Met uw oldtimer langs oude burchten en de prachtige fjorden in Noorwegen

5 september 2022

In het nieuws

Heeft u altijd al de wens gehad om met uw oldtimer door het prachtige Noorwegen te toeren, maar liet u zich tegenhouden door de afstand ernaartoe? Goed nieuws, want nu kunt u vanuit Groningen rechtstreeks de oversteek maken naar het land van Fjorden. 

Sinds april 2022 is er een nieuwe verbinding tussen het Groningse Eemshaven en Noorse Kristiansand. Het scheelt vele uren in de auto en u bespaart op de brandstofkosten, terwijl de tocht met de Romantika ongeveer even lang duurt. Naast de brandstofkosten bespaart u zichzelf ook de nodige stress onderweg en kunt u op de bood genieten van de overtocht en compleet uitgerust aankomen op uw bestemming. 

De boot vertrekt om 15:30 uur uit Eemshaven en komt de volgende ochtend om 10:00 uur aan in Kristiansand. De tocht duurt in totaal dus 18,5 uur. Aan boord bevinden zich restaurants, winkels en een entertainmentzaal waar shows gegeven worden. Aan luxe is er geen gebrek op de veerboot, want ook de hutten zijn voorzien van al het comfort dat u nodig heeft. Uw oldtimer staat veilig geparkeerd in het ruim onderin het ruim.  

Besluit u toch zelf met uw oldtimer naar Noorwegen te rijden, dan bent u minstens 14 uur kwijt. De afstand tussen Eemshaven en Kristiansand is ongeveer 950 km. Goed om te vermelden is dat de veerboot de ene dag vertrekt naar Noorwegen en de volgende dag terugkeert in Nederland. Elke dinsdag, donderdag en zaterdag vertrekt de veerboot uit Eemshaven en elke woensdag, vrijdag en zondag keert het terug in Eemshaven. Bekijk hier de actuele tijden van de Romantika. 
 

1117

Waarom met een oldtimer naar Noorwegen?

Noorwegen staat bekend om zijn wonderschone natuur, een rit van stad naar stad kan al memorabele momenten opleveren. Het uitzicht en de natuur is adembenemend. Met uw oldtimer kunt u door alle nationale parken rijden en uitstappen op mooie plekken, bijvoorbeeld als u langs de fjorden, natuurgebieden en burchten rijdt. 

Het Noorse wegennet is goed onderhouden, terwijl de maximale toegestane snelheid 80 tot 100 km/u bedraagt. Dit maakt het land een ideale bestemming voor oldtimers. In de fjorden worden echter wel uw stuurmanskunsten op de proef gesteld met de vele haarspeldbochten. Daarnaast rijden wij u aan om niet in de wintermaanden door Noorwegen te rijden, aangezien de wegen door sneeuw en gladheid slecht begaanbaar zijn. 

Maar uiteindelijk zijn het vooral de indrukwekkende bezienswaardigheden en ongerepte natuur, waarvoor u Noorwegen wilt bezoeken. Op een paar uur rijden vanaf Kristiansand ligt bijvoorbeeld het uniek natuurwonder de Preikestolen. Dit is een klif die op 604 meter hoog staat en bijna geheel verticaal uitzicht geeft op het water van de fjord. Deze is niet bereikbaar met uw oldtimer, maar zeker een aanrader om langs te gaan.

 

1116

Tips voor het rijden in Noorwegen

Naast het feit dat Noorwegen natuurlijk aanzienlijk groter is dan Nederland, zijn er een aantal grote verschillen waar u als automobilist rekening mee moet houden wanneer u door Noorwegen reist.

  • Langere afstanden
  • Gemiddelde snelheid
  • Dieren op de weg
  • Weg etiquette en regels
  • Tolwegen en veerponden

Iets waar met name Nederlanders zich in vergissen zijn de afstanden. Hemelsbreed kan een bestemming relatief dichtbij liggen, maar omdat u vaak om fjorden heen moet rijden of over bergpassen kost dit veel tijd. Houdt hier rekening mee in uw planning.  

De gemiddelde snelheid ligt in Noorwegen een stuk lager, namelijk rond de 60 tot maximaal 100 km per uur. Dit is voor uw oldtimer een ideale snelheid, zo kunt u optimaal genieten van de mooie omgeving die Noorwegen te bieden heeft en rijdt u ontspannen. Naast dat het zonde is om door het prachtige landschap te racen, kunt u dankzij de lagere snelheid ook op tijd remmen voor overstekend wild. De kans is namelijk groot dat u rendieren en schapen op de weg gaat tegenkomen 

In Noorwegen zijn er bruggen, tunnels en soms ook wegen waar tol moet worden betaald. De tol wordt meestal digitaal voldaan, maar houdt wel rekening met deze extra kosten. Ook is de kans groot dat u gebruik zult maken van een veerdienst. Hiermee bespaart u veel reistijd, maar dit brengt ook extra kosten met zich mee.

Vergeet tot slot niet dat er in Noorwegen andere ongeschreven regels op de weg gelden. Zit er bijvoorbeeld een gehaaste weg gebruiker achter u maar is het voor uw achterligger lastig om te zien wanneer deze u veilig kan inhalen? Gebruik dan uw knipperlicht om aan uw achterligger te laten weten of deze u veilig kan inhalen. 

Bij pech onderweg heeft Noorwegen praatpalen langs de weg staan, waar u contact kunt zoeken met de NAF. Dit is de Noorse Automobielvereniging en fungeert als de Noorse ANWB. Zij zullen ervoor zorgen dat u snel geholpen wordt.

Verder rijden mensen in Noorwegen net als in Nederland aan de rechterkant van de weg en zijn vrijwel alle verkeersregels gelijk. U hoeft dus geen nieuwe regels te leren of te onthouden, u kunt volop genieten van uw oldtimer en de natuur. Wel moet u in tunnels beschikken over een dimlicht, een dagrijlicht is onvoldoende.

Goed verzekerd met uw oldtimer op reis door Noorwegen

Ook als u in Noorwegen bent met uw oldtimer, moet deze wel goed verzekerd zijn. Oldtimer-verzekering biedt maatwerk verzekeringsoplossingen waarmee uw oldtimer verzekerd is tegen diefstal en u profiteert van pechhulp binnen Europa en ook in Noorwegen. Zo kunt u genieten van uw mooie reis in Noorwegen en hoeft u zich geen zorgen te maken over eventuele schade of pech onderweg.

Zoekt u het liever dichter bij huis? Lees dan onze tips voor oldtimerroutes in Nederland.  

5 september 2022

In het nieuws

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen