van 50 jaar en ouder hebben een volledige vrijstelling.

Naast de bovengenoemde kostenposten moet u net als bij een normale auto rekening houden met zaken als brandstofkosten. Ook kunnen wetswijzigingen u op extra kosten jagen. Door u vooraf goed te verdiepen in alle financiële aspecten die bij zowel de aanschaf als het bezit van een oldtimer komen kijken, kunt u hopelijk de juiste afweging maken en in alle financiële rust genieten van uw oldtimer.

30 mei 2017

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen