De rijke geschiedenis van de Aston Martin DB

23 juni 2023

Besproken oldtimers

In 2023 is het precies 75 jaar geleden dat de eerste Aston Martin DB op de markt werd gebracht. Om deze mijlpaal te vieren brengt de Britse sportwagenfabrikant een nieuwe DB GT op de markt. Wij blikken terug op een aantal klassieke DB’s van Aston Martin.

Ter ere van het 75-jarig jubileum onthulde Aston Martin de nieuwe DB12, die in 2024 de DB11 zal opvolgen. De DB11 was sinds 2016 op de markt. 

Het design van de DB12 is een evolutie van zijn voorganger en valt vooral op door zijn nieuwe koplampen, een grotere grill en diverse aerodynamische vernieuwingen. Binnenin is het interieur compleet vernieuwd, waarbij de middentunnel overloopt in de cockpit en naast vele knoppen ook is voorzien van een groot display.

De sportwagen wordt voorzien van een 4.0-lliter V8 die 680 pk en 800 Nm koppel levert, waarmee de nieuwe Aston Martin in 3,5 seconden naar 97 km/u snelt en een topsnelheid behaalt van 325 km/u.

Aston Martin DB-historie

De DB-reeks kent een rijke historie. DB Staat voor David Brown, de man die in 1947 Aston Martin van de ondergang redde door het bedrijf voor 20.500 Britse pond over te nemen. David Brown was een tractorfabrikant die kansen zag in de autosector. 

De DB1 kreeg weliswaar als eerste de initialen van de nieuwe broodheer, maar was eigenlijk de Aston Martin 2-Litre Sports, waarvan er tussen 1948 en 1950 slechts 15 van zijn geproduceerd. Het was een sportwagen die tijdens zijn allereerste autorace tijdens de 24 uur van Spa in 1948 direct als eerste over de streep kwam. 

Kort na de overname van Aston Martin lijft Brown ook Lagonda in, om daarmee de 2,6 rechtlijnige zescilinder van Bentley in handen te krijgen. Deze motor produceerde 105 pk. 

In 1950 verschijnt de eerste ‘echte’ DB van Aston Martin op de markt. De DB2 heeft de Bentley-motor en komt in eerste instantie als coupé, later volgt nog een cabrioversie. De DB2 wordt geroemd om zijn elegante ontwerp

Vervolgens brengt Aston Martin in 1953 de DB3 op de markt, een sportwagen die veel onderdelen leende van de DB2 en een pure racer. Er werden slechts 10 DB3’s gebouwd, waarvan de eerste 5 werden gebruikt door Aston Martin om mee te racen en de andere 5 aan klanten. Ook komt er de DB2/4, waar dankzij het chassis te verlengen twee extra zitplaatsen worden gecreëerd. 

Daarna verschijnt in 1957 de DB Mark III, de opvolger van de DB2 waar voor het eerst de inmiddels iconische grille van Aston Martin in is verwerkt. Deze auto wordt genoemd in het boek Goldfinger van de fameuze Engelse spion James Bond.

In 1958 debuteert de DB4, een technische doorontwikkeling van de DB2/4 Mark III. De DB4 was de eerste door Aston Martin zelf gebouwde motor, een 3,7-liter rechtlijnige zescilinder. De motor had een vermogen van 240 pk maar was wel gevoelig voor oververhitting. Er waren 5 verschillende ‘series’ van de DB4, waarbij er vooral visuele veranderingen waren. De auto bleef tot 1963 in productie en nog niet zo lang geleden werd een DB4 Convertible gevonden in een garage

1151

Met de DB5 koppelt Aston Martin definitief zijn naam aan de James Bond. De auto schitterde in de film Goldfinger en heeft daarna ook in andere films van de Engelse spion acte de presence gegeven. Inmiddels heeft een Aston Martin in elf Bond-films gespeeld. Samen met het prachtige koetswerk is de DB5 een echte klassieker. Van de DB5 werden in eerste instantie 1.059 exemplaren geproduceerd. Vanwege de populariteit is Aston Martin vanaf 2020 opnieuw gestart met de productie. 

De DB6 die in 1965 voor het eerst ten tonele verschijnt verschilt op het eerste oog nauwelijks van zijn voorganger. Uiteindelijk werden er 1.788 stuks geproduceerd.

Vervolgens komt in 1967 de DBS op de markt, waarmee Aston Martin breekt met de numerieke traditie van de DB-reeks. De DBS heeft ook een veel moderner hoekiger design dan zijn voorganger. De auto komt in eerste instantie met een zes-in-lijn motor op de markt, later volgt een V8. Van deze Aston Martin zijn er 787 van de band gerold. 

23 juni 2023

Besproken oldtimers

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen