Alle vragen over deelname met uw oldtimer aan rally’s en toertochten beantwoord

12 mei 2022

Verzekeren en financieel

In aanloop naar de zomermaanden ontvangen wij regelmatig vragen over deelname aan rallyritten en toertochten met een oldtimer. In sommige gevallen brengt deelname immers ook extra schaderisico’s met zich mee voor uw oldtimer. Zodoende werken verzekeraars in sommige situaties met afwijkende polisvoorwaarden. Om toch zorgeloos van uw deelname aan een rally of toertocht te kunnen genieten, beantwoorden wij in dit artikel graag de meest gestelde vragen omtrent dit onderwerp.

Ook in 2022 vinden er weer als vanouds veel mooie oldtimerevenementen plaats zoals oldtimershows, rally’s en toertochten. Waarschijnlijk kunt u net als ons niet wachten om daar weer aan mee te doen met uw geliefde oldtimer.

In Nederland worden er jaarlijks tal van dergelijke evenementen georganiseerd, variërend van gezellige toertochten met kleine oldtimerclubs tot aan grootschalige rallyevenementen. Om verzekerd te zijn van een leuke dag, is een goede voorbereiding belangrijk. Let daarom op de volgende zaken:

 • Uw oldtimer moet in goede conditie verkeren;
 • U moet zorgen dat u belangrijk gereedschap mee heeft, om kleine defecten te verhelpen;
 • En natuurlijk mogen versnaperingen en ander proviand voor onderweg niet ontbreken!

Toch mist er nog een belangrijk aandachtspunt, want heeft u ook al goed gekeken naar de polisvoorwaarden van uw oldtimerverzekering? Voor veel oldtimereigenaren is het namelijk niet altijd duidelijk welke schade hun oldtimerverzekering dekt tijdens deelname aan toertochten of rally’s.

1099

Hieronder bespreken wij alles wat u moet weten over uw oldtimerverzekering en deelname aan evenementen en behandelen wij de volgende vragen:

 • Is mijn oldtimer verzekerd tijdens deelname aan toertochten, al dan niet in groepsverband?
 • Is mijn oldtimer verzekerd tijdens deelname aan puzzeltochten of toertochten met een behendigheidselement?
 • Is mijn oldtimer verzekerd tijdens rallyritten?
 • Is mijn oldtimer verzekerd tijdens racewedstrijden?
 • Ben ik altijd verplicht om mijn oldtimerverzekeraar in te lichten wanneer ik ga deelnemen aan een oldtimerevenement?
 • Kan er ook voor toertochten en puzzeltochten om een assurantieverklaring worden gevraagd door de organisator?
 • Is mijn oldtimer ook verzekerd tijdens toertochten in het buitenland?

Is mijn oldtimer verzekerd tijdens deelname aan toertochten, al dan niet in groepsverband?

Samen met uw oldtimerclub mooie ritten maken is natuurlijk een geweldige ervaring. Zo kunt u met gelijkgestemden uw passie voor klassiekers delen. Betreft het een toertocht zonder wedstrijd- of snelheidselement? Dan is uw oldtimer gewoon verzekerd bij schade en kunt u ook een beroep doen op onze pechhulp.

Is mijn oldtimer verzekerd tijdens deelname aan puzzeltochten of toertochten met een behendigheidselement?

Puzzeltochten of speurtochten bieden een extra uitdagende dimensie aan toertochten. Zo leert u bijvoorbeeld meer over de omgeving en worden uw eigen vaardigheden op de proef gesteld. Aan sommige puzzeltochten wordt een tijdslimiet verbonden en kunnen er zelfs mooie prijzen gewonnen worden.

Doordat deelnemers eerder zijn afgeleid door de diverse behendigheidselementen, is het risico op schade aan uw oldtimer groter. Oldtimerverzekeraars houden daar ook rekening mee. 

Standaard autoverzekeraars doen voor dergelijke activiteiten doorgaans een beroep op de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM), waardoor u zelf voor de kosten opdraait bij schade aan uw eigen auto of die van een ander. De meeste autoverzekeraars gaan er namelijk van uit dat u een auto enkel voor praktische doeleinden gebruikt, oftewel om van A naar B te komen.  

Als specialist in het verzekeren van oldtimers begrijpen wij dat een oldtimer juist enkel hobbymatig wordt gebruikt, waarbij deelname aan oldtimerevenementen een belangrijk onderdeel uitmaakt van de ervaring. Ook gaan wij ervan uit dat oldtimereigenaren niet roekeloos met hun zeldzame klassieker omgaan. In ons geval is uw oldtimer tijdens puzzeltochten met behendigheidselement dus gewoon verzekerd!

1045

Is mijn oldtimer verzekerd tijdens rallyritten?

Bij rally’s komt vaak het rijvaardigheidselement om de hoek kijken in wedstrijdverband, waardoor de risico’s voor uzelf en uw oldtimer ook significant toenemen. Verzekeringstechnisch moet u daarom vooraf wel het een en ander goed regelen.

In de eerste plaats is het belangrijk om te controleren of de organisator van het betreffende rallyevenement is aangesloten bij het Nationaal Regelement Regelmatigheidsritten en dat de FEHAC ook toezicht houdt tijdens het evenement. Uiteraard moet de organisator ook over een vergunning beschikken voor het evenement.

In de meeste gevallen verzorgt de organisator tijdens rally’s de WA-verzekering en heeft u een assurantieverklaring van uw oldtimerverzekeraar nodig om deel te kunnen nemen.

Tijdens rallyritten kunt u doorgaans goed verzekerd van start gaan, maar daarvoor moet u wel een aantal extra zaken regelen. Heeft u twijfels over de regels van uw verzekeraar omtrent deelname aan rally’s? Neem dan altijd contact op om te overleggen.

Is mijn oldtimer verzekerd tijdens racewedstrijden?

Het verschil tussen rallyritten en racewedstrijden kan soms een grijs gebied zijn en discussies opleveren. Om te spreken van een echte racewedstrijd zijn er in ieder geval twee belangrijke elementen nodig.

 • Er moet sprake zijn van een racebaan of raceparcours;
 • Er moet sprake zijn van een snelheidselement.

Wanneer u met uw oldtimer echt de racebaan opgaat, is deze helaas niet verzekerd vanwege de hoge schaderisico’s.

Ben ik altijd verplicht om mijn oldtimerverzekeraar in te lichten, wanneer ik ga deelnemen aan een oldtimerevenement?

Voor deelname aan toertochten en puzzeltochten bent u dit niet verplicht, maar het kan toch verstandig zijn om discussies achteraf te voorkomen. Voor deelname aan rallyritten en racewedstrijden kan een melding vooraf aan uw oldtimerverzekeraar wel verplicht zijn.

Kan er ook voor toertochten en puzzeltochten om een assurantieverklaring worden gevraagd door de organisator?

In de meeste gevallen zal hier niet om worden gevraagd. Alleen wanneer de organisator verwacht dat de kans op schade aanzienlijk is en/of zelf een WA-dekking verzorgt kan dit van deelnemers worden gevraagd.

Is mijn oldtimer ook verzekerd tijdens toertochten in het buitenland?

Ook in bijvoorbeeld België of Duitsland vinden regelmatig leuke oldtimerevenementen plaats, waar Nederlandse petrolheads graag aan deelnemen. Met uw reguliere oldtimerverzekering bent u overal in Europa gedekt en kunt u een beroep doen op pechhulp met thuisbrengservice. Voor buitenlandse toertochten gelden daarom dezelfde verzekeringsvoorwaarden als in Nederland.

Elke situatie en oldtimer is uniek

Oldtimerevenementen maken een belangrijk onderdeel uit van de gehele “oldtimer-ervaring”. Naast de ontspanning, weegt ook het sociale aspect voor veel eigenaren mee. Als specialist in het verzekeren van oldtimers begrijpen we dat als geen ander en ondersteunen onze klanten daarom graag bij het realiseren van een zorgeloze deelname!

12 mei 2022

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen