Uw oldtimer voorbereiden voor de winterstalling

5 oktober 2017

Onderhoud en schade

Met de herfst in volle gang is het tijd om uw oldtimer gereed te maken voor de winterstalling. In een eerder verschenen artikel gaven wij al een paar tips over hoe u de ideale winterstalling kunt creëren. In dit artikel gaan we dieper in op wat u dient te doen om uw oldtimer gereed te maken voor de winterstalling, zodat deze in het voorjaar in topconditie weer de weg op kan!

Het voorbereiden van uw oldtimer voor de winterslaap is het ideale moment om extra aandacht aan het onderhoud te besteden. Naast onderhouds- en schoonmaakbeurttips in dit artikel vindt u hier een aantal tips waarmee u vervelende problemen kunt voorkomen wanneer uw auto voor een langere tijd stilstaat.

Grote schoonmaak interieur

Begin met het verwijderen van afval en spullen uit uw auto. Wij hoeven u natuurlijk niet uit te leggen waarom u bijvoorbeeld beter geen eet- en drinkwaren achter kunt laten in uw oldtimer.

Vervolgens kunt u de auto volledig uitzuigen met een stofzuiger. Dit is tevens een goed moment om matten en bekleding op eventuele vochtplekken of vlekken te controleren, aangezien dit op langere termijn kan leiden tot rot- en roestvorming.

De volgende stap is poetsen. Let u hierbij echter goed op het type materiaal waarmee u te maken heeft. Een simpele allesreiniger kunt u uiteraard prima gebruiken voor kunststof, maar leer en rubber vragen om andere middelen. Wanneer uw oldtimer bijvoorbeeld leren bekleding bevat, kunt u deze het beste met een daarvoor bestemd verzorgingsmiddel behandelen. Op die manier houdt u het leer soepel en schoon. Voor rubberdelen kunt u het beste vaseline of rubber care gebruiken, daarmee voorkomt u dat het rubber uitdroogt en uiteindelijk scheurt.

Wanneer u tot slot de ramen aan de binnenkant heeft schoongemaakt, raden wij u aan om deze enige tijd 1 á 2 centimeter open te laten staan in verband met ventilatie.

844

Grote schoonmaak exterieur

De buitenkant van de oldtimer kunt u een uitgebreide wasbeurt geven, waarbij u direct de lak en tectyl laag naloopt op mogelijke schade en roest. Ook eventuele holtes dient u te controleren op roest en/of vuil. Wanneer u de ruitenwissers heeft schoongemaakt en nagelopen, raden wij aan deze eraf te halen en in de auto te leggen.

Naast het wassen en eventueel zelfs waxen of polijsten van de buitenkant, is het ook belangrijk dat u de buitenkant goed droogt. Bevat uw oldtimer chroomonderdelen? Dan kunt u die met een daarvoor bestemd schoonmaakmiddel behandelen. Heeft u een cabrio? Dan is dit tevens een mooi moment om de kap te impregneren.

Technisch onderhoud

Tot slot dient u nog de volgende maatregelen te treffen om uw oldtimer gereed te maken voor de winterstalling:

  • Indien nodig olie verversen
  • Stop in uw uitlaat een geïmpregneerde doek
  • Zorg dat uw tank volledig gevuld is om roest te voorkomen
  • Verhoog de bandenspanning tot 4 bar
  • Smeer bewegende onderdelen, zoals het chassis en de assen
  • Zet uw oldtimer NIET op de handrem
  • Vervang de remvloeistof gedurende de winter, dit kan namelijk vocht aantrekken
  • Sluit de accu eens per maand aan op een druppellader

Uiteraard is iedere oldtimer anders en kan het onderhoud natuurlijk per situatie verschillen. Met deze tips kunt u er in ieder geval voor zorgen dat uw oldtimer probleemloos door de winter komt en in het voorjaar weer als een zonnetje rijdt.

Is uw oldtimer al klaar voor zijn winterslaap, maar zoekt u nog een goede oldtimerverzekering zodat ook u rustig kunt slapen? Bereken dan direct uw premie via onze website.

5 oktober 2017

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen