Het verschil tussen een oldtimer verzekering en standaard auto verzekering

21 augustus 2020

Verzekeren en financieel

Wie zich voor het eerst verdiept in de wondere wereld van oldtimers, komt er al snel achter dat het verzekeren van een oldtimer anders werkt dan bij een reguliere auto. Zo betaalt u voor een oldtimer doorgaans een lagere premie, maar gelden er weer strengere en aangepaste voorwaarden. Wij hebben alle verschillen voor u op een rij gezet.

Het verzekeren van een oldtimer is in de eerste plaats vooral maatwerk. Om de juiste actuele waarde van uw oldtimer te bepalen is er een taxateur nodig. Zo zijn er nog veel meer belangrijke verschillen ten opzichte van een standaard auto verzekering, die u op voorhand moet weten om verrassingen achteraf te voorkomen. Wist u bijvoorbeeld dat oldtimer verzekeraars doorgaans niet met schadevrije jaren of het bonusmalussysteem werken?

In dit artikel behandelen wij de belangrijkste vragen en kenmerken rondom het verzekeren van een oldtimer, zoals:

 • Wanneer is uw auto een oldtimer?
 • Welke dekkingen bieden oldtimer verzekeraars?
 • Aangepaste dekkingen voor unieke situaties
 • Hoe wordt de premie opgebouwd?
 • Welke speciale voorwaarden gelden er voor een oldtimer verzekering?
 • Een oldtimer verzekering afsluiten

Vanaf welke leeftijd is uw auto een oldtimer?

Sinds 1 januari 2014 hanteert de Nederlandse overheid de leeftijdsgrens van 40 jaar waarop een auto officieel als oldtimer wordt erkend. In België is dit al vanaf 25 jaar en in Duitsland vanaf 30 jaar.

Verzekeraars werken daarentegen met andere criteria. Zij geven auto’s vanaf 25 jaar de oldtimerstatus, met de mogelijkheid om een gespecialiseerde oldtimer verzekering af te sluiten. Voor auto’s vanaf 15 jaar tot 25 jaar kan een youngtimer verzekering worden afgesloten.

834

Welke dekkingen bieden oldtimerverzekeraars?

Er zijn grofweg drie dekkingen voor oldtimers. Welke de meest geschikte keuze is voor u, hangt volledig af van hoe en waarvoor u de oldtimer gaat gebruiken. Een oldtimer waarmee u geregeld de weg op gaat, loopt meer risico op schade dan een oldtimer die bijna de garage niet uit komt.

WA verzekering

De WA verzekering is verplicht voor alle auto-eigenaren met een geregistreerd kenteken. Alleen bij schorsing heeft uw oldtimer deze verzekering niet nodig. Dit is de meest minimale verzekering die u kunt afsluiten en dekt schade die u toebrengt aan anderen tijdens deelname aan het verkeer.

Met onze WA verzekering bent u verzekerd tot maximaal €2.500.000 voor materiële schade en tot €6.000.000 voor schade aan personen. Ook hulp bij ongevallen valt standaard onder deze dekking, maar schade aan uw eigen oldtimer niet.

WA beperkt casco

Naast de WA verzekering is een WA beperkt casco verzekering nog aangevuld met de volgende dekkingen:

 • Diefstal waarbij de oldtimer niet meer wordt teruggevonden
 • Schade door brand of storm
 • Het repareren van ruitschade
 • Schade door aanrijding met een dier

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering wordt ook wel een all-risk dekking genoemd en is de meest complete oldtimer verzekering die u kunt hebben. Voor actieve oldtimereigenaren is deze dekking aan te raden. Naast de WA beperkt casco komen er nog extra dekkingen bij zoals:

 • U rijdt door een stuurfout de sloot in
 • U rijdt tegen een paaltje aan
 • Schade door vandalisme of opzet
 • Ook dekking in het buitenland
 • Pechhulp in binnen- en buitenland
 • Vergoeding transportkosten als uw auto door pech of een ongeval niet verder kan rijden
835

Aangepaste dekkingen voor unieke situaties

Er zijn situaties waarbij de bovengenoemde dekkingen toch niet passend zijn voor uw situatie. Speciaal voor restauratieprojecten of oldtimerverzamelingen is het bijvoorbeeld mogelijk om een oldtimer verzekering op maat af te sluiten. Zo bevatten oldtimercollecties veel klassiekers die nooit op de weg komen of een slapend kenteken hebben, maar die wel gedekt moeten zijn bij schade door brand of diefstal.

Hoe wordt de premie opgebouwd?

De premieopbouw van een oldtimer verzekering werkt aanzienlijk anders dan bij een standaard auto verzekering.

Het belangrijkste verschil is de waardebepaling. Voor een standaard auto verzekering rekent de verzekeraar met de cataloguswaarde of nieuwwaarde van de auto. Om de waarde van een oldtimer te bepalen schakelt de verzekeraar een taxateur in die de taxatiewaarde van de oldtimer bepaalt. Doordat de waarde van een oldtimer door de jaren heen kan veranderen, is het aan te raden om uw oldtimer eens in de 3 tot 5 jaar te laten her-taxeren.

Een ander groot verschil is dat de meeste oldtimer verzekeraars niet met schadevrije jaren of een bonusmalussysteem werken. Verzekeraars gaan er van uit dat oldtimereigenaren voorzichtig met hun klassieker omgaan en goed onderhouden. De leeftijd van de eigenaar/bestuurder heeft ook geen invloed op de premie.

Bij sommige oldtimer verzekeraars ontvangt u een premiekorting tot 10% wanneer u lid bent van een oldtimervereniging/club die is aangesloten bij de FEHAC.

Speciale voorwaarden oldtimer verzekering

Doordat het risico op schade bij oldtimers lager ligt dan bij reguliere auto’s, betaalt u voor een oldtimer verzekering een lagere premie. Daar stellen verzekeraars echter wel strenge voorwaarden tegenover. Zo kan er een limiet op het aantal gereden kilometers per jaar worden gesteld die u met uw oldtimer mag afleggen. Afhankelijk van de verzekeraar kan dit variëren van 5.000 kilometer tot 7.500 kilometer per jaar.

Bedenk vooraf daarom goed wat u van plan bent met uw oldtimer. Als u veel toertochten of roadtrips wilt maken is het verstandig om dit met uw verzekeraar te overleggen. Die kan de premie daarop aanpassen.

836

Naast het maximaal aantal kilometers moet u rekeninghouden met de volgende bijzondere voorwaarden bij een oldtimer verzekering:

 • Bezit van een extra auto voor dagelijks gebruik is verplicht
 • Een erkend taxatierapport is verplicht
 • Vaak is een afgesloten stalling/garage vereist (de stallingsclausule)
 • U mag niet meedoen aan races of wedstrijden met een snelheidselement
 • Optimale beveiliging (SCM) van uw oldtimer
 • U mag bij sommige verzekeraars niet de weg op met uw oldtimer tijdens de wintermaanden

Let op dat de polisvoorwaarden verschillen per verzekeraar aanzienlijk kunnen verschillen. Controleer dus altijd eerst goed de voorwaarden voor u een oldtimer verzekering afsluit.

Een oldtimer verzekering afsluiten

Net als bij een standaard auto verzekering is het ook voor uw oldtimer verzekering eenvoudig om online meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken. Wat voor u de meest gunstige polisvoorwaarden zijn hangt geheel af van uw specifieke situatie. Het verzekeren van oldtimers is vooral maatwerk, gedaan door specialisten die uw liefde voor oldtimers delen.

21 augustus 2020

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen