Met welke kosten krijgt u bij aanschaf van een oldtimer te maken?

21 december 2021

Verzekeren en financieel

Voor de aanschaf van een oldtimer betaalt u naast de overeengekomen verkoopprijs ook andere bijkomende kosten. Het is natuurlijk vervelend als u hierdoor verrast wordt. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van alle kosten waar u mogelijk bij aanschaf van een oldtimer mee te maken kunt krijgen. Uiteraard gaan wij ook in op de kosten die u ná aanschaf mogelijk mag verwachten, voor bijvoorbeeld onderhoud en verzekeren van uw klassieker.

De zoektocht naar een oldtimer kan veel tijd in beslag nemen, zeker wanneer u zoekt naar een zeldzaam exemplaar. Wanneer uw gedroomde klassieker dan eindelijk te koop wordt aangeboden, tast u daarvoor wellicht diep in de buidel.

Daarbij moet u wel rekening houden met mogelijk extra kosten die nog bovenop de aankoopprijs komen. Om welke kosten het in dit geval gaat, hangt onder andere af van hoe en waar u de betreffende oldtimer koopt.

1070

Zo kan de aanschaf van een oldtimer buiten Nederland een stuk kostbaarder worden door onder meer transportkosten. Maar ook wanneer u een oldtimer in Nederland koopt, kunt u met extra administratiekosten te maken krijgen. Zodoende komt uw totale investering voor een oldtimer doorgaans hoger uit dan alleen de aankoopsom. Door van tevoren alle bijkomende kosten op een rij te zetten, kunt u hier met uw budget rekening mee houden.

Koopt u een oldtimer als belegging? Dan zijn deze extra kosten natuurlijk ook van invloed op het uiteindelijke rendement dat u met uw investering wilt behalen.

Uw oldtimer in Nederland aanschaffen

Nederland kent een levendige oldtimer ‘community’ met veel oldtimerclubs, waarbinnen oldtimers geregeld van eigenaar wisselen. Daarnaast vindt er een levendige handel in klassiekers plaats via online marktplaatsen en veilingen.

In een eerder verschenen artikel zijn wij al uitgebreid ingegaan op het veilig aankopen van een oldtimer. Het is immers belangrijk dat u zaken doet met een betrouwbare verkoper. U moet zekerheid hebben over de onderhoudsstatus, de aanwezigheid van originele onderdelen (matching numbers) en alle documentatie moet in orde zijn. Met name dat laatste is belangrijk om te voorkomen dat u zonder het te weten een replica koopt.

Doet u zaken met een betrouwbare partij, dan wilt u natuurlijk ook weten welke kosten er nog bovenop de aanschafprijs komen. Sommige verkopers communiceren dergelijke kosten netjes, maar vaak is dit helaas niet het geval en gaat de verkoper ervan uit dat u hiervan zelf al op de hoogte bent.

Via welk verkoopkanaal koopt u de oldtimer?

In de eerste plaats hangen de bijkomende kosten af van hoe en waar u de oldtimer koopt. Een veilinghuis rekent bijvoorbeeld extra veiling- of transactiekosten.

Daarnaast moet uw nieuwste aankoop natuurlijk ook worden aangemeld bij het RDW. Zij rekenen hiervoor administratiekosten. Indien nodig moet er ook nog een APK worden uitgevoerd.

Tot slot zijn eventuele extra kosten afhankelijk van aanvullende afspraken die u maakt met de verkopende partij. Wordt uw oldtimer bij u thuis afgeleverd of moet u deze zelf ophalen en hoe zit het met brandstofkosten? Hier kunt u in sommige gevallen natuurlijk ook over onderhandelen.

Uw oldtimer vanuit het buitenland importeren

Een ander veelvoorkomend scenario is om een oldtimer in het buitenland aan te schaffen. Veel Nederlanders importeren hun oldtimer uit Duitsland. Het proces van importeren vraagt natuurlijk om een andere aanpak, waarop wij al uitgebreid zijn ingegaan in een eerder artikel.

Wanneer u een oldtimer buiten Nederland aanschaft, krijgt u net als in Nederland te maken met administratiekosten voor registratie bij het RDW en eventueel met veiling- of transactiekosten.

Daarbovenop komen echter ook nog invoerkosten. U dient namelijk over uw geïmporteerde oldtimer BPM afdragen. Is uw oldtimer jonger als 50 jaar, dan bent u ook verplicht om deze zo snel mogelijk te laten keuren (APK).

Daarbovenop krijgt u mogelijk ook te maken met transportkosten. Laat u de oldtimer door een professioneel transportbedrijf naar Nederland halen? Spreek dan op voorhand goed af wie tijdens het transport de verantwoordelijkheid voor de auto draagt. De meest veilige optie is echter om een speciale goederentransportverzekering af te sluiten. In dat geval is uw oldtimer hoe dan ook verzekerd. Informeer ook bij uw oldtimerverzekeraar naar deze bijzondere verzekering.

U kunt bovendien het gehele importproces laten uitvoeren door een gespecialiseerd importbedrijf. Uiteraard betaalt u hiervoor ook een vergoeding.

1071

Alle mogelijke aanschafkosten voor uw oldtimer op een rij;

 • Administratiekosten voor registratie bij het RDW;
 • Indien nodig kosten voor een APK;
 • Veiling- of transactiekosten;
 • Extra kosten voor aanvullende diensten, zoals levering aan huis;
 • Bij import kosten voor invoerrechten;
 • Bij import kosten voor APK;
 • Bij import kosten voor transport;
 • Bij Import kosten voor een speciale transportverzekering;
 • Bij import optionele kosten voor het inschakelen van een importbedrijf.

De hoogte van de kosten en welke kosten op uw oldtimer van toepassing zijn, hangen natuurlijk geheel af van uw specifieke situatie.

Kosten ná aanschaf

Wanneer u de gelukkige eigenaar bent van een oldtimer, krijgt u natuurlijk ook met terugkerende kosten te maken voor het bezit.

Belangrijkste kosten voor oldtimerbezit;

 • Brandstofkosten;
 • Onderhoudskosten;
 • Wegenbelasting (aangepast tarief);
 • Kosten voor APK (Indien uw oldtimer jonger is dan 50 jaar);
 • Kosten voor stalling (verplicht);
 • Optioneel extra kosten voor beveiliging;
 • Premie voor uw oldtimerverzekering.

Ook in dit geval geldt dat de hoogte en type kosten per oldtimer kunnen verschillen. Kosten voor het onderhoud en ook voor brandstof liggen voor een oldtimer doorgaans hoger dan voor moderne auto’s. Tegelijkertijd betaalt u wel minder verzekeringspremie.

Uw nieuwste aanwinst verzekeren

Staat u op het punt om een oldtimer aan te schaffen? Dan mag een passende oldtimerverzekering natuurlijk niet ontbreken. Daarmee bent u financieel goed gedekt bij schade of diefstal. Als oldtimereigenaar profiteert u bovendien van gunstige verzekeringsvoorwaarden en dankzij een professionele taxatie, loopt u nooit het risico op onderverzekering.

Onze oldtimerverzekeringen vragen daarom altijd om maatwerk en wij bieden ook speciale verzekeringsoplossingen voor restauratieprojecten en beleggingsobjecten.

21 december 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen