Hoe belangrijk is de juiste temperatuur in uw winterstalling voor uw oldtimer?

23 december 2022

Onderhoud en schade

Tijdens de wintermaanden verblijven de meeste oldtimers droog en warm in hun stalling. Maar hoe warm moet de stalling precies zijn? Zeker nu de energiekosten ongekend hoog zijn, begrijpen wij dat men zich afvraagt of het verwarmen van de garage of stalling wel echt nodig is. Toch kan het in de kou laten staan van uw klassieker tot vervelende en kostbare gevolgen leiden. 

Oldtimers bestaan uit kwetsbare onderdelen en zijn daarom in de meeste gevallen niet geschikt om tijdens de wintermaanden de weg op te gaan. Gladheid, sneeuw en strooizout kunnen uw klassieker namelijk beschadigen. Daarom stellen de meeste oldtimerverzekeraars een winterstalling verplicht in de polisvoorwaarden. 

Uw stalling als basis voor een goede overwintering

Geregeld geven wij tips waarmee u uw oldtimer zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de winterstalling en wat u kunt doen om uw oldtimer ook weer gereed te maken voor het voorjaar. Deze momenten zijn natuurlijk een goede stok achter de deur voor een grote onderhoudsbeurt. 

Naast het nodige poets- en sleutelwerk is een geschikte garage natuurlijk minstens zo belangrijk. Deze beschermt uw klassieker tegen de winterse weersomstandigheden en dieven. 

1133

Belangrijkste kenmerken van een geschikte stalling/garage

Eerder deelden wij al een artikel over hoe een goede winterstalling eruit ziet. Hieronder leest u nogmaals de belangrijkste kenmerken:

  • Droog. Er mag geen lekkage zijn en de luchtvochtigheid zou niet boven de 40% moeten uitkomen. 
  • Goed beveiligd. Goed werkend hang- en sluitwerk voorzien van het SKG-keurmerk. Optioneel kunt u dit uitbreiden met een alarmsysteem en camera’s. 
  • Schoon en opgeruimd met voldoende ruimte om uw oldtimer. 
  • Warm genoeg, ongeveer 15 graden. 

Het laatste kenmerk is voor veel mensen door de energiecrisis een punt van discussie geworden en mag niet uit het oog worden verloren.

Stoken voor uw oldtimer. Onzin of noodzaak?

In een tijd waarin we terughoudend zijn geworden met het verhogen van de thermostaat, is het logisch dat u zich wellicht afvraagt hoe dat zit met het verwarmen van de garage.  Met name wanneer u nog stookt op gas kan dat flink in de papieren lopen.

Doorgaans ligt de ideale temperatuur voor uw oldtimer in een stalling zo rond de 15 graden Celsius. In een goed geïsoleerde garage in combinatie met de relatief zachte Nederlandse winters, kost het u weinig moeite en energie om deze temperatuur te behalen en vast te houden. Inpandige garage of garages die geschakeld aan uw woonhuis profiteren daarbij vaak mee van de warmte die uit uw woning komt. 

Als iets onder de 15 graden ligt is dat zeker nog geen ramp. Maar onder de 12 graden of zelfs vorst kan weldegelijk voor problemen zorgen. In dat geval kan de luchtvochtigheid namelijk te hoog oplopen in uw ruimte, wat schadelijk is voor de onderdelen van uw kwetsbare klassieker. Ook de accu van uw oldtimer kan dan, ondanks het gebruik van een druppellader, bij vorst leeglopen.

Uw oldtimer warm houden zonder onnodig hoge stookkosten

Wilt u toch besparen op de stookkosten van uw winterstalling, zonder dat dit tot problemen voor uw oldtimer leidt? Dan hebben wij een aantal praktische tips die afhankelijk zijn van uw situatie.

Investeren in goede isolatie. Staat uw oldtimer in een slecht geïsoleerde garage? Onderzoek dan de mogelijkheden om deze te isoleren. Soms kunt u hier zelfs subsidie voor krijgen. Wie handig is kan deze klus zelf uitvoeren, waardoor dit om een relatief kleine investering vraagt. De winst die u hiermee op uw stookkosten behaalt is enorm! 

Elektrisch (bij)verwarmen wanneer u zonnepanelen heeft. Bij vorst kan de temperatuur ook in een goed geïsoleerde stalling helaas te ver zakken en zal u de ruimte warm moeten stoken. Heeft u zonnepanelen? Laat de radiator dan dicht en kies voor elektrische verwarming. Plaats een verwarmingspaneel op de muur of zet een losse elektrische kachel in de ruimte, die u alleen bij perioden van vorst gebruikt. Zo houdt u de energiekosten toch nog binnen de perken. 

Autohoes met isolerende werking. Een autohoes beschermt uw oldtimer niet alleen tegen stof en vuil, er bestaan ook autohoezen met een isoleren fleece laag die uw klassieker beschermt tegen de kou. Let wel op dat de autohoes nog voldoende ‘ademt’ om condens te voorkomen.

23 december 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen