Met uw oldtimer veilig door de mist rijden

24 februari 2023

Onderhoud en schade

Gedurende bepaalde periodes van het jaar is de kans op mist groot en kan dit op de weg tot risicovolle situaties leiden. Bovendien kan mist heel plots en lokaal ontstaan, waardoor dit niet altijd even goed te voorspellen is. Hoe kunt u zo veilig mogelijk met uw oldtimer door de mist rijden? 

De kans dat u met uw oldtimer door de mist moet rijden is gelukkig relatief klein. Met name in de herfst- en wintermaanden is de kans op mist het grootst. Waarschijnlijk staat uw klassieker op dat moment veilig in de winterstalling. Maar ook tijdens de nazomer en in het vroege voorjaar kunt u verrast worden door mist of mistbanken, met alle risico’s van dien. 

Rijden met slecht zicht is natuurlijk nooit prettig en in tegenstelling tot moderne auto’s, beschikken lang niet alle oldtimers over mistlampen. Met deze tips komt u alsnog met uw klassieke bolide veilig door de mist uw weg vervolgen.

Oldtimers zonder mistlampen

Het belangrijkste om te doen wanneer u door de mist rijdt, is om uzelf goed zichtbaar te maken voor uw medeweggebruikers. Moderne auto’s beschikken over speciale mistlampen. Bij een zicht van 200 meter of minder mag dit licht gebruikt worden. Mistlampen creëren breed en niet verblindend licht. 

Heeft uw oldtimer geen mistlampen? Zet dan uw dimlichten aan. Het is belangrijk dat u nooit uw grootlicht gebruikt tijdens mist. Dit weerkaatst op de mist en verblindt zowel uzelf als uw medeweggebruikers. 

1139

Pas uw rijstijl aan in de mist

Oldtimers hebben doorgaans al een langere remweg en beschikken niet over veiligheidssystemen, zoals ABS. Zeker wanneer u in de mist rijdt is het daarom belangrijk om voldoende rijafstand te bewaren van uw voorligger en probeer natuurlijk al helemaal niet in te halen!

U kunt met mist niet ver vooruit kijken en anticiperen. Focus uw aandacht daarom alleen op uw voorligger, zodat u tijdig kan reageren als deze plotseling remt. Zeker omdat de meeste oldtimers een langere remweg hebben is dit belangrijk.

Hoewel de meeste oldtimers al niet erg uitnodigen om mee te racen, is het natuurlijk belangrijk om tijdens mist uw rust te bewaren, ook wanneer u achter een trage vrachtwagen rijdt. 

Houdt de weersverwachting in de gaten

Wordt er mist voorspeld? Dan is het natuurlijk het beste wanneer u dan helemaal niet de weg opgaat met uw klassieker en uw reis uitstelt. Wordt u toch overvallen door mist en heeft u geen haast, dan kunt u ook onderweg even een tussenstop maken. Zo plots als mist opkomt, zo snel kan het gelukkig ook weer verdwijnen. 

Als onderdeel van uw onderhoudsroutine is vanzelfsprekend belangrijk om regelmatig de verlichting van uw oldtimer te controleren en te vervangen indien nodig. 

Hier nog alle tips op een rij als u met uw oldtimer door de mist wilt rijden:

·       Gebruik mistlampen of indien niet aanwezig uw dimlichten

·       Gebruik NOOIT uw grootlicht tijdens mist

·       Houdt ruimschoots afstand van uw voorligger

·       Pas uw snelheid aan en ga niet inhalen

·       Wordt er mist voorspeld? Stel dan uw reis indien mogelijk uit of kies voor een moderne auto

Altijd goed verzekerd de weg op met uw oldtimer

Tijdens uitdagende weersomstandigheden op de weg, zoals mist, regen of hagel, neemt de kans op ongelukken helaas toe. Met een goede oldtimerverzekering wordt de schade aan uw oldtimer bij een verkeersongeval vergoed en profiteert u van pechhulp.

24 februari 2023

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen