Op onze Hotlist: de Lamborghini Jalpa (1982 – 1988)

20 mei 2022

Hotlist

De Lamborghini Jalpa is een prachtige bolide en was tevens de reddingsboei voor het Italiaanse sportwagenmerk. De auto was ontworpen als een betaalbaar alternatief voor de Lamborghini Countach en vrij succesvol. Goed bewaarde exemplaren van de Jalpa brengen tegenwoordig steeds hogere prijzen op, waardoor het niet alleen een bijzonder verzamelobject is maar ook een interessante investering kan zijn.

Hoewel de Lamborghini Jalpa in de schaduw van de Countach leefde, was dat eigenlijk volkomen onterecht. De Jalpa is in dagelijks gebruik namelijk veel praktischer.

De Jalpa heeft een tamelijk lichte koppeling, fatsoenlijk zicht, een comfortabel en stil interieur én is smal genoeg om op één rijstrook te passen. Het is daarnaast geen geheim dat de Countach voor menigeen een moeizame bolide was en is om dagelijks mee te rijden. Hij maakt vrij veel lawaai, de koppeling indrukken gaat enigszins stroef en hij is aanzienlijk breed.

De Jalpa was dus eigenlijk een Lamborghini waar je veel waar kreeg voor je geld. De auto werd ook we de “underdog van Lamborghini” genoemd en viert dit jaar zijn veertigjarig jubileum.

1100

De geschiedenis van de Lamborghini Jalpa

Aan het eind van de jaren zeventig kampte Lamborghini met financiële problemen. De Miura liep op zijn laatste benen en er was nog geen directe opvolger. Uiteindelijk ging Lamborghini in 1978 zelfs failliet, totdat in 1980 de broers Jean-Claude en Patrick Mimran het bedrijf overnamen. De broers Mimran bedachten een plan om het tij bij Lamborghini te keren. Een deel van dit plan zou bestaan uit het uitbreiden van de collectie met de Jalpa.

Men hoopte dat het nieuwe model als betaalbare en gebruiksvriendelijke variant een grotere aantrekkingskracht zou hebben dan de Lamborghini Countach. De Lamborghini Jalpa werd samen met de Lamborghini LM001 super SUV voor het eerst getoond op de autosalon in Genève van 1981, en een jaar later - in 1982 - begon de productie van de Jalpa.

In totaal werden er wereldwijd 410 exemplaren verkocht, waarmee het model op dat moment de op één na bestverkochte Lamborghini ooit was. Echter stopte de nieuwe leiding van Lamborghini in 1988 met de productie van het model. met de verkoop van de Jalpa kreeg het bedrijf namelijk de gewenste financiële impuls om weer nieuwe en meer exclusieve modellen te ontwikkelen, zoals de legendarische Lamborghini Diablo.

Technische specificaties van de Lamborghini Jalpa

De Jalpa werd een succes door onder andere een aantal sterke technische specificaties. De 3,5-liter grote V8 motor waarover de auto beschikte was betrouwbaar en de gehele aandrijflijn was geschikt voor alledaags gebruik. De achtcilinder produceerde 255 pk.

Waar de Countach voor velen onbetaalbaar en stug was, kostte de Jalpa maar de helft van de Countach en was hij comfortabeler om te rijden. Bovendien was deze ‘underdog’ snel genoeg en zelfs ontworpen om het op te nemen tegen de Ferrari Dino 308 en de Maserati Merak. Grote namen uit de autowereld werkten mee aan de bolide. Zo ontwikkelde Gian Paolo Dallara de motor en ontwierp Marcello Gandini de vorm van de Jalpa.

Prijsontwikkeling van de Lamborghini Jalpa

Omdat er destijds flink wat exemplaren van de Jalpa zijn verkocht, zijn de prijzen relatief gezien (nog) schappelijk. De gemiddelde prijs voor de Lamborghini Jalpa nam de afgelopen jaren wel flink toe en kan om die reden een interessante investering zijn.

Op een veiling moet u rekeninghouden met een prijs van ongeveer $80.000 voor een Jalpa. De prijzen voor exemplaren in topconditie kunnen echter oplopen tot zo’n $120.000. 

Lamborghini Jalpa verzekeren?

Bent u in het bezit van een Lamborghini Jalpa of een ander model van Lamborghini, maar bent u nog niet tevreden over uw verzekering?

Oldtimer-verzekering heeft al ongekend veel klassieke Lamborghini’s verzekerd en kijkt graag samen met u naar een geschikte oplossing. Neem geheel vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

 

20 mei 2022

Hotlist

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen