Een unieke oldtimer vraagt om unieke verzekeringsvoorwaarden

25 oktober 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimers zijn wat betreft technische kenmerken en onderhoudsbehoefte niet te vergelijken met moderne auto’s. Terwijl hedendaagse auto’s vooral worden gebruikt om op comfortabele wijze van A naar B te komen, ligt dat bij een oldtimer net even anders. Deze verschillen vertalen zich ook naar de verzekering en betekent dat een oldtimerverzekering op een andere manier wordt samengesteld dan een standaardautoverzekering.

De meeste mensen hebben een auto vooral voor vervoer nodig, aangevuld met eventueel extra wensen op het gebied van comfort en rijprestaties. Voor de aanschaf van een oldtimer staan praktische redenen juist onderaan het prioriteitenlijstje en spelen andere factoren een belangrijke rol.

944

Een oldtimer is zoveel meer dan vervoer

Een oldtimer is vooral bedoeld voor hobbymatige doeleinden. Mooie tourriten maken en oneindig veel sleutelen dienen bijvoorbeeld als ontspannen tijdverdrijf. Vergist u zich daarnaast ook zeker niet in het sociale aspect, want als oldtimereigenaar kunt u zich aansluiten bij een van de vele oldtimerclubs die ons land rijk is. Zo kunt u ook met anderen uw passie voor klassiekers delen.

Daarnaast kunnen oldtimers een lucratieve belegging zijn. Met name zeldzame modellen en unieke uitvoeringen kunnen in de loop der tijd significant in waarde stijgen. Oldtimers die als belegging worden aangehouden komen meestal zelfs nooit op de weg.

Belangrijke verschillen in verzekering

Ook als het gaat om verzekeren vragen oldtimers om een andere oplossing dan hedendaagse auto’s. Belangrijke verschillen zitten bijvoorbeeld in de waarde- en risicobepaling. Bovendien zijn oldtimers per definitie uniek en vragen zodoende ook om een maatwerk verzekering met passende premie.

Wanneer we een standaard autoverzekering vergelijken met een oldtimerverzekering zijn er een aantal grote verschillen. Het gaat dan om kenmerken als:

  • Waardebepaling moderne auto versus oldtimer;
  • Aantal gereden kilometers per jaar;
  • Extra voorwaarden, zoals verplichte winterstalling.

Cataloguswaarde of taxatiewaarde

Voor het samenstellen van de polis en premie rekent een autoverzekeraar met de catalogus of nieuwwaarde van een auto. Voor oldtimers gaat dit natuurlijk niet op. Een oldtimer wordt daarom altijd op basis van de taxatiewaarde verzekerd.

Wij werken hiervoor nauw samen met erkende taxateurs die in oldtimers zijn gespecialiseerd. Bovendien wordt er ook rekening gehouden met een eventuele waardevermeerdering, aangezien met name zeldzame oldtimers in waarde kunnen stijgen.

Aantal kilometers

Met een auto voor dagelijks gebruik rijdt u jaarlijks natuurlijk veel kilometers. Des te meer kilometers u met een auto rijdt, des te sneller er slijtage plaatsvindt en des te groter het risico op schade.

De meeste oldtimers rijden daarentegen weinig tot soms zelfs helemaal geen kilometers per jaar. Bovendien zijn oldtimereigenaren gezien de waarde en het karakter van de een oldtimer veel zuiniger en voorzichtiger in het verkeer.

Hier houdt een oldtimerverzekeraar uiteraard rekening mee, waardoor de premie voor een oldtimerverzekering doorgaans lager ligt dan bij een standaardautoverzekering. Daarnaast is er bij een oldtimerverzekering ook geen sprake van een Bonus malus ladder.

Unieke voorwaarden oldtimerverzekering

Wellicht het belangrijkste kenmerk van een oldtimerverzekering zijn de unieke voorwaarden. Hierbij kunt denken aan zaken als:

  • Laag aantal kilometers;
  • Verzekeren van restauratieprojecten;
  • Klassiekers kunnen ook verzekerd worden op chassisnummer;
  • Altijd verzekerd op basis van taxatiewaarde;
  • Wij kunnen u ook adviseren rondom aankoop (import) en verkoop;
  • Complete oldtimercollectie verzekerd onder één polis.

De meeste oldtimerverzekeraars werken daarentegen ook met een verplichte winterstalling, terwijl een auto voor alledaags gebruik het hele jaar door is verzekerd.

Bent u nog op zoek naar een geschikte oldtimerverzekering en wilt u ook profiteren van onze unieke en gunstige voorwaarden? Bereken dan direct uw premie via onze website.

25 oktober 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen