Hier moet u als beginnende oldtimerverzamelaar rekening mee houden

23 november 2021

Verzekeren en financieel

Veel oldtimerliefhebbers houden het niet bij één oldtimer en zijn altijd op zoek naar de volgende parel. Zeker ook omdat oldtimers op langere termijn een interessante belegging kunnen zijn. Staat u op het punt om uw oldtimerverzameling uit te breiden, maar bent u benieuwd hoe dat verzekeringstechnisch werkt? Dan vertellen wij u graag meer over de collectietimerverzekering.

Terwijl de één postzegels verzamelt halen veel petrolheads hun passie uit het verzamelen van oldtimers. De zoektocht naar specifieke klassiekers kan zelfs als een sport worden gezien. Wellicht bezoekt ook u regelmatig interessante veilingen of struint u urenlang het internet af naar dat ene speciale exemplaar.

1067

Een oldtimercollectie kan uit een willekeur van oldtimers bestaan, terwijl andere liefhebbers naar oldtimers met specifieke kenmerken zoeken, zoals:

 • Oldtimers met een bepaald bouwjaar. Zo zijn oldtimers uit de jaren zeventig van de vorige eeuw momenteel erg in trek;
 • Oldtimers van een bepaald automerk, model of uitvoering;
 • Oldtimers met de potentie om flink in waarde toe te nemen. Bekijk daarvoor ook eens onze Hotlist items;
 • Oldtimers met een persoonlijk nostalgische waarde. Veel petrolheads gaan op zoek naar klassiekers uit hun kindertijd.

Ongeacht de samenstelling van een oldtimercollectie, is het voor beginnende verzamelaars niet altijd duidelijk wat er allemaal komt kijken bij het uitbreiden van een verzameling. In dit artikel gaan wij daarom graag in op alle praktische zaken en mogelijkheden, zodat u zorgeloos kunt genieten van uw passie.

Hoeveel oldtimers mogen er op uw naam staan?

Een vraag die verzamelaars vaak stellen is hoeveel oldtimer er op hun eigen naam mogen staan? Met andere woorden: Geldt er een limiet aan het aantal auto’s dat iemand in Nederland op zijn naam mag registreren?

Het antwoord is simpelweg ‘nee’. Iemand mag zoveel auto’s bezitten als hij of zij wil en kan betalen. Dit geldt voor zowel alledaagse auto’s als oldtimers. Voor oldtimereigenaren is het sowieso gebruikelijk en noodzakelijk om naast hun oldtimer ook een auto voor alledaags gebruik te hebben.

Een kleine kanttekening is dat een verzameling auto’s niet voor overlast mag zorgen in de directe omgeving. Denk bijvoorbeeld aan het in beslag nemen van alle openbare parkeerplekken in de straat. Ook kunt u extra gecontroleerd worden door de autoriteiten, om na te gaan of er geen sprake is van malafide activiteiten of illegale bedrijfsvoering.

Ben ik met een oldtimerverzameling straks elk weekend aan het sleutelen?

In eerder verschenen artikelen zijn wij al uitbreid ingegaan op alles dat komt kijken bij het bezit van een oldtimer, van onderhoud tot stalling en natuurlijk de oldtimerverzekering. Niet iedereen is daarom geschikt als oldtimereigenaar.

Waar één oldtimer al de nodige verantwoordelijkheid met zich meebrengt, vraagt u zich nu waarschijnlijk af hoe dat zit met een complete oldtimerverzameling. Misschien vindt u af en toe sleutelen leuk, maar ziet u het niet zitten om elk vrij weekend bezig te zijn met onderhoud. Dit hoeft met een verzameling gelukkig ook zeker niet het geval te zijn!

De onderhoudsfrequentie hangt namelijk af van hoe vaak u de oldtimer gebruikt en van de conditie van de oldtimer. Met name zeldzame exemplaren die als belegging worden aangehouden, komen zelden tot nooit op de weg. Zodoende vindt er ook geen slijtage en/of vervuiling plaats en is er ook geen rijdersrisico.

Oldtimers waarmee u wel af en toe graag de weg op gaat vragen logischerwijs om meer aandacht. Zo moeten deze in het najaar worden klaargemaakt voor de winterstalling en in het voorjaar weer worden voorbereid op het nieuwe rijseizoen.

Heeft u zowel fysiek als financieel de ruimte voor de oldtimerverzameling?

Het grootste verschil tussen het hebben van één of meerdere oldtimers zit vooral in de kosten en fysieke ruimte. U moet uw oldtimers in een droge en goed beveiligde stalling kunnen plaatsen. U kunt uw oldtimer niet het hele jaar buiten laten staan. Wanneer u niet zelf over dergelijke ruimte beschikt, kunt u uw oldtimer(s) ook bij een speciale garage laten stallen. Hier zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.

Zodoende kost het hebben van meerdere oldtimers ook meer geld. Zelfs wanneer u niet met uw oldtimer de weg op komt maakt u kosten voor zaken als:

 • Stalling;
 • Onderhoud en APK (indien uw oldtimer jonger is dan 50 jaar);
 • Verzekering;
 • Wegenbelasting (indien uw oldtimer jonger is dan 40 jaar);
 • Beveiliging van de stalling.

Beschikt u wel over een stalling die groot genoeg is voor uw oldtimerverzameling? Dan moet u er rekening mee houden dat u de stalling zelf ook moet onderhouden en daarmee kosten met zich meebrengt.

1068

Collectietimerverzekering

Zoals eerder kort genoemd moeten al uw oldtimers goed verzekerd zijn. Ook wanneer een oldtimer nooit de stalling verlaat kan er namelijk schade ontstaan door bijvoorbeeld brand of diefstal. Een aparte verzekering voor elke oldtimer kan voor sommige oldtimerverzamelingen flink in de papieren lopen en u verliest door alle losse polissen sneller het overzicht.

Met de collectietimerverzekering kunt u een ongelimiteerd aantal oldtimers onder één polis verzekeren. Dit scheelt u niet alleen heel veel administratieve rompslomp, maar u bespaart hiermee ook op uw premie. De collectietimerverzekering houdt namelijk rekening met het feit dat de meeste oldtimers binnen uw collectie weinig tot geen kilometers per jaar maken. Bovendien kunnen ook restauratieprojecten worden meeverzekerd binnen uw collectietimerverzekering.

De voordelen van onze collectietimerverzekering:

 • Oldtimers verzekerd op basis van lage tot geen kilometrage;
 • Uw hele oldtimercollectie verzekerd onder één polis;
 • Altijd een verzekering op basis van taxatiewaarde;
 • Ook voor restauratieprojecten of oldtimers met een slapend kenteken;
 • U kunt oldtimers ook alleen op chassisnummer verzekeren;
 • Bespaar op uw verzekeringspremie.

Staat u op het punt om uw oldtimerverzameling uit te breiden of heeft u het vermoeden dat uw huidige oldtimerverzekering goedkoper en efficiënter kan? Wij denken graag met u mee over de mogelijkheden en komen graag bij u langs om een taxatierapport van uw gehele oldtimercollectie op te stellen.

23 november 2021

Verzekeren en financieel

Oldtimerverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een oldtimer of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen