Hoe Alfa Romeo bijna in handen kwam van Ford

27 november 2023

Besproken oldtimers

Mark Reus

Alfa Romeo kent een rijke geschiedenis, waarin de Italiaanse autofabrikant naast vele hoogtepunten ook financieel moeilijke tijden kende. Uiteindelijk werd Alfa Romeo ingelijfd door landgenoot Fiat, maar dat had ook zomaar Ford kunnen zijn.

Alfa Romeo boekte na zijn oprichting in 1910 de eerste drie decennia vele sportieve successen en allure. De opkomst van het Italiaanse automerk ging wel gepaard met hoge kosten. Voordat de Italiaanse regering in 1933 Alfa redde van de afgrond door het te nationaliseren, hadden de Italianen al twee keer met een faillissement geflirt. 

Na de Tweede Wereldoorlog begon Alfa Romeo aan een wederopstanding. Meeliftend op een bloeiende Italiaanse economie scoorde het automerk grote successen met de Giuletta en later ook de Giulia. 

1167

Ford loopt opnieuw een blauwtje

Een van de belangrijkste gegadigden was Ford, dat in 1963 nog heel dichtbij een overname van Ferrari was. Het merk van het steigerende paard was dichtbij een overeenkomst met Ford, totdat oprichter Enzo Ferrari zich terugtrok. Hij kon het niet verkroppen dat hij na de verkoop geen volledige zeggenschap meer zou hebben over het raceteam van Ferrari.

Na dit blauwtje bij Ferrari dacht Ford jaren later wel hoge ogen te gooien bij Alfa Romeo en al snel deden de Amerikanen een bod. Ford wilde in eerste instantie een belang van 20% nemen in Alfa Romeo, met daarbij de optie om in de jaren daarna zijn belang verder uit te breiden en in 1994 de Italianen volledig in bezit te hebben. Daarnaast beloofden de Amerikanen om flink te investeren in Alfa Romeo.

Fiat springt in de bres

De overname van Alfa Romeo door Ford leek in kannen en kruiken, maar niet iedereen vond het een goed idee. Zo was eigenaar IRI niet blij dat het nog jaren vast zou zitten aan Alfa Romeo. Daarnaast bestond er de vrees dat Alfa Romeo als merk zou uitsterven en louter nog op contractbasis modellen van Ford zou gaan produceren.

Toen Fiat hoorde over de mogelijke deal deden zij een tegenbod op Alfa Romeo. De Italianen wilden daarmee voorkomen dat Ford voet zou krijgen in hun thuismarkt. De Italiaanse overheid stond niet onwelwillend tegenover deze overname door Fiat, mede omdat Alfa Romeo op deze manier in Italiaanse handen zou blijven. 

1168

Fiat was bereid om Alfa Romeo in zijn geheel in te lijven en een deel van de schuld over te nemen. Verder zou Fiat over een periode van acht jaar flink investeren in Alfa Romeo. Wel was er een addertje onder het gras. Fiat zou namelijk pas vanaf 1993 in vijf termijnen de overnamesom betalen en slechts verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van Alfa Romeo‚Äôs schuldenlast. 

Ford was niet bereid om dezelfde verantwoordelijkheid te nemen als Fiat en verloor uiteindelijk de strijd om Alfa Romeo, dat in 1986 officieel onderdeel werd van Fiat.

De rest is geschiedenis en inmiddels behoort Fiat en daarmee ook Alfa Romeo tot Stellantis. 

27 november 2023

Besproken oldtimers

Mark Reus

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen