Klassiekers van 20 jaar en ouder populairder geworden onder dieven

25 augustus 2022

Inbraak en preventie

Oldtimers zijn helaas nog altijd in trek onder het dievengilde. Dit werd in 2022 nog maar eens bevestigd door het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit. Vooral oldtimereigenaren van automerken uit het luxere segment worden steeds vaker slachtoffer van diefstal. Wat kunt u doen om de kans op diefstal van uw oldtimer te voorkomen? 

Onlangs kwam het Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit met opvallende cijfers voor oldtimereigenaren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in het eerste halfjaar van 2022 er een flinke toename was in de diefstalcijfers van oudere auto’s. Voertuigen van 20 jaar en ouder zouden tussen januari en juni 2022 maar liefst 263 keer als gestolen zijn gemeld. Dat is aanzienlijk meer dan dezelfde periode in 2020, toen er voor dezelfde leeftijdsklasse 207 diefstal meldingen waren. Dat is maar liefst een toename van ruim 27% in slechts twee jaar tijd.

Een zorgwekkende constatering aangezien het totaal aantal gestolen personenvoertuigen in het eerste halfjaar van 2022 juist is afgenomen van 3.642 diefstallen in het eerste halfjaar van 2018 naar 2.900 in het eerste halfjaar van 2022. Dit zou erop kunnen duiden dat criminelen dus doelgericht op zoek gaan naar oldtimers. 

Daar komt bij dat het terugvindpercentage van personenvoertuigen ouder dan 20 jaar in het eerste halfjaar van 2022 is afgenomen met 3%. Van de 263 gestolen personenvoertuigen werden er 145 niet meer teruggevonden. Dat kan onder meer komen doordat dieven de oldtimer omkatten.

Oldtimers worden relatief gezien minder vaak teruggevonden in vergelijking met andere personenvoertuigen. Dit valt te verklaren doordat oldtimers doorgaans minder goed zijn beveiligd of zijn voorzien van geavanceerde terugvindsystemen. Zonde, want ook voor oldtimers is er op het gebied van beveiliging juist veel mogelijk om het dievengilde op afstand te houden! 

1114

Diefstalpreventie

De grootste nachtmerrie van elke oldtimereigenaar is natuurlijk diefstal, maar ook diefstal van losse auto-onderdelen (partiële diefstal) is groot een probleem. Onderdelen als velgen, emblemen of zelfs het stuur zijn gewilde objecten onder dieven. 

Om dit tegen te gaan hebben wij een aantal diefstalpreventietips voor u op een rij gezet die de kans op diefstal van uw oldtimer aanzienlijk kleiner maakt. 

Laat geen waardevolle spullen achter

Het is belangrijk dat u géén waardevolle spullen in uw oldtimer achterlaat. Criminelen kunnen tegenwoordig dankzij nieuwe gadgets namelijk vrij eenvoudig achterhalen waar apparaten met draadloze signalen te vinden zijn. 

Dus indien u uw laptop of tablet verstopt in de auto kunnen inbrekers die makkelijk vinden, behalve als u uw laptop of tablet volledig uitzet. Op deze manier is er namelijk geen signaal te traceren. 

Het beste is natuurlijk om waardevolle spullen überhaupt niet in uw oldtimer achter te laten.

Beveilig uw oldtimerstalling

Uiteraard is het verstandig om de stalling of garage goed te beveiligen. Om uw stalling optimaal te beveiligen kunt u de ramen en deuren laten voorzien van gecertificeerde (SKG) sloten. Dit zorgt ervoor dat de inbrekers meer tijd nodig hebben om uw stalling of garage binnen te komen, wat resulteert in een hogere kans dat de inbrekers worden opgemerkt. 

Zorg daarnaast voor goede buitenverlichting, inbrekers staan immers niet graag in de schijnwerpers. Een andere preventiemaatregel die u kunt treffen is het installeren van een alarmsysteem of beveiligingscamera’s. Wanneer er gevaar dreigt produceren alarmsysteem namelijk een enorm kabaal waar de inbrekers van schrikken en van op de vlucht slaan. Naast het alarmsysteem kunt u ook een beveiligingscamera installeren.

Oldtimer beveiligen

Uw oldtimer beschikt helaas niet over een keyless entry systeem of een ander modern alarmsysteem. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om uw oldtimer goed te beveiligen. 

Zo kunnen deur- en stuursloten enorm helpen. Het stuurslot zorgt naast de beveiliging van uw oldtimer ook voor een afschrikkend effect, want het is een direct zichtbaar obstakel voor de inbrekers. 

Een ander effectief middel om uw oldtimer te beschermen tegen diefstal b is een versnellingspookklem. De versnellingspookklem wordt ingebouwd in de middenconsole en vergrendeld met een beveiligingssleutel. De klem blokkeert zowel de versnellingspook als de handrem. Door de versnellingspookklem voorkomt u dat het voertuig verplaatst wordt. 

Verder is een startonderbreker een ideaal inbraakpreventiemiddel voor oldtimers. Als u echt zeker wilt weten dat niemand zomaar weg kan rijden met uw klassieker kunt u zelfs de accu uit uw bolide halen wanneer u uw oldtimer een tijdje niet gebruikt, zoals in de winter.

Uw oldtimer terugvinden

Indien uw dierbare oldtimer toch gestolen wordt, zijn er verschillende mogelijkheden waarmee u de kans om uw gestolen oldtimer terug te vinden vergroot. Zo kunt u een peilzender plaatsen, een apparaat dat een of twee GPS-signalen per dag stuurt. Een peilzender is moeilijk te detecteren door dieven omdat deze slechts een seconde per dag een signaal stuurt, maar zal u wel uitstekend helpen bij het opsporen van uw bolide. 

Ook kunt u een oproep op de fora van oldtimerclubs plaatsen en uw bericht onder bekenden en via kanalen als social media en online oldtimerplatformen verspreiden. Dit zorgt voor een hogere kans dat uw auto wordt opgemerkt door iemand. 

Houd ten slotte altijd Marktplaats en andere veilingsites in de gaten, want het dievengilde wil vaak ook snel weer van de oldtimer af.

Oldtimer verzekeren?

Bij Oldtimer-verzekering is een oldtimer natuurlijk verzekerd bij diefstal op basis van de taxatiewaarde van uw oldtimer, echter is het ook belangrijk om te weten of er sprake is van overdekking als uw oldtimer in de tussentijd meer waard is geworden. In sommige gevallen komen hier ook de kosten bij die u heeft gemaakt voor het terugvinden van uw oldtimer zoals recherchekosten, advertenties of een vindersloon. 

Verder is het ook belangrijk om te weten wat de regels zijn als uw oldtimer wordt gestolen tijdens restauratie of reparatie en wat u het beste kunt doen, bijvoorbeeld door uw oldtimer voor langere tijd te schorsen

Bij partiële diefstal worden de kosten van de te vervangen onderdelen en de eventueel geleden braakschade vergoed. De kosten voor de geleden braakschade aan uw stalling/garage vallen onder uw opstalverzekering. Spullen die uit uw oldtimer worden gestolen vallen onder uw inboedelverzekering. 

Houd er ten slotte rekening mee dat uw oldtimerverzekeraar eisen/voorwaarden kan stellen aan de beveiliging van uw oldtimer. Dergelijke beveiligingseisen kunt u terugvinden in de voorwaarden. Wij van Oldtimer-verzekering adviseren u graag verder over tips voor het beveiligen van uw oldtimer. 

25 augustus 2022

Inbraak en preventie

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen