Is uw oldtimer goed verzekerd tegen brandschade?

29 januari 2021

Verzekeren en financieel

Het afgelopen jaar zijn er weer duizenden auto’s in vlammen opgegaan. Ook oldtimers zijn helaas geregeld het slachtoffer van brandschade, met of zonder dat er opzet in het spel is. In welke situaties kan er brandschade ontstaan aan uw oldtimer en wat dekt uw oldtimerverzekering bij brandschade?

Uit onderzoek van Alarmeringen.nl blijkt dat het aantal gemelde autobranden in 2020 met 6% is gestegen ten opzichte van 2019. Er kwamen in totaal ruim 5.500 meldingen van autobranden binnen via het P2000 netwerk.

Met name in de grote steden ging het vaak mis, waarbij Amsterdam aan kop gaat met 327 gemelde autobranden. In Limburg vond echter de grootste toename op jaarbasis plaats. Hier steeg het aantal autobranden ten opzichte van 2019 met 13%, terwijl er in Friesland juist 12% minder autobranden het afgelopen jaar werden gemeld.

Een concrete reden voor het landelijk toegenomen aantal autobranden in 2020 wordt in het onderzoek niet gegeven. Ook staat er niet gemeld of het om opzet gaat. Wél laten deze cijfers zien dat het risico op brandschade in de afgelopen periode schijnbaar is toegenomen. Hoe goed is uw oldtimer verzekerd bij brandschade?

1011

In welke situatie dekt uw oldtimerverzekeraar de brandschade?

Er zijn verschillende situaties waarbij brandschade kan ontstaan, variërend van een kleine beschadiging tot volledig total loss. Ook de verzekeraar kan per situatie met aangepaste voorwaarden werken.

Met name oldtimers hebben vaak kwetsbare onderdelen en als gevolg van een brandstoflek of een oververhitte motor kan er brand ontstaan. Bij zowel een WA-beperkt of WA-volledig Casco (Allrisk) verzekering worden de kosten voor het herstel van dergelijke brandschade vergoed. Wanneer een dergelijk incident onderweg plaatsvindt, kunt u tevens een beroep doen op pechhulp.

Gaat uw oldtimer volledig in vlammen op door vandalisme of doordat de garage/stalling met uw oldtimer afbrandt? Ook dan vergoedt uw oldtimerverzekeraar de schade.

Waar heeft u recht op bij brandschade?

Wanneer een auto volledig afbrandt keert een autoverzekeraar voor auto’s tot drie jaar de nieuw- of aanschafwaarde uit. In dat geval kunt u exact dezelfde auto opnieuw aanschaffen.

Bij oldtimers is er natuurlijk geen sprake van nieuwwaarde en ligt het risico op onderverzekering daarom op de loer. Daarom moet u uw oldtimer laten taxeren door een gespecialiseerd taxateur. Op basis van het taxatierapport kan een oldtimerverzekeraar de juiste polis en premieopbouw voor uw oldtimer samenstellen. Daarbij is het belangrijk dat u de actuele waarde van uw oldtimer kent en uw oldtimer eventueel laat (her)taxeren na een grootse restauratie, of wanneer uw oldtimer door marktwerking in waarde is toegenomen.

Schadevrije jaren en brandschade

Een veel gestelde vraag is welk effect een brandschade claim heeft op de schadevrije jaren. Bij reguliere autoverzekeraars kan een claim na brandschade inderdaad van invloed zijn op de zogenoemde bonus-malusladder.

Voor het verzekeren van oldtimers wordt dit systeem echter niet toegepast, omdat klassiekers in de meeste gevallen weinig kilometers rijden in een jaar. Daarom heeft een verzekeringsclaim bij brandschade geen gevolgen voor de premie van uw oldtimerverzekering.

Wat kunt u zelf doen tegen brandschade?

Helaas ontstaat brandschade aan oldtimers meestal door overmacht en kunt u daar zelf niet zoveel aan doen. Het belangrijkste is dat u geregeld uw oldtimer goed controleert op eventueel lekkende brandstof.

Daarnaast moet de brandveiligheid van uw garage/stalling op orde zijn en is het aan te raden om een kleine autobrandblusser in uw oldtimer te leggen.

29 januari 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen