Uw oldtimer voorbereiden op een nieuw seizoen vol mooie kilometers

22 maart 2022

Onderhoud en schade

De winter ligt eindelijk weer achter ons en dat betekent dat uw oldtimer weer uit de winterstalling gehaald kan worden. Doordat uw oldtimer maandenlang heeft stilgestaan, moet u wel uw klassieker eerst goed voorbereiden op het nieuwe seizoen. In dit artikel geven wij u een aantal handige onderhoudstips waarmee u deze zomer weer zorgeloos kunt genieten van uw oldtimer.  

Zowel voor het behoud van uw oldtimer als voor uw oldtimerverzekering, moet uw oldtimer de winter doorbrengen in een droge en warme stalling. Winterse omstandigheden brengen namelijk niet alleen een groter risico op verkeersongelukken met zich mee, maar ook zaken als strooizout en pekel kunnen schadelijk zijn voor de autolak.

Tegelijkertijd weet elke auto-eigenaar dat maandenlang achtereen stilstaan ongeacht het bouwjaar ook niet goed is voor zijn bolide. Wie daarom binnenkort weer met zijn oldtimer de weg op wil moet dan ook eerst een aantal voorbereidingen treffen, zodat de klassieker weer als een zonnetje loopt.

1091

Hoe heeft uw oldtimer de wintermaanden doorgebracht?

De mate waarin uw oldtimer onderhoud nodig heeft in het voorjaar hangt deels af van hoe uw klassieker in de winterstalling is geplaatst.

Zo gaven wij eerder al tips hoe u de oldtimer zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de winterstalling. Hieronder zullen we deze tips nogmaals kort benoemen:

 • Maak nog een laatste lange rit (minstens 25 kilometer);  
 • Ververs de olie;
 • Zet uw oldtimer indien mogelijk op blokken;
 • Sluit uw oldtimer maandelijks aan op een druppellader;
 • Plaats uw oldtimer met een gevulde brandstoftank in de winterstalling;
 • Plaats een beschermhoes over uw oldtimer;
 • Maak uw oldtimer schoon voordat u deze in de winterstalling plaatst.

Naast de bovengenoemde tips is het natuurlijk ook belangrijk dat u uw oldtimer in een geschikte stalling of garage plaatst. Uw klassieker moet optimaal beschermd zijn tegen regen, wind, vrieskou én inbrekers.

Waar moet u aan denken wanneer het nieuwe seizoen voor uw oldtimer aanbreekt?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat u staat te trappelen om weer op pad te gaan met uw geliefde klassieker. Maar zelfs wanneer u uw oldtimer met de beste zorg in de winterstalling heeft geplaatst, heeft deze in het voorjaar eerst een kleine onderhoudsbeurt en controle nodig voordat u hiermee de weg op gaat.

Voor het zover is, zijn er daarom een aantal zaken die uw aandacht verdienen, zodat u veilig de weg op kan:

 • Beschadigingen of roestvorming aan het exterieur;
 • Conditie van de banden;
 • De remmen;
 • Accuspanning en conditie van de accu;
 • Olie en andere vloeistoffen nalopen;
 • De motor starten en controleren;
 • Overige zaken, als verlichting, claxon en ruitenwissers.

Hieronder zullen wij per onderdeel de belangrijkste onderhoudstips geven, waarmee uw oldtimer weer in topconditie de weg op kan.

Het exterieur van uw oldtimer nalopen

Met name de autolak van oldtimers kan erg kwetsbaar zijn, evenals onderdelen met chroom. Soms komen subtiele krasjes of beschadigingen pas in het zonlicht naar voren. Ontdekt u dergelijke beschadigingen, verhelp dit dan zo snel mogelijk.

1090

Conditie van uw autobanden

Het is belangrijk dat uw autobanden in goede conditie zijn, zodat u niet met een lekke band langs de kant van de weg eindigt. Dat begint bij een optimale bandenspanning van 2,0 tot 2,2 bar, maar ook het profiel van de banden moet in orde zijn.

Daarom raden wij u de volgende onderhoudstips aan:

 • Controleer de bandenspanning;
 • Controleer de diepte van het profiel;
 • Controleer de banden op eventuele slijtageplekken of scheurtjes.

Wanneer uw oldtimer tijdens de winterperiode langere tijd heeft stilgestaan, kan dit zorgen voor ‘vierkanten banden’. Doordat het gewicht van uw oldtimer op de banden drukt, kan er een vlak stuk ontstaan.

Door uw oldtimer op blokken te plaatsen kunt u dit probleem voorkomen. Is dit niet het geval, dan kunt u extra lucht (tot 3 bar) in uw banden pompen. Tijdens het rijden zorgt de extra lucht ervoor dat de vlakke stukken verholpen worden.

Remmen

Controleer of uw remschijven nog dik genoeg zijn. De meeste trommelremmen stellen zichzelf bij zodra u op de rem trapt terwijl u achteruit rijdt. Als uw trommelremmen niet automatisch afstellen, doe dit dan handmatig.

Controleer ook bij alle vier de wielen of u remvloeistoflekkage ziet en of de remleiding nog in goede staat is.

Conditie van de accu

Lang stilstaan is nooit fijn voor een autoaccu. Tijdens de wintermaanden is het daarom belangrijk om uw accu maandelijks aan te sluiten op een druppellader. Aanvullend kunt u nog het volgende doen om ook de accu weer voor te bereiden op mooie ritten.

 • Accuspanning controleren (14 volt bij een draaiende motor);
 • Controleer de leeftijd van de accu;
 • Controleer of er nog genoeg accuvloeistof in zit.

Olie en andere vloeistoffen

Wellicht een vanzelfsprekende stap, maar toch willen wij deze benoemen. Controleer of de motorolie ververst moet worden, maar vergeet ook zeker niet de andere vloeistoffen na te lopen. Denk onder andere aan de remvloeistof, koelvloeistof en eventueel ruitenwisservloeistof.

De motor starten en controleren

Door uw oldtimer stationair te laten draaien, kunt u niet alleen zien maar ook horen of er onderdelen loszitten.

Ook is het belangrijk om onder de motorkap een aantal zaken te controleren:

 • Moeten er onderdelen worden gesmeerd?;
 • Moeten er rubberen onderdelen vervangen worden?;
 • Is de motorruimte niet te vuil?;
 • Zijn er eventuele lekkages?.

Overige zaken om na te lopen

Ondanks de lange zomerdagen moet uw verlichting het te alle tijde doen inclusief knipperlichten. Controleer daarom of alle verlichting van uw oldtimer werkt, voordat u de weg op gaat. Daarnaast moet ook de claxon natuurlijk goed werken.

Verder kunt u ook nog de ruitenwissers nalopen en dan vooral de rubbers controleren.

Verzekerd van een mooi oldtimerseizoen

Met de bovenstaande tips kunt u weer zorgeloos met uw oldtimer de weg op. Helaas kunt u calamiteiten onderweg nooit volledig uitsluiten.

Met een maatwerk oldtimerverzekering, is uw oldtimer volledig gedekt bij schade of diefstal. Bovendien kunt u ook een beroep doen op onze pechhulp en gunstige polisvoorwaarden.

22 maart 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen