Nieuwe APK regels voor oldtimers

De APK is vooral voor oldtimerbezitters een kostbare verplichting. De FEHAC zet zich mede daarom al langere tijd in voor versoepeling van de keuringseisen voor oldtimers en boekt daar succes mee. Vanaf mei 2018 treden namelijk de nieuwe APK regels in werking, waar vooral oldtimerbezitters veel baat bij hebben.

Update 29 mei 2020: 
Inmiddels heeft de Eerste Kamer het afschaffen van de APK-verplichting voor oldtimers vanaf 50 jaar oud goedgekeurd.
U leest hier meer over in onze nieuwste artikel over de nieuwe APK regels voor oldtimers

Vrijstelling voor voertuigen van 50 jaar en ouder

Nieuwe APK eisenMomenteel krijgen oldtimers met een bouwjaar tot 1 januari 1960 nog volledige vrijstelling van de Algemene Periodieke Keuring (APK). De discussie omtrent de geldende ouderdomsgrenzen voor klassiekers bestaat echter al jaren.

Een van de voorvechters hierin is het FEHAC, dat onderdeel uitmaakt van het APK overlegorgaan. Naast de overheid maken ook de RDW en BOVAG onderdeel uit van dit orgaan. Halverwege 2015 werd er een akkoord gesloten over het wijzigen van de APK regels.

Met ingang van 1 mei 2018 treden de nieuwe regels in werking en wordt de APK vrijstelling gekoppeld aan de leeftijd van een voertuig. Oldtimers van 50 jaar en ouder krijgen vanaf dan een vrijstelling. Voor oldtimers van 30 jaar en ouder blijft de APK tweejaarlijks en verandert er met de nieuwe regels dus niets.

FEHAC meldt dat de nieuwe regels ook gaan gelden voor bezitters van klassieke vrachtwagens boven de 3.500 kilogram en legervoertuigen (met uitzondering van taxi’s en autobussen). Ook voor deze categorie klassiekers is dit dus goed nieuws!

Het ministerie van Infrastructuur & Milieu stelt het als volgt:

‘Het Ministerie voor I&M neemt het door de RDW gecoördineerde voorstel voor de implementatie EU APK-richtlijn (2014/45/EU) over, inclusief het FEHAC-voorstel voor de APK-vrijstelling van voertuigen ouder dan 50 jaar. Op aandringen van de FEHAC blijft het huidige 2-jaars regime voor voertuigen ouder dan 30 jaar in stand, dit voldoet in praktijk prima.’

FEHAC laat flink van zich horen

De nieuwe APK eisen zijn niet het enigste succes van de FEHAC. Zo pleit de belangenorganisatie ook voor een concretisering van de nieuwe erfgoedwet voor oldtimers.

De nieuwe erfgoedwet is in principe al sinds juli 2016 van kracht. Helaas zorgt de nieuwe wet nog voor teveel onduidelijkheid. FEHAC wil daarom dat de wet gaat gelden voor oldtimers van 30 jaar en ouder waardoor deze onder andere worden vrijgesteld van MRB.

Reus Verzekeringen is zeer tevreden met deze inspanningen en steunt daarom FEHAC als officiële ‘vriend’.

APK en oldtimerverzekering

Is uw klassieker straks vrijgesteld van de APK verplichting? Dan kan u dat een hoop kosten schelen.

Door het ontbreken van de APK bent u echter ook wellicht minder snel op de hoogte van mankementen aan uw voertuig en de schade die hierdoor eventueel kan ontstaan.

Mocht uw oldtimer toch onverwachts schade oplopen, voorkom dan onnodige financiële schade door een goede oldtimerverzekering af te sluiten. Gebruik onze handige premiecalculator om direct de beste oldtimerverzekeraar voor uw dierbare klassieker te vinden.

Geplaatst op
Categorie
In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen

Reacties

 • Berrie
  4 april 2019

  Mijn camper wordt 4 aprl 2019 30 jaar oud.
  Per 5 mei 2019 verloopt de APK.
  Echter, 30 jaar en ouder is apk om de twee jaar.
  Moet ik dan pas voor 5 mei 2020 voor de apk keuring?

  • Mark Reus
   5 april 2019

   Goedemorgen Berrie,
   Beste zou zijn om even contact op te nemen met het RDW, ik heb het antwoord helaas niet paraat.
   groeten,
   Mark Reus – Reus Verzekeringen

 • Roland
  11 december 2018

  Mijn Lada uit 1972 heeft geen achteruit rij verlichting is dat een probleem bij de keuring, de Lada is in 2018 geïmporteerd maar ik moet in 2019 op keuring kan dat?

  • Mark Reus
   12 december 2018

   Beste Roland,
   Daarvoor kan je het beste contact opnemen met het RDW of de APK-keurmeester. Wij zijn tenslotte tussenpersoon en geen APK-keurmeester.
   groeten,
   Mark Reus – Reus Verzekeringen

 • Scholten
  29 augustus 2018

  @LeovdW ea. Niet correct. Link gevolgd, en daar staat: vóór 1960 geen APK plicht. 30 jaar en ouder 2 jaarlijks. Dus inderdaad nog niet veranderd.

 • Rudi
  17 augustus 2018

  Mijn oldtimer uit 1972 staat geregistreerd als LPG voertuig.
  Moet deze installatie voor de APK werken? Op benzine loopt de motor wel maar LPG is niet functioneel.

  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groet,
  Rudi

  • Mark Reus
   17 augustus 2018

   Goedemiddag Rudi,
   Dat zou u moeten navragen bij een APK keurmeester, wij houden ons bezig met het verzekeren van oldtimers.
   groeten,
   Mark Reus – Reus Verzekeringen

 • Luuk
  12 juli 2018

  Ik heb een auto uit 1964. Deze moet in oktober voor de APK. Zijn de nieuwe regels er al door?

  • Mark Reus
   13 juli 2018

   Er is nog niets bekend over de (nieuwe) APK regels.

 • Leo Vdw
  1 juli 2018

  RDW publiceert zelf > 50 jaar = geen APK-plicht:
  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk/wanneer-en-hoe-vaak-apk-keuren/apk-keuringsschema

 • A Denekamp
  4 juni 2018

  Mijn Jaguar mk2 bj 1961 toch een brief van de rdw.moet voor 6 julie 2018 gekeurd worden. Is dit nog van toepassing ? Mvg.A.Denekamp

  • Mark Reus
   7 juni 2018

   Er is nog niets bekend over de (nieuwe) APK regels.

 • Vico
  16 mei 2018

  Hoe zit het met campers met een gewicht van boven de 3500 kg? moeten ( mogen ) die dan als ze ouder zijn dan 30 jaar ook om de 2 jaar?

  • Mark Reus
   16 mei 2018

   Er is nog niets bekend over de (nieuwe) APK regels.

 • 9 april 2018

  ik kreeg vandaag bericht van een van onze leden dat het er door moet zijn !!!!!!

  • Mark Reus
   9 april 2018

   Heeft u een bron die dit bevestigd?

 • martin broere
  5 april 2018

  Zelfde verhaal als bas van der oest. Heb een brandweerwagen uit 66, moet voor 2 mei gekeurd worden. Is dat dan nog nodig??

  • Mark Reus
   5 april 2018

   We hebben op 19 maart een update geplaatst. Zie onderstaande:

   Hoewel de deadline van 1 mei al dichterbij komt, is er vanuit de overheid helaas nog geen duidelijkheid gegeven of de aanpassing van de APK regels daadwerkelijk op die datum zullen ingaan. Ook de FEHAC meldt dat er nog weinig bekend is en raadt oldtimerbezitters aan om voorlopig toch in te gaan op APK uitnodigingen.

 • Bas van der Oest
  18 maart 2018

  Ik heb een vrachtwagen oldtimer uit 1966. Apk formulier ontvangen, moet vóór 26 april gekeurd worden. En per 1 mei hoeft het waarschijnlijk niet meer. Ik denk er aan om niet te laten keuren. Is dit verstandig?

 • Frans
  17 maart 2018

  Kan iemand iets vertellen over de voortgang over de voorgenomen vrijstelling APK die per 20 mei a.s. zou ingaan voor auto’s van 50 jaar en ouder?
  Er is een wetwijziging noodzakelijk maar liggen er voorstellen voor aanpassing van deze wet?

 • Thijs
  13 maart 2018

  Ik heb een voertuig uit 1960 en toch een uitnodiging voor de apk, deze moet voor 5 mei gekeurd zijn. Bij navraag bij de RDW krijg ik het antwoord dat de regering hier nog geen besluit over heeft genomen en dus nog niet definitief vrijstelling voor voertuigen van 50 jaar en ouder geld.

 • Kromoidjojo
  14 februari 2018

  Ik heb een ford mustang b.j.27-02-1967.maar ik heb van RDW.gister een bericht dat ik mijn auto moet keuren voor 31mrt.18.hoe zit her ermee? Wat moe
  t ik doen??? Gr.roy kromoidjojo

  • Mark Reus
   14 februari 2018

   Beste Roy,
   In jouw geval is er nog geen recht op vrijstelling, dus ik denk dat je gewoon naar de keuring toe moet. Wellicht kan het RDW jou verder helpen.

   groeten,
   Mark

Uw reactie toevoegen

Via onderstaand formulier kunt u uw reactie toevoegen.