Kan ik met mijn oldtimer blijven rijden in de winter?

18 oktober 2022

Onderhoud en schade

Zodra de herfst zijn intrede doet en de eerste bladeren neerdwarrelen, worden de meeste oldtimers voorbereid op de winterstalling. Toch zijn er veel liefhebbers die zich afvragen of ze tijdens relatief zachte winters toch niet kunnen blijven rijden in hun oldtimer. In dit artikel leggen we uit waarom dat “meestal” geen goed idee is. 

In de koudere maanden van het jaar is het niet verstandig om met uw oldtimer de weg op te gaan. De winterse weersomstandigheden kunnen namelijk fragiele onderdelen van uw oldtimer beschadigen, waardoor ook de kans op ongelukken toeneemt. Buiten dat het plaatsen van uw oldtimer in een winterstalling verstandig kan zijn, is het verzekeringstechnisch vaak zelfs verplicht. 

Voorbereid op de winterstalling
De meeste oldtimers worden in de herfst voorbereid op de winterstalling. Oldtimers bevatten vaak kwetsbare onderdelen die slecht bestand zijn tegen de winterse weersomstandigheden. In sommige gevallen zijn winterbanden de oplossing, alleen zijn winterbanden niet geschikt voor elke oldtimer.

Bovendien, als de weersomstandigheden slecht zijn door bijvoorbeeld ijzel of sneeuw, wordt er gestrooid met strooizout. Dit kan nare gevolgen hebben voor de onderdelen van uw oldtimer. De lak kan er door worden aangetast en strooizout kan voor lelijke krassen zorgen. Ook de carrosserie kan door strooizout worden beschadigd. Tot slot zijn autoruiten en zelfs ruitenwissers niet veilig voor de gevolgen van strooizout. Om schade door strooizout te voorkomen is een winterstalling daarom noodzakelijk. 

Om uw oldtimer goed voorbereid in de winterstalling te plaatsen, moet u uw oldtimer én garage grondig schoonmaken en voorzien van de juiste verwarming. Naast het regelen van de juiste temperatuur en het behouden van uw oldtimer in de perfecte conditie, is het ook belangrijk om uw garage te voorzien van een goed beveiligingssysteem. Uw oldtimer kan dan in alle rust een winterslaap houden, zonder gestoord te worden.

 

1125

De reden van de winterstalling
Naast de slechte weersomstandigheden is het controleren van de voorwaarden van uw oldtimerverzekering een belangrijke zaak om aandacht aan te besteden. 

De meeste oldtimerverzekeraars stellen een winterstalling verplicht in hun voorwaarden. Dit houdt in dat uw oldtimer in de wintermaanden alleen verzekerd is in de winterstalling en niet als u er de weg mee opgaat. Zorg daarom voor een geschikte winterstalling.

Tóch de weg op met uw oldtimer
Wilt u toch per se met uw oldtimer de weg op, dan zijn er enkele oplossingen. Allereerst moet uw oldtimer in een goede conditie verkeren. Ook is het soms mogelijk om uw oldtimer te voorzien van winterbanden, om meer grip te krijgen op het gladde wegdek. 

Het allerbelangrijkste om toch veilig de weg op de gaan is te overleggen met uw oldtimerverzekeraar over de mogelijkheden. Een oldtimerverzekering is altijd maatwerk, dus in veel gevallen kan deze nog worden aangepast.

18 oktober 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen