Optimale brandveiligheid voor uw garage of stalling

25 maart 2022

Onderhoud en schade

Eens in de zoveel tijd komt er weer een nieuwsbericht over een garagebrand voorbij, waarbij soms prachtige oldtimers in vlammen opgaan. Daarom willen wij in dit artikel meer aandacht besteden aan het verbeteren van de brandveiligheid van uw garage of stalling. Ook leggen wij uit wat uw oldtimerverzekering dekt bij totaalverlies van uw oldtimer bij brand.

Berichten over garagebranden en verloren oldtimers gaan ons altijd aan het hart. Oldtimers zijn per definitie zeldzaam en daardoor onvervangbaar. Deze klassiekers zetten liefhebbers figuurlijk vaak in vuur en vlam, maar letterlijk gaan ze soms ook in vlammen op.

Het is daarom belangrijk om zuinig met uw oldtimer om te gaan. Niet alleen op de weg, maar vooral in de garage of stalling. Een goede stalling beschermt uw oldtimer niet alleen tegen dieven of wind en regen, maar moet bovenal ook brandveilig zijn. Wij geven u daarom een aantal tips om de brandveiligheid van uw garage te optimaliseren.

1093

Wat zijn de meest voorkomende brandrisico´s?

De kans op brand in uw garage is gelukkig klein, maar er zijn wel een aantal scenario’s die het brandrisico kunnen vergroten. Bijvoorbeeld wanneer u met bepaalde gereedschappen of apparatuur werkt.

De meest voorkomende oorzaken van een garagebrand zijn:

  • Kortsluiting: Met name elektrisch gereedschap, opladers, maar ook de motor van een garagedeur kunnen voor kortsluiting zorgen.
  • Kluswerkzaamheden: Denk bijvoorbeeld aan de vonken die vrij komen tijdens het lassen;
  • Autobrand: Tijdens het starten van de motor van uw oldtimer in de garage vliegt deze in brand;
  • Overslaande brand: Er breekt elders brand uit en deze slaat over op uw garage;
  • Blikseminslag: Dit is uiterst zeldzaam, maar weldegelijk mogelijk.

Brandpreventiemaatregelen

Dankzij het treffen van de juiste brandpreventiemaatregelen kunt u de kans op brand aanzienlijk verkleinen. Vaak gaat het om relatief simpele oplossingen met groot effect.

Wees voorzichtig met elektronica in uw garage

De beste brandpreventie begint vaak met het aanpassen van uw eigen gewoontes. Het gebeurt helaas vaak dat iemand bijvoorbeeld zijn accuboor uit het stopcontact vergeet te halen. Ook werken mensen soms te lang door met defect en onveilig gereedschap.

Plaats brandmelders en brandblusser(s)

Ontstaat er toch een brand, dan bent u er dankzij een rookmelder vaak nog op tijd bij. Met de juiste brandblusser binnen handbereik kunt u de schade bovendien beperken.

Vergeet ook niet uw brandmelders tijdig van nieuwe batterijen te voorzien. Bovendien zijn brand/rookmelders vanaf juli 2022 in elke woning of gebouw wettelijk verplicht. Zorg er daarom voor dat u altijd een brandmelder in uw garage heeft.

Werk veilig met gereedschap

Met name wanneer u werkt met gereedschap dat warm kan worden of voor vonken zorgt, is veilig en zorgvuldig werken van groot belang. Gaat u bijvoorbeeld lassen? Draag dan altijd beschermende kleding en een masker. Zorg er ook voor dat er geen brandbare spullen in de buurt liggen waar u bezig bent.

Wat dekt uw oldtimerverzekering?

Ondanks de bovenstaande tips kunt u het risico op brand helaas nooit volledig uitsluiten. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. Met de juiste oldtimerverzekering is uw klassieker in ieder geval financieel gedekt bij schade of totaalverlies door brand.

Juist omdat uw oldtimer zo uniek en zeldzaam is, leveren wij uitsluitend maatwerk verzekeringsoplossingen op basis van taxatiewaarde.

25 maart 2022

Onderhoud en schade

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen