Kan ik ledverlichting in mijn oldtimer plaatsen?

20 december 2022

Onderhoud en schade

Goede verlichting is ook voor een oldtimer noodzakelijk. De originele halogeenlampen die in oldtimers worden gebruikt zijn echter kwetsbaar en steeds moeilijker verkrijgbaar, omdat deze bijna niet meer worden geproduceerd. In woningen heeft de gloeilamp al plaatsgemaakt voor LED-verlichting en ook in oldtimers komen ledlampen steeds vaker voor. Maar in hoeverre is dit wettelijk toegestaan en hoe zou u LED-verlichting in uw oldtimer kunnen toepassen, zonder dat dit ten koste gaat van de authenticiteit. 

Oldtimers zijn van oudsher voorzien van halogeenlampen. Omdat deze gloeilampen bijna niet meer worden gemaakt, zijn oldtimereigenaren genoodzaakt op zoek te gaan naar alternatieve verlichting voor hun oldtimer. 

Voordelen LED-verlichting oldtimer

Door het gebrek aan gloeilampen worden steeds meer oldtimers voorzien van LED-verlichting, wat een aantal praktische voordelen met zich meebrengt: 

  • Krachtiger en gelijkmatiger verdeeld licht;
  • Vraagt minder van uw accu;
  • Ledlampen gaan langer mee dan de halogeenlampen.

LED-verlichting heeft een hogere lichtopbrengst dan halogeenlampen, wat vooral op donkere wegen uw zicht en veiligheid verbetert. 

Een ander voordeel van LED-verlichting is dat het ten opzichte van gloeilampen veel minder stroom verbruikt, wat voor oldtimers met gelijkstroomdynamo’s of zwakke stroomdraden een uitkomst kan bieden. LED-verlichting belast zodoende het boordnet en de accu minimaal.

Doordat de LED-verlichting minder energie vergt worden ze ook minder warm, waardoor ze langer meegaan dan halogeenlampen. Een nadeel is dat LED-verlichting minder warmte afgeeft tijdens winterse omstandigheden en sneeuw bijvoorbeeld minder snel van de koplamp verdwijnt. Voor de meeste oldtimers is dit echter niet relevant, omdat deze tijdens de wintermaanden in de stalling staan. 

1132

Is LED-verlichting toegestaan?
Een opmerkelijk feit is dat op het moment van schrijven, het officieel niet is toegestaan om LED-verlichting te gebruiken voor de voor- en achterlichten van uw oldtimer. Bij vervanging verliest namelijk de armatuur de typegoedkeuring. Een LED-lamp kan niet voldoen aan de normering, omdat er in tegenstelling tot een gloeilamp geen gloeidraad in zit. Daardoor krijgt een LED-lamp geen ECE-R37. Op dit moment geldt dat LED-lampen dan ook geen (geldig) CE-keurmerk hebben, waardoor het eigenlijk niet mag worden gebruikt voor exterieurverlichting van uw voertuig op de openbare weg. Een H-fitting zoals H1, H4 of H7 zijn zodoende niet bestemd voor de openbare weg. 

In Duitsland is er wel goedkeuring voor een systeem voor het achteraf inbouwen van LED-verlichting. De ANWB pleit er daarom voor dat andere EU-landen de Duitse goedkeuring overnemen. Daarnaast is de EU bezig met wetgeving voor LED-verlichting, maar dat kan nog jaren in beslag nemen. 

Voor de APK maakt het niet uit of uw oldtimer is voorzien van een halogeenlamp of LED-verlichting. De verlichting moet naar behoren werken en goed zijn afgesteld, waarbij koplampen een witte of gele kleur uitstralen en achterlichten rood zijn. In Nederland wordt bij de APK enkel gecontroleerd of het lichtbeeld in orde is en dus bijvoorbeeld niet welke verlichting daarvoor wordt gebruikt.

Staat uw oldtimer de meeste tijd stil of pronkt deze vooral tijdens evenementen, rally’s of op een gesloten circuit? Dan kan het lonen om LED-verlichting te gebruiken.

Verlichting oldtimer vervangen
Bij oldtimers die voorzien zijn van een 6 of 12 volts systeem is de halogeenlamp vrij eenvoudig te vervangen door een LED-lamp. Het vervangen gaat vaak op dezelfde manier als bij de traditionele gloeilamp. Wel is het zaak om voldoende ruimte in de armatuur te hebben voor de LED-lamp, omdat deze meer ruimte nodig heeft voor de koeling. 

Zorg er daarbij voor dat u over een goede accu en regelaar beschikt, om op deze manier piekspanning te voorkomen. Een piekspanning van minder dan een tiende van een seconde kan namelijk al voldoende zijn voor een LED-lamp om kapot te gaan. Een LED-lamp heeft in de meeste gevallen minimaal 5 volt spanning nodig, terwijl de maximale spanning niet meer dan 8 volt is.

De regelaar ‘regelt’ dat de accu met de juiste spanning wordt opgeladen, zodat de accu op de juiste hoeveelheid en snelheid oplaadt. De accu zorgt dan weer voor de verlichting, met name voor de altijd aanwezige piekspanningen en dat deze onder controle worden gehouden, om zo de ledlampen in goede staat te houden.

Doet uw LED-verlichting het niet? Dan is er waarschijnlijk een probleem in de weerstand. Waar een gloeilamp vaak 2 tot 3 ampère vergt, is dat voor LED-verlichting slechts 1 ampère. Oldtimers voorzien van een CAN-bus systeem laten vervolgens op het dasboard zien dat een lamp defect is. In dat geval heeft u speciale LED-verlichting nodig waarin een weerstand is opgenomen om valse meldingen te voorkomen. Let ook hier goed op waar u uw weerstand plaatst, want deze kan warm worden en zorgen voor beschadigingen bij andere onderdelen.

Let er bij het vervangen van uw verlichting op dat deze goed is afgesteld. De LED-verlichting moet naar voren schijnen en tussen de 25 meter en 150 centimeter boven het wegdek worden geplaatst. Verder moet de onderlinge afstand tussen de LED-lampen minimaal 60 centimeter zijn en niet meer dan 40 centimeter vanaf de zijkant van de oldtimer worden geplaatst.

Ledverlichting voor uw knipperlichten
LED-verlichting kan ook een prima oplossing zijn voor de knipperlichten van uw oldtimer. Wel heeft u voor de knipperlichten vaak een nieuw knipperlicht relais nodig, omdat bij het merendeel van de oldtimers een belastingafhankelijk knipperlicht relais is gemonteerd.

Ledverlichting met of zonder kleur?
De beste (en mooiste) oplossing voor oldtimers is om gekleurde ledverlichting te gebruiken. In tegenstelling tot gloeilampen, die afhankelijk van het kleur glas alle kleuren kunnen geven, kunnen ledlampen geen andere kleuren versterken. Daarom adviseren we om dezelfde kleur ledlampen aan te schaffen als het kleur glas.

Voor stadslichten, verlichting voor het achterlicht, kentekenverlichting en interieurverlichting raden we warme witte ledlampen aan. Helderwitte lampjes worden vaak gebruikt voor de verlichting van de tellers en controlelampjes, dit omdat gekleurde lampjes erg fel worden waardoor ze in het donker als verblindend kunnen worden ervaren.

Ledverlichting en uw oldtimerverzekering
Het vervangen van de LED-verlichting aan uw oldtimer wordt niet verzekerd, maar kan wel nare ongelukken voorkomen. Laat het vervangen van uw verlichting bij voorkeur doen door een gespecialiseerde garage. Zo weet u zeker dat u goed verlicht de weg op gaat.

 

20 december 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen